Εκδήλωση με τον Βραζιλιάνο φιλόσοφο, Euclides André Mance (12/6)

03/06/2015 - 21:30

Εκδήλωση με τον Βραζιλιάνο φιλόσοφο και λαϊκό εκπαιδευτή Euclides André Mance,  12/06 στο Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

«Εάν για μερικούς είναι μόνο μια ουτοπία, ένας συνεχώς απομακρυνόμενος ορίζοντας ελπίδας, για εκατομμύρια άλλους η αλληλέγγυα οικονομία είναι ένας τρόπος δουλειάς, παραγωγής, εμπορευματοποίησης, κατανάλωσης και ανταλλαγής αξιών. Είναι ένας τρόπος ικανοποίησης ατομικών και προσωπικών αναγκών που αποσκοπεί στην ευημερία όλων. Είναι η υλική βάση της επανάστασης των δικτύων». Ε.Μ

Σύμφωνα με το Federal University of Pelotas, στη Βραζιλία μέχρι το 2014, 1.5 εκατομμύριο εργαζόμενοι/ες απασχολούνται, εξ’ολοκλήρου ή μερικά, στην αλληλέγγυα οικονομία σε 19.708 συνεταιρισμούς. Η μεγάλη ανάπτυξη των εγχειρημάτων της αλληλέγγυας οικονομίας και των κοινωνικών κινημάτων τη δεκαετία του 1990, συμπίπτει με τις τεράστιες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που βίωνε η χώρα από την κρίση χρέους. Το 2002 η κυβέρνηση του Λούλα ενισχύει την απασχόληση σημαντικά και επενδύει σε κοινωνικές πολιτικές, με αποτέλεσμα να μειωθεί η αναζήτηση διεξόδου μέσα από την αλληλέγγυα οικονομία. Από το 2010 κι ενώ οι κοινωνικές ανισότητες συνεχίζουν, το κοινωνικό-οικονομικό αυτό κίνημα ανασυγκροτείται, οργανώνεται καλύτερα και διεκδικεί όχι μόνο αλλαγή πολιτικής αλλά το ριζικό σχεδιασμό ενός νέου οικονομικού μοντέλου.

Εικόνες από το μέλλον;

Για την εμπειρία της Βραζιλίας και των υπόλοιπων χωρών της Λ.Αμερικής, την αναγκαιότητα ανάπτυξης συνεργατικών δικτύων, για την οικονομία της απελευθέρωσης θα μιλήσουμε με τον Euclides André Mance, την Παρασκευή 12 Ιουνίου, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στις 19.00. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει χαλαρή μουσική με συνοδεία βραζιλιάνικων κοκτέιλ.

Ο Euclides André Mance είναι Βραζιλιάνος φιλόσοφος, από τους βασικούς θεωρητικούς της αλληλέγγυας οικονομίας και της Φιλοσοφίας της Απελευθέρωσης στη Λατινική Αμερική. Εργάστηκε ως λαϊκός εκπαιδευτής από τη δεκαετία του ’90 και είναι συγγραφέας πολλών κειμένων και βιβλίων, όπως η «Η Επανάσταση των Δικτύων» όπου εξετάζει πως τα αλληλέγγυα και συνεργατικά δίκτυα μπορούν να συγκροτήσουν τους δεσμούς εκείνους που θα ανατροφοδοτήσουν την οικονομία, την πολιτική και τον πολιτισμό για να σχηματίσει την υλική βάση για νέες, μετα-καπιταλιστικές κοινωνίες.

Στο τελευταίο του βιβλίο, «Constellation Solidarius» (Δεκ / 2008), ο Mance ασχολείται με τις συστημικές ρωγμές του καπιταλισμού και περιγράφει πώς να τις εκμεταλλευόμαστε υπό την λογική της οικονομίας της αλληλεγγύης.

Από 1999 στηρίζει τη δημιουργία συνεργατικών δικτύων και είναι μέλος  του Λαϊκού Δικτύου Αλληλέγγυας Οικονομίας της Βραζιλίας http://base.d-p-h.info/pt/fiches/dph/fiche-dph-6724.html  και του Solidarius Βραζιλίας http://www.solidarius.com.br/

Σας προσκαλούν οι: Αλληλεγγύη για όλους, Εφημερίδα των Συντακτών, Πρωτοβουλία για ένα χώρο διαλόγου Κ.ΑΛ.Ο, συνεταιριστικό παντοπωλείο Σέσουλα, Συν Άλλοις, ΣΥΝεταιριστές ΖΩγράφου, P2P foundation, κοοπερατίβα sociality, portokali.gr.

* Δηλώστε συμμετοχή στο event εδώ

* Δείτε παλαιότερη συνέντευξή του με ελληνικούς υπότιτλους εδώ

* Διαβάστε την πρόσκληση στα ισπανικά και στα αγγλικά

Βίντεο: 

Εκδήλωση με τον Βραζιλιάνο φιλόσοφο, Euclides André Mance (12/6)