Έφυγε από τη ζωή ο Σκηνοθέτης Θεάτρου – Κινηματογράφου Στέλιος Παυλίδης

21/03/2013 - 12:00

Αποχαιρετούμε σήμερα τον αριστερό, αγωνιστή,  σκηνοθέτη θεάτρου - κινηματογράφου Στέλιο Παυλίδη. 

Σπούδασε θέατρο και κινηματογράφο στο MAX REINHARD SEMINAR και την Ακαδημία Παραστατικών Τεχνών στη Βιέννη. Εργάστηκε στην Ελλάδα, στην Γερμανία και στη Γαλλία. Δίδαξε τα τελευταία 20 χρόνια σε διάφορες δραματικές σχολές.  Το 2004 αποπειράται ένα νέο εγχείρημα ανεβάζοντας το έργο του Μπύχνερ Βόυτσεκ με την ομάδα κρατουμένων εξαρτημένων γυναικών που παρακολουθούν το θεραπευτικό πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.  Το 2005 η δράση διευρύνεται με την παρουσίαση ενός θεατρικού δρώμενου βασισμένου στα κείμενα των κρατούμενων γυναικών στον ελεύθερο χώρο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Το εγχείρημα αυτό αποτελεί Ελληνική εάν όχι Παγκόσμια «πρώτη» καθώς έγκλειστες γυναίκες για πρώτη φορά αφήνουν τον ‘κλειστό κόσμο της φυλακής’ για να παρουσιάσουν την παράσταση τους σε ανοικτό κοινό. Τον Οκτώβριο  του 2009, ο σκηνοθέτης Στέλιος Παυλίδης, μαζί με μια μικρή ομάδα φοιτητών, ίδρυσε το «Ελεύθερο Σχήμα», ένα εργαστήριο με στόχο την εκπαίδευση των ηθοποιών μακριά από τις τυπικές διαδικασίες μιας Δραματικής Σχολής. Το «Ελεύθερο Σχήμα» διευρύνει τη δράση του σε ένα χώρο της εκπαίδευσης που πάσχει από την έλλειψη μιας μεθοδικής προσέγγισης και δημιουργεί  ένα τμήμα σπουδών σκηνοθεσίας θεάτρου, καλύπτοντας με οργανωμένο τρόπο το κενό που υπάρχει στον τομέα αυτό δίνοντας τη δυνατότητα στους νέους που επιθυμούν να γνωρίσουν με συστηματικό τρόπο το αντικείμενο της σκηνοθεσίας να εκπαιδευτούν δίπλα σε έμπειρους επαγγελματίες του χώρου.


Η πολιτική κηδεία του Στέλιου Παυλίδη θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 22/3 και ώρα 15:30, στο νεκροταφείο της Καλλιθέας.

Η οικογένεια επιθυμεί όπως αντί στεφάνων τα χρήματα δοθούν προς ενίσχυση της «Αλληλεγγύη για Όλους», Εθνική Τράπεζα, λογαριασμός: 040-48343562