Διαγραφή βεβαιωμένων οφειλών από εφορίες σε ανασφάλιστους ασθενείς, για νοσηλεία σε δημόσια νοσοκομεία

04/08/2017 - 16:30

πηγή: http://www.moh.gov.gr 

Απόσπασμα συνέντευξης του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού στο ρ/σ "Στο Κόκκινο" (3 Ιουλίου 2017) και τον δημοσιογράφο Σ. Σχοινά για τα χρέη των ανασφάλιστων:

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Το πρόσφατο παρελθόν, εννοώ το παρελθόν των Υπουργών που προηγήθηκαν της δικής σας θητείας, άφησε σε ότι αφορά το θέμα των ανασφάλιστων το εξής, τους άφησε χρέη.

Δηλαδή, προς την εφορία και μάλιστα, δηλαδή το νοσοκομείο τα έστελνε στην εφορία εφόσον δεν πληρώνονταν, έτσι;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Με προλάβατε κύριε Σχινά.

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Τι θα γίνει με αυτήν την ιστορία; Πολύς κόσμος λέει θα αντιμετωπίσουμε τώρα προβλήματα με την εφορία, κατασχέσεις, τι θα γίνει;

Κος ΞΑΝΘΟΣ: 

Λοιπόν, προσέξτε. Ακούστε. Στο παρελθόν λοιπόν υπήρξαν περιπτώσεις όπου επειδή ακριβώς ήταν επείγον ο χαρακτήρας του νοσήματος, υπήρχε νοσηλεία από το δημόσιο σύστημα υγείας, όμως με την υποχρέωση του ανασφάλιστου να υπογράψει δήλωση αποδοχής χρέους και να μεταφερθεί αυτό το χρέος στη ΔΟΥ.

Σήμερα λοιπόν έχουν συσσωρευτεί 28 εκατομμύρια ευρώ χρέη ανασφάλιστων.

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Τα οποία οφείλουν ανασφάλιστοι που νοσηλεύτηκαν.

Κος ΞΑΝΘΟΣ: 

Τα οποία οφείλουν ανασφάλιστοι πολίτες, ακριβώς. Εμείς τώρα προετοιμάζουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών μία ρύθμιση όπου αυτό το χρέος θα διαγραφεί.

Αυτό θα είναι στην ουσία μία πράξη που θα κλείσει αυτήν την εκκρεμότητα από το παρελθόν και επίσης να πω ότι είχαν καταγραφεί οφειλές στα νοσοκομεία πολλαπλάσιου ύψους, τις οποίες εμείς παγώσαμε και δεν δώσαμε.

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Πολύ μεγαλύτερες των 28 εκατομμυρίων.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Πολύ μεγαλύτερες.

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Δεν φτάσανε στην εφορία ποτέ αυτές όμως. Παγώσανε.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Οι οποίες δεν φτάσανε. Ακριβώς. Με εντολή δική μας δεν προχώρησαν να βεβαιωθούν την τελευταία διετία.

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Έχετε εικόνα τάξης περίπου;

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Μπορεί να είναι και πάνω από 150 εκατομμύρια. Είναι πολύ μεγάλο ποσό. Αυτό λοιπόν είναι μια τεράστια ανακούφιση.

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Άρα, 178 εκατομμύρια στην ουσία διαγράφονται από υποχρεώσεις ανασφάλιστων προς το σύστημα υγείας.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Αυτό το οποίο, η παρέμβαση που θα κάνουμε η νομοθετική, θα αφορά τα βεβαιωμένα χρέη.

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Τα βεβαιωμένα.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Τα άλλα κατά κάποιο τρόπο δεν βεβαιώθηκαν.

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Έμειναν εκεί που γεννήθηκαν.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ακριβώς. Νομίζω λοιπόν ότι αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική παρέμβαση κοινωνικής ανακούφισης. Είναι μία παρέμβαση που μείωσε πολύ τις υγειονομικές ανισότητες που είχαν δημιουργηθεί στη χώρα μας εξαιτίας αυτής της αποασφάλισης του πληθυσμού και της μη δυνατότητας πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Άρα λοιπόν, με αυτήν την παρέμβασή μας νομίζω ότι ικανοποιούμε ένα αίτημα καθολικότητας και ισότητας, το οποίο είναι νομίζω και στο αξιακό έτσι σύστημα της αριστεράς και όχι μόνο, αυτό δεν αφορά μόνο τις υπηρεσίες υγείας, αλλά συνολικά τις υπηρεσίες που οφείλει να παρέχει ένα οργανωμένο κοινωνικό κράτος.

Αυτή λοιπόν ήταν η πρώτη και κομβική δέσμευση. Η δεύτερη δέσμευσή μας.

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Άρα, έχει ανοίξει ο δρόμος για την πλήρη κάλυψη χωρίς καμία επιβάρυνση και με διαγραφή και των επιβαρύνσεων που είχανε καταχωρηθεί στο παρελθόν.

Κος ΞΑΝΘΟΣ:

Ακριβώς.

Κος ΣΧΙΝΑΣ:

Όχι μας δώσατε και μία είδηση που νομίζω ότι είναι σημαντική. Ετοιμάζετε νομοθετική ρύθμιση λοιπόν, με την οποία διαγράφονται χρέη περίπου 28 εκατομμυρίων ευρώ μας είπατε, ενώ έχουν μείνει άλλα 150 κλειδωμένα, παγωμένα, ουσιαστικά ως μη υπάρχοντα στο χώρο των νοσοκομείων ή των άλλων συστημάτων υγείας.