Αποκλεισμένοι από την περίθαλψη παραμένουν οι ανασφάλιστοι

20/10/2014 - 15:00

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαντωνίου

Χωρίς νοσηλεία και εξετάσεις όσοι δεν έχουν βιβλιάριο πρόνοιας

Το περιστατικό με ανασφάλιστο καρδιοπαθή που μπήκε στο χειρουργείο του Ευαγγελισμού και ο λογιστής του νοσοκομείου διέκοψε την επέμβαση γιατί δεν είχε μαζί του βιβλιάριο πρόνοιας ήταν πριν από λίγους μήνες η αφορμή για να ξεσπάσει κύμα διαμαρτυριών για την αντιμετώπιση που έχουν οι ανασφάλιστοι. Το υπουργείο Υγείας δεσμεύτηκε για την άρση των αποκλεισμών και των ανισοτήτων, όμως, όπως καταγγέλλεται από τις κοινωνικές δομές, το πρόβλημα παραμένει.
Το Κοινωνικό Ιατρείο Αθήνας (ΚΙΦΑ) μετέφερε στην "Αυγή" περιπτώσεις ανασφάλιστων ασθενών που αναγκάστηκαν είτε να πληρώσουν για τη νοσηλεία και τα φάρμακά τους είτε να τα χρεωθούν μέσω της εφορίας, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Όπως τονίζει το ΚΙΦΑ, η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της κατάστασης, αλλά υποβάλλει τον κόσμο σε καθεστώς αγωνίας:
"Δεν υπάρχει συντονισμός των νοσοκομείων για τη συγκρότηση τριμελών επιτροπών που εξετάζουν το δικαίωμα δωρεάν νοσηλείας των ανασφάλιστων, με αποτέλεσμα να γίνεται απευθείας χρέωση όσων ανασφάλιστων εισάγονται ως επείγοντα περιστατικά και να συσσωρεύονται αιτήσεις ανασφάλιστων οι οποίες αναμένουν αξιολόγηση".
Ασθενής στον Ευαγγελισμό, που διεγνώσθη με πέτρες στη χολή, αναγκάστηκε να πληρώσει δυσβάστακτο για την ίδια ποσό 147 ευρώ για υπερηχογράφημα. Ενώ για την επέμβαση, που πρέπει να γίνει σύμφωνα με τη γνωμάτευση των γιατρών, δεν είναι ακόμα σίγουρο αν θα πληρώσει ή όχι, αλλά θα εξαρτηθεί από την απόφαση της επιτροπής.
Άλλος ασθενής με μακροχρόνια προβλήματα πήγε στο ΚΑΤ για μαγνητική τομογραφία, καθώς υπήρχε υποψία για ανεύρυσμα. Ο ασθενής είναι άνεργος και φιλοξενείται από τη συνταξιούχο μητέρα του με εισόδημα 400 ευρώ. Προμηθεύτηκε το «εισιτήριο ελεύθερης πρόσβασης» (healthvoucher), αλλά αυτό δεν καλύπτει παρά μόνο ορισμένες εργαστηριακές εξετάσεις και όχι τη συγκεκριμένη. Αναγκάστηκε να πληρώσει 300 ευρώ και, όπως υποστηρίζει, «το κουπόνι ελεύθερης πρόσβασης είναι μόνο για τις πρώτες βοήθειες».
Απίστευτη είναι και η ιστορία ανασφάλιστου που έπρεπε να κάνει επείγουσα αξονική εγκεφάλου, αλλά από το Αιγινήτειο του την αρνήθηκαν καθώς "δεν υπάρχει υποδομή για ανασφάλιστους", ενώ του συνέστησαν να απευθυνθεί σε κάποιο κοινωνικό ιατρείο! Δείγμα από τη μία της σημαντικής δουλειάς των κοινωνικών δομών, από την άλλη όμως και του σημείου στο οποίο έχει φτάσει το δημόσιο σύστημα υγείας.
Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Αθήνας συνεχίζει, από άλλη έδρα πλέον (Ικτίνου 2 και Κλεισθένους), να παρέχει ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες καθημερινά σε όλο και περισσότερο κόσμο. Η ανάδειξη των προβλημάτων και η διεκδίκηση ουσιαστικής βοήθειας από το κράτος αποτελεί τον βασικό στόχο των εθελοντών. "Οι ασθενείς δεν μπορεί να γίνονται μπαλάκι" λένε και απαιτούν ν' αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα το πιο σημαντικό ζήτημα. Η υγεία μας.

 Πηγή: www.avgi.gr/