Η αλληλεγγύη κρατάει τη ζωή στο Κομπάνι: Η αποστολή ξεκινά! (συνεχής ενημέρωσης)

01/03/2015 - 18:30

Πέμπτη 26-2-15 (ενημερωση απο Ελενα Χριστούλη)

Στο Gaziantep αρχίζουν οι "διαπραγματεύσεις" με την Ερυθρά Ημισελινο και τους Κούρδους ώστε να μπορέσουμε να εκτελωνισουμε την ανθρωπιστική βοήθεια, μετα απο την καθυστέρηση δυο ημερών...
Νομιζω οτι ο Βαρουφακης εχει ταλαιπωρηθεί λιγότερο απο εμάς με τις διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη ... Παρ´ ολα αυτα δεν θα ήθελα να ημουν στην θέση του αλλα ουτε και στο Χαλανδρι ... Πόλεμος, πόλεμος παντού....Εμεις όμως δεν το κουνάμε απο δώ αν δεν παραδώσουμε τη βοήθεια στον προορισμό της.

Μετα απο τις επεισοδιακές διαπραγματεύσεις πολλών ωρών για τον εκτελωνισμό της νταλίκας στο Gaziantep ,στις τρεις το μεσημερι κατορθώσαμε να παραδώσουμε την παλέτα με νούμερο 33 με φάρμακα ,στην Ερυθρά Ημισελινο. Ήμασταν πολυ χαρούμενοι ολοι.

Στην συνέχεια θα ξεκιναγαμε για το Σουρουτς ,ώστε να παραδώσουμε στον Δήμο τις υπόλοιπες 32 παλέτες! Αλλα εχει ο καιρός γυρίσματα...
(Η συνέχεια μετα το διάλειμμα ...)

...η συνέχεια... Ακομα πιο εντυπωσιακή. Ξαφνικά η νταλίκα αλλάζει πορεία γιατι ο οδηγός λέει οτι εχει εντολή να παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια στις αποθήκες της Ερυθρας Ημισελινου στο Σουρουτς....και όχι στον ίδιο τον Δήμο του Σουρουτς. Στην μέση της διαδρομής σταματάμε την νταλίκα και ξεκινάει ένας νέος κύκλος διαπραγματεύσεων πολυ πιο άγριος. Κινητοποίησαμε τους πάντες και κάναμε ξεκάθαρο οτι ειμαστε ικανοί να μείνουμε οσο χρειαστεί μπροστα στην νταλίκα προκειμένου να τηρηθεί η συμφωνία που είχαμε κάνει απο την αρχή.

Η αρχηγός της αποστολής Μυρτω Μπολοτα τα δίνει ολα. Σκηνές απείρου καλούς στην μέση του πουθενά....

.και το σκοτάδι πέφτει. ..και καταφθανει και η δήμαρχος του Σουρούτς...και οι υπόλοιποι σύντροφοι. ...και οι προσπάθειες να βρεθεί λύση , συνεχίζονται αμείωτες ...

...και τελικά η λύση βρέθηκε! Συνοδεύσαμε την αποστολή σε κάτι αποθήκες στα σύνορα με το Κομπάνι .Μέσα στα μαύρα σκοτάδια, με μοναδικό φως το φως του κλαρκ, ξεφορτωθηκε η νταλίκα και παραδόθηκε όλη η ανθρωπιστική βοήθεια εκεί που έπρεπε να παραδωθεί. Είμαστε όλοι κατασυγκινημενοι!

Αποστολή εξετελεσθη.



Τετάρτη 25-2-15

Η 24μελής αποστολή είχε την ευκαιρία να συζητήσει χθες αναλυτικά με την συν-Πρόεδρο του νομοθετικού συμβουλίου Φαιζάλ Αμπντί θέματα που αφορούν στον τρόπο διοίκησης της περιοχής στο Πολιτιστικό Κέντρο "Αμάρα" στο Σουρούτς, ενώ ενημερώθηκε απ' τη Δήμαρχο Ζεϊχάλ Εκμέζ, τόσο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος στο πλαίσιο της ανθρωπιστικής κρίσης, όσο και για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης του Κομπάνι το τελευταίο διάστημα. Η αποστολή, επισκέφθηκε στην συνέχεια καταυλισμούς προσφύγων όπως αυτό των μαρτύρων του πολέμου, ενώ περιηγήθηκε σε συνοριακά χωριά (Τουρκία - Συρία) που επίσης φιλοξενούν πρόσφυγες.

Περισσότερα στο fb


Η αποστολή ξεκινά! (23-2-15)

Το φορτίο με τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες από το Κομπάνι ξεκίνησε το ταξίδι του! 13 τόνοι τροφίμων, 124 μεγάλες κούτες φαρμάκων, 1000 κουβέρτες και 1400 συσκευασίες με είδη προσωπικής υγιεινής βρίσκονται καθοδόν.

Περισσότερα στο fb

Τρίτη 24-2-15

LeadŞ “Roj bas“...που θα πεί «καλημέρα»
Βρισκόμαστε πλέον στην Sanlıourfa-ή αλλιώς Ούρφα-και η πρώτη καταγραφή ξεκινά μετά από... διάφορες τεχνολογικές δυσκολίες-και πολύ κούραση- ώρα  00:05 ακριβώς.

της Ειρήνης Προμπονά

Μεσάνυχτα.
 
Από την βροχερή Αθήνα της Καθαρής Δευτέρας βρεθήκαμε στην βροχερή Κωνσταντινούπολη στις 11:30 χτές το πρωί.  Παράλληλα με μας ταξιδεύει και η ανθρωπιστική βοήθεια για το Σουρούτς οδικώς. Τα φάρμακα, τα τρόφιμα μακράς διαρκείας και τα προσωπικά ήδη υγιεινής που εσείς μαζέψατε για τους πρόσφυγες απ’ το Κομπάνι που στο Σουρούτς μόνο πλησιάζουν τους 200.000 πια. Πρόσφυγες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως φύλου, διωγμένοι από την βαρβαρότητα του ISIS. 
 
Σήμερα θα επισκεφτούμε τον καταυλισμό προσφύγων στο Σουρούτς σχεδόν 40 χιλιόμετρα από την Ούρφα.
 
Όταν βρίσκεσαι τόσο κοντά σε μια περιοχή όπου ο πόλεμος μαίνεται ή μαινόταν μέχρι πριν λίγο καιρό, παύεις να είσαι απλός θεατής που μέσα από την τηλεόρασή του παρακολουθεί τα γεγονότα ευχόμενος απλώς να μην βρεθεί ποτέ σ’ αυτή τη θέση. Νιώθεις δίπλα...νιώθεις να σε αφορά.
 
Το βράδυ που φτάσαμε μας παρέλαβε από το αεροδρόμιο ο Ιμπραήμ που ζει χρόνια στην Ελλάδα, ο Μουσταφά και ένα μέλος του HPD του «Δημοκρατικού κόμματος του Λαού» που στις εκλογές του Ιούνη θα κατέβει υποψήφιος βουλευτής  με το  HPD “το κόμμα όλων των λαών της Τουρκίας» όπως χαρακτηριστικά είπε χτες ο Ιμπραήμ μέσα στο πούλμαν καθ’ οδόν για το ξενοδοχείο. Το HDP είναι ένα αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα  που εκπροσωπεί Τούρκους, Κούρδους, όλους του λαούς της Τουρκίας που παλεύουν απέναντι στον διχασμό και στον φονταμενταλισμό με σκοπό την ελευθερία, την ισότητα, την δημοκρατία.
 
Μάλιστα ο Ιμπραήμ μας εξήγησε πως η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Γενάρη στην Ελλάδα έχει δώσει ελπίδα στο HDP για να παλέψει ακόμα πιο σκληρά στοχεύοντας όχι μονάχα στους 80 βουλευτές, αλλά σε πολύ περισσότερους  εκπροσώπους στη Βουλή  και σε περισσότερες δράσεις ενημέρωσης και πάλης  για την δημοκρατία “και γιατί όχι, κάποια στιγμής οι λαοί να λειτουργούν με το πολιτικό-οικονομικό σύστημα της Rojava” καταλήγει χαμογελώντας  ο Ιμπραήμ.
 
Σήμερα ξεκινά μια καινούργια μέρα στην Ούρφα που περιλαμβάνει επίσκεψη στο Σουρούτς, στον καταυλισμό προσφύγων.
 
Οι καιρικές συνθήκες είναι άψογες, ο ήλιος -με παροδικές νεφώσεις- μετά από πολλές μέρες βροχής και χιονιού είναι, αν μη τι άλλο, μια ευχάριστη έκπληξη. 
Η ομάδα έχει αρχίζει και μαζεύεται, και κάπου εδώ, η  σύντομη καταγραφή της πρώτης ημέρας της αποστολής για το Κομπάνι λαμβάνει τέλος, μέχρι την επόμενη, φυσικά. 
 
 

 

Φωτογραφίες: