Αλληλεγγύη στο Ευρωκοινοβούλιο!

23/11/2017 - 12:15

πηγή: tvxs.gr

Κώστας Παπαπαναγιώτου

Την περασμένη Πέμπτη 9 Νοεμβρίου η  Αλληλεγγύη είχε την τιμητική της στο Ευρωκοινοβούλιο. Το Ευρωπαϊκό Κόμμα της Αριστεράς (GUE/NGL) διοργάνωσε ημερίδα αφιερωμένη στην ΚΑλΟ, στις κοινωνικές επιχειρήσεις εν γένει, αλλά και στις θεσμικές ή άτυπες δομές αλληλεγγύης, με στόχο τη δικτύωσή τους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, την αμοιβαία ενημέρωση για το έργο τους αλλά και τα κοινά προβλήματα και δυσκολίες που αντιμετωπίζουν.
 
Ως φιλοδοξία και ελπίδα διατυπώθηκε το αίτημα για την διαμόρφωση συγκεκριμένων και υλοποιήσιμων προτάσεων και μέτρων για την στήριξη του πεδίου της ΚΑλΟ που αφού υιοθετηθούν από το Ευρωκοινοβούλιο να αποτελέσουν κεντρικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα καλύψουν την απουσία εξειδικευμένων πολιτικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
 
Κοινή διαπίστωση ήταν πως η ανάπτυξη της ΚΑλΟ στις χώρες της Ε.Ε. πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών εξισορρόπησης των ανισοτήτων χωρίς όμως να θιγεί η πολυμορφία του πεδίου.  Προνομιακός θα μπορούσε να είναι ο ρόλος της κοινοβουλευτικής ομάδας της GUE/NGL στην εκπόνηση πολιτικών και στην ανάληψη πρωτοβουλιών για την δημιουργία των κατάλληλων συμμαχιών που θα συντελέσουν στην ανάδειξη του θέματος τόσο σε κοινοβουλευτικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Τέσσερα εργαστήρια ολοκληρώθηκαν στο πρώτο μέρος αυτού του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την ΚΑλΟ (EFSSE), με θέματα τις ανισότητες και τη συνοχή, την απασχόληση, τη δημόσια πολιτική, και φυσικά το φλέγον ζήτημα: «Μετανάστες και πρόσφυγες». Στο δεύτερο μέρος συζητήθηκαν η σχέση της νεολαίας με την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, καθώς και η Κοινωνική και Περιφερειακή συνοχή.
 
Τις εργασίες του παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο, μέλη συνεργατικών επιχειρήσεων, εκπρόσωποι δήμων, πολιτικοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και υπουργοί. Έντονη ήταν η ελληνική παρουσία με μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων-μελών ΚΟΙΝΣΕΠ και αλληλέγγυων δομών, προσκεκλημένων των ευρωβουλευτών Κωνσταντίνας Κούνεβα και Στέλιου Κούλογλου.
 
Ξεχωριστή μνεία αξίζει να γίνει στον Κωνσταντίνο Πολυχρονόπουλο, τον άνθρωπο που μόνος του με μια κατσαρόλα στο χέρι, ξεκίνησε μέσα στην πιο βαθιά κρίση να προσφέρει ένα πιάτο ζεστό φαΐ στον άλλο άνθρωπο και που σήμερα έχει συσπειρώσει γύρω του εκατοντάδες εθελοντές που συναποτελούν τις είκοσι δύο (!) κοινωνικές κουζίνες «Ο άλλος άνθρωπος».
 
Η ποικιλία των εγχειρημάτων που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα εκτείνεται σχεδόν στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας, καλύπτοντας τομείς από προστασία δασών στην Πορτογαλία, μέχρι υπηρεσίες εκπαίδευσης και φιλοξενίας μεταναστών στο Βέλγιο, ως και πρωτοβάθμια περίθαλψη και υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Εντυπωσιακή ήταν η δράση της σουηδικής Coompanion, εταιρίας που σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της κ. Sven Bartilsson, υποστηρίζει κοινωνικές επιχειρήσεις στα πρώτα τους βήματα και έχει να επιδείξει σημαντικό έργο. Από τα παραδείγματα που έφερε ξεχώρισε το δίκτυο κοινωνικών επιχειρήσεων φιλοξενίας LeMat, το οποίο σήμερα απασχολεί περισσότερους από χίλιους εργαζόμενους.
 
Πρόκειται για μια αλυσίδα ξενοδοχείων, hostel και ενοικιαζόμενων δωματίων, το καθένα από τα οποία ανήκει σε συνεταιρισμό και λειτουργούν όλα κάτω από το ίδιο Brand Name. Το πρώτο από τα ξενοδοχεία αυτά ξεκίνησε τη λειτουργία πριν δεκαπέντε χρόνια στην Ιταλία, ενώ η αλυσίδα φιλοδοξεί να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, δημιουργώντας πολλές περισσότερες θέσεις εργασίας σε όλη την Ευρώπη.Από ελληνικής πλευράς μίλησε η κα Σταματία Κατσιβέλη πρόεδρος του δικτύου αλληλεγγύης Λέρου για το δράμα των προσφύγων και μεταναστών και ταυτόχρονα για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι κάτοικοι των νησιών για να προστατέψουν τις ανθρώπινες ζωές.
 
Ίσως η πιο συγκινητική, αλλά ταυτόχρονα και η πιο δύσκολη, στιγμή όλης της εκδήλωσης ήταν όταν περιέγραψε την απεγνωσμένη παράκληση μάνας τριών παιδιών που είχε ναυαγήσει στην προσπάθειά της να βρεθεί στο ευρωπαϊκό έδαφος, προς τους ανθρώπους που την έσωσαν: «Σας παρακαλώ, βρείτε μου έστω το ένα!».
 
Σημαντική ήταν η ομιλία του κ. Αντώνη Βορλόου, ειδικού γραμματέα για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, ο οποίος ανέπτυξε την πολιτική της κυβέρνησης για την υποστήριξη της ΚΑλΟ στη χώρα μας. Μοναδική ελληνική συμμετοχή στα πάνελ των ομιλητών εκ μέρους των κοινωνικών επιχειρήσεων, αυτή του γράφοντος, που εκπροσωπώντας την ΦΙΛΟΕΡΓΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ παρουσίασε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τις ελπιδοφόρες προοπτικές για την ΚΑλΟ στη χώρα μας, καθώς και τον κομβικό ρόλο που παίζει η «Αλληλεγγύη για Όλους» στην κατεύθυνση μετασχηματισμού άτυπων δομών αλληλεγγύης σε Κοινωνικές Επιχειρήσεις που παράγουν οικονομικό αποτέλεσμα.
 
Η πλήρης αποτύπωση του έργου αυτού του πολύχρωμου όσο και δημιουργικού φόρουμ ξεπερνά τους σκοπούς του παρόντος άρθρου· άλλωστε τα αποτελέσματά του πρόκειται να δημοσιοποιηθούν από τους διοργανωτές. Ας κρατήσουμε, ότι πέρα από την Ευρώπη – φρούριο, πέρα από την Ευρώπη των Τραπεζών και των μνημονίων, υπάρχει μια άλλη Ευρώπη της Αλληλεγγύης και της δημιουργίας. Μια άλλη Ευρώπη που μέρα τη μέρα δυναμώνει και οικοδομεί έναν κόσμο δίκαιης και αξιοπρεπούς εργασίας, έναν κόσμο ανθρώπων που θεωρούν τη βελτίωση της ζωής του συνανθρώπου τους όχι εμπόδιο, αλλά προϋπόθεση για τη βελτίωση της δικής τους.