Σήμερα αρχίζει η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

01/02/2017 - 13:15

πηγή: stokokkino.gr

Από σήμερα αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το οποίο αναμένεται να ενισχύσει περισσότερα από 270.000 νοικοκυριά. 

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από τα ΚΕΠ, τους δήμους της περιοχής τους αλλά και από το σπίτι τους ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα www.keaprogram.gr, η οποία είναι προ συμπληρωμένη και ενημερωμένη από όλες τις βάσεις δεδομένων του κράτους - όπως για παράδειγμα, το TAXIS και την Εργάνη. Για την υποβολή της αίτησης, το μοναδικό που απαιτείται είναι οι αριθμοί ΑΦΜ και ΑΜΚΑ καθώς και πληροφορίες για το εισόδημά των ενδιαφερομένων.

Το ποσό που εξασφαλίστηκε από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος, ανέρχεται στα 760 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα αφορά, όπως ανέφερε η αρμόδια υπουργός Θεανώ Φωτίου, τους ανθρώπους που το εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα 200 ευρώ το μήνα, ενώ η ενίσχυση που θα δίνεται θα είναι το ποσό που θα υπολείπεται από αυτά τα χρήματα. Ωστόσο, για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση τους τελευταίους 6 μήνες.
 
Το ΚΕΑ, έχει τρεις βασικούς πυλώνες: 
 
Πρώτον, την επιδοματική πολιτική, δηλαδή την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων.
 
Δεύτερον, τη διασύνδεση των δικαιούχων με όλες τις δομές αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι θα έχουν πρόσβαση σε κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία, σε δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, στο ΤΕΒΑ, δηλαδή το ταμείο ευρωπαϊκής ενίσχυσης για τους απόρους, αλλά και παροχή κοινωνικών τιμολογίων για ηλεκτρική ενέργεια, ύδρευση καθώς και την δυνατότητα ένταξης των παιδιών τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 
Τρίτον, την ένταξη του 10% των ανέργων δικαιούχων του ΚΕΑ, στην αγορά εργασίας
 
Υπενθυμίζεται ότι το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι αφορολόγητο, δεν υπόκειται δηλαδή σε καμία κράτηση, δεν κατάσχεται και δεν συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα. 
Στον πίνακα που δημοσιεύθηκε σήμερα στην εφημερίδα «Η ΑΥΓΗ», αναφέρονται αναλυτικά τα ποσά που δικαιούται κάθε τύπος νοικοκυριού.