Καμπάνια αλληλέγγυων εξαγωγών

28/02/2017 - 16:00

Το Φθινόπωρο που μας πέρασε ολοκληρώθηκε η δεύτερη καμπάνια αλληλέγγυων εξαγωγών με σταθμούς στο Βέλγιο, το Λουξεμβούργο και το Βερολίνο.  Αφορούσε τη διάθεσης ελιάς και ελαιολάδου από το συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών "Μοδούσα" από τη Γέρα Λέσβου και την ομάδα παραγωγών "Πράσινη γη" από τη Στέρνα Μεσσηνίας.

Στόχος της καμπάνιας, ήταν αφενός η ενημέρωση των εργαζομένων και συλλογικοτήτων για την κοινωνικο - πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και αφετέρου η έμπρακτη στήριξη εκ μέρους σωματείων, συνδικάτων, περιβαλλοντικών ομάδων, αλληλέγγυων συλλογικοτήτων έτσι ώστε να στηριχτούν νέες και βιώσιμες θέσεις εργασίας στη χώρα μας. Θέσεις εργασίας στο χώρο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο). Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα, για την καμπάνια

Στο Βερολίνο, έπειτα από πρωτοβουλία κοινωνικών φορέων και δικτυώσεων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, διοργανώθηκε  η καμπάνια “SoliOli” (solioli.de). 

Παρομοίως στο Βέλγιο με οργανωτή την  βελγική οργάνωση climaxi και την κινηματική πρωτοβουλία «Κόντρα στο ρεύμα» (à contre courant), ενεπλάκηκαν βελγικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, συνδικάτα, σωματεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Ενώ στο Λουξεμβούργο συνεργαστήκαμε με από την «Επιτροπή αλληλεγγύης στην Ελλάδα» (Comité de solidarité avec la Grèce) και με το «Κίνημα της Μετάβασης» (MESA: La Maison de la Transition).

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο και εδώ για το Βερολίνο.

Η “Αλληλεγγύη για Όλους” υπήρξε ο συνδετικός κρίκος μεταξύ των ομάδων, φέρνοντάς τους σε επαφή και διευκολύνοντας το όλο εγχείρημα. Διατέθηκαν περίπου πέντε τόνοι ελαιολάδου και ελιάς, κάνοντας πράξη τη διεθνή δικτύωση εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας.

Ο οικονομικός στόχος που έχει ήδη επιτευχθεί ήταν η καλύτερη δυνατή τιμή για τους παραγωγούς να συναντά μία δίκαιη τιμή για τους υποστηρικτές.

Από το πλεόνασμα που είχε προβλεφθεί ενισχύθηκε οικονομικά το εγχείρημα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και αλληλοβοήθειας ανέργων “Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης”, για την δημιουργία ενός συνεταιριστικού εγχειρήματος μελισσοκομίας στο οποίο θα συμμετέχουν νέοι και παλιοί μελισσοκόμοι, με σκοπό τη διάχυση της γνώσης της μελισσοκομίας, την αλληλοβοήθεια και τον συνεργατισμό.

Επίσης ενισχύθηκε η Αλληλεγγύη Λέσβου (πρώην κατασκηνώσεις ΠΙΚΠΑ). Ένας ανοικτός προσφυγικός καταυλισμός στη Μυτιλήνη. Ένας αυτοοργανωμένος, αυτόνομος χώρος που λειτουργείται από εθελοντές και έχει δημιουργηθεί με βάση την αρχή της αλληλεγγύης.

Οι πρόσφυγες που διαμένουν στην κατασκήνωση είναι μερικοί από τους πλέον ευάλωτους: ανάπηροι, ασθενείς, έγκυες, μητέρες με παιδιά και οικογένειες θυμάτων ναυαγίων. Προσφέρεται τροφή, ρουχισμός, είδη υγιεινής, ιατρική στήριξη.

Η στήριξη ήταν σε ελαιόλαδο από το συνεταιρισμό ελαιοπαραγωγών "Μοδούσα", ενισχύοντας έτσι και την τοπική οικονομία.

Φωτογραφίες: