5η Πανελλαδική Συνάντηση ΚΙΦΑ: Η ανάγκη που μας γέννησε εξακολουθεί να υπάρχει

06/04/2016 - 18:30

Απρίλης 2016 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ   

Α.Τα ΚΙΦΑ, ως κοινωνικές συλλογικότητες που παλεύουμε να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα για ένα Δημόσιο Δωρεάν Σύστημα Υγείας χωρίς αποκλεισμούς, δε μπορούμε σήμερα να μένουμε στη σιωπή, ούτε και επιτρέπουμε την εργαλειοποίησή μας από καμία κυβέρνηση.

Είμαστε αυτοδιαχειριζόμενες δομές που λειτουργούμε αμεσοδημοκρατικά και αντιιεραρχικά. Επί 5 χρόνια δώσαμε το ζωντανό παράδειγμα μιας κοινότητας, που δείχνει τι μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι όταν συνεργάζονται ισότιμα μεταξύ τους, σε μια κατεύθυνση αντίστασης, δημιουργίας και έμπρακτης αλληλεγγύης. Όλα αυτά τα χρόνια δώσαμε τη μάχη αυτόνομοι, με μόνη στήριξη αυτή της κοινωνίας - για να μειώσουμε τη νοσηρότητα των φτωχών, ν΄αποφύγουμε το θάνατο των αποκλεισμένων και βαδίζοντας σ΄ένα δρόμο χειραφέτησης, να υπερασπιστούμε την υγεία ως κοινό αγαθό.

Στο ζοφερό σημερινό τοπίο, όπου η πολιτική των μνημονίων συνεχίζεται και τα προβλήματα στη συνολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού είναι πολλά και σοβαρά, είναι παραπάνω από επιτακτικό να απελευθερωθεί η υγεία από τη μέγγενη των πολιτικών λιτότητας και την εγκληματική μείωση των δαπανών. 

Τα ΚΙΦΑ τώρα πιο πολύ από ποτέ:

 - θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές που φτωχοποιούν τον κόσμο και είναι νομοτελειακά αντίθετες με το όραμα μας για δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση όλων σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

 - θα είμαστε το "μάτι" και το "αυτί" της κοινωνίας σε όποια κατάσταση προωθεί την ανισότητα στην υγεία και σε όσους ασθενείς βρίσκουν ανυπέρβλητα εμπόδια στην κίνησή τους μέσα στο ΕΣΥ.

 - θα εξακολουθήσουμε να παρέχουμε πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε όλους τους ανθρώπους που δεν καλύπτονται από το νέο νόμο και ιδιαίτερα στους μετανάστες "χωρίς χαρτιά".

 - θα ενισχύσουμε τις αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές μας δράσεις, υπερασπιζόμενοι ειδικά τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, που η τελευταία συμφωνία Ε.Ε-Τουρκίας επιφυλάσσει την πιο βάρβαρη μεταχείριση (εγκλεισμός-απέλαση-επαναπροώθηση).

 - θα συντονιστούμε σε πανελλαδικές δράσεις, πιέζοντας την κυβέρνηση για την κατάργηση της ΕΣΑΝ και την τροποποίηση του νέου νόμου ή των ανεπαρκών υπουργικών αποφάσεων ή των σχετικών ερμηνευτικών εγκυκλίων που θα βγουν, απαιτώντας πάντα και σταθερά την πλήρη, ποιοτική και έγκαιρη κάλυψη όλων των αναγκών του κόσμου σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

 - θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε στο άνοιγμα ενός κινηματικού δρόμου για την εφαρμογή μιας ολιστικής ιατρικής, προσανατολισμένης στην αναζήτηση λύσης για τα προβλήματα των ανθρώπων που υποφέρουν, όχι μόνο γιατί είναι άρρωστοι, αλλά και γιατί είναι φτωχοί και κοινωνικά αποκλεισμένοι. 

Β. Τα Κοινωνικά Ιατρεία στηριγμένα στις αρχές και τις δυνατότητες τους και λαμβάνοντας υπόψη τις τοπικές ανάγκες, κάνουν ό,τι μπορούν όπου μπορούν για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που ήρθαν στη χώρα. Τα ΚΙΦΑ, παρεμβαίνουν διεκδικώντας την αυτόνομη παρουσία τους στα ανοιχτά κέντρα διαμονής με σκοπό την κάλυψη των αναγκών και τη στήριξη των επιθυμιών των προσφύγων. Δε μπορούν να συναινέσουν και ν’αποδεχτούν τη συνέχιση της λειτουργίας κλειστών χώρων κράτησης ή φυλακών, αλλά παρεμβαίνουν με όλο το ανθρώπινο δυναμικό τους και με τους δικούς τους όρους σε όλους τους χώρους διαμονής προσφύγων-μεταναστών. 

Τα ΚΙΦΑ επιδιώκουν να έρθουν σε άμεση επικοινωνία με τους ίδιους τους πρόσφυγες με σκοπό την αυτοοργάνωση τους, καταγγέλλοντας τη νοσογόνο συνθήκη διαβίωσης τους στους καταυλισμούς, καταγράφοντας τις ιατρικές ανάγκες, προσκαλώντας, όπου είναι δυνατόν, τους ανθρώπους αυτούς στους χώρους των κοινωνικών ιατρείων. Τα ΚΙΦΑ δεν θα συμμετέχουν σε κρατικά συντονιστικά, αλλά θα συνεργάζονται με πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται σε γειτονιές και πόλεις, οι οποίες στοχεύουν όχι μόνο στην ικανοποίηση των αναγκών, αλλά και στην ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό. Καταγγέλλουν την τελευταία συμφωνία ντροπής Ε.Ε.-Τουρκίας που διαχωρίζει αυθαίρετα τους ανθρώπους σε νόμιμους και παράνομους, καταπατώντας στην ουσία, το δικαίωμα στο άσυλο.

Μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, δε μπορούμε να ζήσουμε μαζί με τους φασίστες.

Θεσσαλονίκη 3 Απρίλη 2016 - 5η Πανελλαδική Συνάντηση ΚΙΦΑ