Την Τετάρτη (1/2) ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

26/01/2017 - 14:45

πηγή: stokokkino.gr

Από 1η Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Όπως είπε ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας μιλώντας Στο Κόκκινο και το Στ. Σχινά, το ΚΕΑ θα ωφελήσει περίπου 700.000 άτομα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Θεανώ Φωτίου, θα παραμείνει μέχρι τότε σε ισχύ και το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Συγκεκριμένα, η κάρτα σίτισης θα πληρωθεί το διάστημα από 1 έως 7 Φλεβάρη.

Ποιοι δικαιούνται το ΚΕΑ;

Το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, εκτιμάται ότι θα ωφελήσει σε πρώτη φάση περίπου 700.000 άτομα, δηλαδή 250.000 – 300.000 νοικοκυριά. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή και θα αφορά τα άτομα που θα βρίσκονται σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και όσους έχουν μηδενικά εισοδήματα.

Τα χρήματα που θα δικαιούνται κυμαίνονται από 200 μέχρι 900 ευρώ το μήνα, το ύψος των οποίων θα ορίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, το ΚΕΑ το δικαιούνται όσοι το τελευταίο εξάμηνο από τη στιγμή που θα υποβάλλουν την αίτηση, είχαν εισοδήματα μέχρι 200 ευρώ το μήνα. Για παράδειγμα, μια τετραμελής οικογένεια, θα δικαιούται να ενταχθεί στο πρόγραμμα, αν τα εισοδήματα της δεν ξεπερνούν τα 2.400 ευρώ το εξάμηνο. Το ποσό οικονομικής ενίσχυσης θα λειτουργήσει συμπληρωματικά, δηλαδή ανάλογα με το πόσα ευρώ υπολείπονται από τα νοικοκυριά μέχρι να συμπληρωθούν αυτά τα ποσά. 

Συγκεκριμένα, κάθε επικεφαλής νοικοκυριού δικαιούται 200 ευρώ, το πρώτο ανήλικο μέλος 100 ευρώ, ενώ το δεύτερο ανήλικο 50 ευρώ. Δηλαδή, μια γυναίκα με δύο ανήλικα παιδιά θα λαμβάνει 350 ευρώ το μήνα, ενώ μια τετραμελής οικογένεια 400 ευρώ.

Τι χρειάζεται για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα;

Αρχικά, η υποβολή των αιτήσεων των δικαιούχων θα γίνεται μέσα από τους Δήμους ή τα ΚΕΠ της περιοχής τους καθώς και από το σπίτι τους. Η καινοτομία του προγράμματος, είναι ότι συνδέεται με το taxis και όταν ένα άτομο μπει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, σχεδόν όλα τα στοιχεία του είναι ήδη συμπληρωμένα. Το μοναδικό που υπολείπεται είναι να συμπληρώσει το εισόδημα του τελευταίου εξαμήνου, την αλλαγή οικογενειακής ή περιουσιακής κατάστασης και αυτόματα το σύστημα θα αναγράφει αν ο ενδιαφερόμενος δικαιούται την ενίσχυση. 

Κέντρα Κοινότητας: Πότε θα δημιουργηθούν;

Όσον αφορά τη δέσμευση του Υπουργείου για τα 254 Κέντρα Κοινότητας σε όλη τη χώρα, θα έχουν δημιουργηθεί μέχρι τέλος του έτους.

Ουσιαστικά, πρόκειται για κέντρα πληροφόρησης και παροχής βοήθειας των πολιτών για όλο το σύστημα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, τα οποία θα στελεχωθούν από κοινωνικούς λειτουργούς. Το πρώτο Κέντρο Κοινότητας, σύμφωνα με το Υπουργείο, θα έχει λειτουργήσει μέχρι τέλη Φλεβάρη – αρχές Μάρτη, με στόχο να πληροφορεί τους πολίτες τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα. 

Ποιοι εξαιρούνται από το πρόγραμμα; 

Από το πρόγραμμα εξαιρούνται όσοι περιθάλπονται σε μονάδες κλειστής φροντίδας ή κοινωνικούς ξενώνες αστέγων, σε μονάδες ψυχιατρικής αποκατάστασης, όσοι υπηρετούν την θητεία τους και όσοι κρατούνται σε σωφρονιστικά ιδρύματα.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες θα μπορούν να επισκεφθούν την επίσημη ιστοσελίδα του keaprogram.gr