Διακόπτει τις οικονομικές συναλλαγές με την "Ελληνικός Χρυσός" ο Δήμος Αριστοτέλη

21/11/2014 - 12:45

Ιστορικό ψήφισμα υιοθέτησε ομόφωνα ο δήμος Αριστοτέλη, σύμφωνα με το οποίο διακόπτει όλες τις οικονομικές συναλλαγές με την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός», με τη μορφή δωρεών, χρημάτων, ειδών ή έργων, που από το 2011 δεχόταν η προηγούμενη δημοτική αρχή υπό τον κ. Πάχτα.

Στο ψήφισμα, που καταχειροκρότησαν οι δημότες, εκφράζεται η αντίθεση του Δήμου στην επέκταση της παραδοσιακής, υφιστάμενης μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή, καθώς -όπως αναφέρεται- η επέκταση των μεταλλείων στις Σκουριές και σε άλλες περιοχές «μετατρέπει το σύνολο της περιοχής μας σε μία απέραντη μεταλλευτική ζώνη βαριάς βιομηχανικής εκμετάλλευσης, η οποία θα επιφέρει μη αναστρέψιμες βλάβες στα νερά, τα δάση, τον αέρα, τον άνθρωπο και την οικονομία της περιοχής». 
  

Να σημειωθεί πως οι δωρεές από την εταιρεία προς το Δήμο, που είχαν συμφωνηθεί για το έτος 2014, αγγίζουν τα 920 χιλιάδες ευρώ. Η νέα δημοτική αρχή δεσμεύτηκε επίσης ότι θα διεκδικήσει και θα επιβάλλει στην «Ελληνικός Χρυσός» δικαιώματα, τέλη, μισθώματα και φόρους. 

Σύμφωνα με το ψήφισμα ο Δήμος διεκδικεί αποκατάσταση του περιβάλλοντος όπου έχει επιβαρυνθεί, τόσο από την εταιρεία όσο και από την πολιτεία και ζητά από την πολιτεία τον αποχαρακτηρισμό περιοχών από τον όρο «μεταλλευτικές».

πηγή:left.gr