'Ερβιν Σρουμπφ με τη δύναμη της ανθρωπιάς

23/06/2015 - 18:15

πηγή: ethnos.gr

Ενα τεράστιο δίκτυο εθελοντών και «ανώνυμων» δωρητών έχει δημιουργηθεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση η οποία έχει σαρώσει πολλά κοινωνικά στρώματα.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται η υγεία, με ελλείψεις φαρμάκων, χιλιάδες ανασφάλιστους πολίτες και καθημερινή τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία. Ακριβώς αυτές οι δραματικές εικόνες έχουν κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό φορέων και ατόμων εντός και εκτός συνόρων.

«Αν και δεν είναι γνωστό στην Ελλάδα, υπάρχει μεγάλη συμπαράσταση και προσφορά από πολίτες χωρών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Αυστρία. Εκεί έχουν δημιουργηθεί πυρήνες που προσφέρουν ιατροφαρμακευτική βοήθεια συχνά με πρωτοβουλία ενός και μόνο ανθρώπου» εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, εκπρόσωπος του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, το οποίο δέχεται σημαντική υποστήριξη από το εξωτερικό. Ενδεικτικά παραδείγματα, όπως λέει, είναι η «Ομάδα του Αμβούργου» αλλά και μια προσωπική πρωτοβουλία στην Αυστρία.

Πρόκειται για τη συγκινητική προσπάθεια του Ερβιν Σρουμπφ, ο οποίος με έδρα ένα μικρό χωριό κοντά στο Σάλτσμπουργκ έχει οργανώσει δίκτυο με τακτικές αποστολές φαρμάκων και ιατρικού υλικού σε νοσοκομεία και κοινωνικά ιατρεία. Ολα άρχισαν με αφορμή μια τηλεοπτική εκπομπή που περιέγραφε τη δύσκολη κατάσταση στην Ελλάδα. Ηταν το κίνητρο για τον Αυστριακό φιλέλληνα, ώστε να οργανώσει άμεσα το πρώτο του ταξίδι στην Αθήνα, με το ιδιωτικό του φορτηγάκι γεμάτο φάρμακα. Εκτοτε σφυρηλατήθηκε μια σχέση ζωής του κ. Σρουμπφ με την Ελλάδα. Μάλιστα, ο δραστήριος Αυστριακός δεν πτοήθηκε ούτε όταν το φορτηγάκι του κάηκε στο Norman Atlantic.

«Συγκεντρώνουμε χρήματα από τη Γερμανία ή την Αυστρία, όχι για την αγορά φαρμάκων, αλλά για να καλύπτουμε τα έξοδα μεταφοράς», λέει στο «Εθνος» ο Ερβιν Σρουμπφ.
«Συγκεντρώνουμε χρήματα από τη Γερμανία ή την Αυστρία, όχι για την αγορά φαρμάκων, αλλά για να καλύπτουμε τα έξοδα μεταφοράς», λέει στο «Εθνος» ο Ερβιν Σρουμπφ.

Γιγάντωση
Σταδιακά δημιούργησε την οργάνωση «Βοήθεια για την Ελλάδα» (Griechenlandhilfe) και τώρα κάνει συστηματική μεταφορά ιατρικού υλικού με πέντε οχήματα και κάπου 60 εθελοντές! «Ξεκίνησα αυτή την προσπάθεια μόνος μου. Δεν είχα στο παρελθόν κάποια σύνδεση με την Ελλάδα, ούτε την είχα επισκεφθεί. Είδα, έμαθα για την κατάσταση στα νοσοκομεία και σκέφτηκα ότι μπορώ να κάνω κάτι για να βοηθήσω. Τώρα πλέον έρχομαι κάθε μήνα, από τον Νοέμβριο του 2012. Αρχικά ενημερώθηκα από τη γερμανική τηλεόραση και άκουσα μια συνέντευξη του διοικητή στο νοσοκομείο "Ελπίς" ο οποίος έλεγε: "Δεν έχουμε τίποτα και χρειαζόμαστε τα πάντα'' Αυτό άκουσα και έτσι ξεκίνησα», επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο Ερβιν Σρουμπφ, ιδιοκτήτης μιας μικρής επιχείρησης και πατέρας ενός παιδιού.

 «Οι Αυστριακοί βοηθούν τους Ελληνες στην Ανάγκη», αναγράφεται στο τζάμι ενός από τα μινιμπάς με τα οποία ο Ερβιν Σρουμπφ μεταφέρει τα φάρμακα στην Ελλάδα.
«Οι Αυστριακοί βοηθούν τους Ελληνες στην Ανάγκη», αναγράφεται στο τζάμι ενός από τα μινιμπάς με τα οποία ο Ερβιν Σρουμπφ μεταφέρει τα φάρμακα στην Ελλάδα.

«Στην αρχή αγόραζα με δικά μου χρήματα φάρμακα. Τώρα όμως συγκεντρώνουμε χρήματα από τη Γερμανία ή την Αυστρία, όχι για την αγορά φαρμάκων, αλλά για να καλύπτουμε τα έξοδα μεταφοράς. Τα φάρμακα τα προσφέρουν φαρμακοβιομηχανίες, νοσοκομεία, ιατροί και εμείς οργανώνουμε τη μεταφορά και τα διανέμουμε όπου έχουν ανάγκη. Είχα εξ αρχής επικοινωνήσει με φαρμακευτικές στην Αυστρία, εξήγησα ότι συγκεντρώνω φάρμακα για την Ελλάδα και πολλοί ανταποκρίθηκαν. Μετά τα πρώτα ταξίδια είχα ρωτήσει και καταγράψει τις ανάγκες που υπάρχουν και τις σημαντικές ελλείψεις. Ετσι στέλνουμε ενημερωτικό σε 38.000 ιατρούς, νοσοκομεία και εταιρείες και ευτυχώς έχουμε καλή ανταπόκριση».

Σημείο καμπής στην προσπάθειά του ήταν το ταξίδι με το Norman Atlantic. «Είχα μεταφέρει φάρμακα σε παιδιατρικό νοσοκομείο στην Πάτρα. Κατά την επιστροφή βρέθηκα στο... λάθος πλοίο. Δυστυχώς καταστράφηκε το φορτηγάκι καθώς και ό,τι εξοπλισμός υπήρχε, κάμερα, υπολογιστής κλπ. Ηταν πολύ δύσκολο και ο γιος μου είχε μεγάλη αγωνία, καθώς δεν ήξερε εάν θα επιστρέψω. Ομως ύστερα, όταν το περιστατικό έγινε γνωστό, στην Αυστρία πήραμε μεγάλη βοήθεια και σύντομα είχαμε ένα νέο όχημα για να κάνουμε το ταξίδι».

Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της γερμανικής Βουλής κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό.
Τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της γερμανικής Βουλής κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στο Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό.

Οπως αναφέρει, στην ομάδα υπάρχει κατανομή ρόλων. Εθελοντές μετέχουν στη συλλογή και τη μεταφορά του υλικού, στις δράσεις στο Διαδίκτυο κλπ. Στα χρόνια αυτά, έχει καταγράψει την κατάσταση σε διάφορα νοσοκομεία, στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα αλλά και την Κεφαλονιά μετά τον σεισμό.

Παιδί των Xωριών SOS
Ανάμεσα στους φορείς που υποστηρίζει είναι και τα Παιδικά Χωριά SOS, άλλωστε και ο ίδιος μεγάλωσε σε ένα από αυτά στην πατρίδα του. Οσο για τις πολιτικές εξελίξεις και την οικονομική κατάσταση, ο Αυστριακός φίλος τραβά τη δική του γραμμή... «Οι πολιτικοί παλεύουν για τα χρήματα. Αλλά δεν είναι δίκαιο να πεθαίνουν παιδιά μόνο για τα χρήματα. Ο καθένας πρέπει να έχει πρόσβαση σε ιατρό και να έχει φαγητό».

 «Τέσσερις συναυλίες κάναμε πέρυσι με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού», λέει η Καλλιόπη Μπράστεγκα (δεξιά), συντονίστρια της «Ομάδας του Αμ
«Τέσσερις συναυλίες κάναμε πέρυσι με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα για την αγορά φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο του Ελληνικού», λέει η Καλλιόπη Μπράστεγκα (δεξιά), συντονίστρια της «Ομάδας του Αμβούργου». Aριστερά, ο καρδιολόγος Γιώργος Βήχας, εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ιατρείου.

Εκπρόσωπος της οργάνωσης «Βοήθεια για την Ελλάδα» είναι ο δημοσιογράφος της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στην Αυστρία Γκέραρντ Ρετένεγκερ. «Προμηθεύουμε 18 νοσοκομεία και εγκαταστάσεις πρόνοιας, οικοτροφεία για άτομα με αναπηρίες κλπ. με όλα όσα χρειάζονται με δωρεές από εταιρείες φαρμάκων ή ιατροτεχνολογικών προϊόντων από την Αυστρία και τη Γερμανία. Οσο περισσότερα χρήματα λαμβάνουμε, τόσο περισσότερες μεταφορές κάνουμε. Προς το παρόν κυκλοφορούμε με τρία έως πέντε μινιμπάς τον μήνα τα οποία διαθέτουν φίλοι μας» λέει σε καλά Ελληνικά. Ο ίδιος είναι παλαιός φίλος της Ελλάδας, την οποία επισκέπτεται επί 20 χρόνια. Οπως σημειώνει, η καταστροφή του φορτηγού στο πλοίο έκανε γνωστή τη δράση του Ε. Σρουμπφ στην Αυστρία και έκτοτε η υποστήριξη αυξήθηκε...

Καλλιόπη Μπράστεγκα
Η Ελληνίδα που οργάνωσε την «Ομάδα του Αμβούργου»

Συναυλίες συμπαράστασης, συγκέντρωση χρημάτων, μεταφορά φαρμάκων, αγορά ιατρικού εξοπλισμού είναι μερικές πτυχές από την προσφορά των μελών που μετέχουν στην «Ομάδα του Αμβούργου».

«Τροφοδοτούμε με φάρμακα το Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό και προσφέραμε ένα μηχάνημα υπερήχων αξίας 80.000 ευρώ με τη βοήθεια Γερμανών ιατρών» λέει η κυρία Καλλιόπη Μπράστεγκα. Με καταγωγή από την Κατερίνη, παραμένει Ελληνίδα παρά τα 43 χρόνια που ζει στη Γερμανία.

«Από πέρυσι κάναμε τέσσερις συναυλίες για να συγκεντρωθούν χρήματα. Επειτα ερχόμαστε και αγοράζουμε φάρμακα από την Ελλάδα, με λίστα βάσει των αναγκών, προκειμένου τα χρήματα να διοχετευθούν εκεί και μάλιστα από διαφορετικά φαρμακεία για να μοιράζονται τα λεφτά».

Οπως εξηγεί, αρχικά η «Ομάδα» ήταν απλώς και μόνο η ίδια... «Ξεκίνησα το 2013 με την πρώτη δωρεά που έκανα, όταν έμαθα ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί ανασφάλιστοι. Ηρθα σε επαφή με το Κοινωνικό Ιατρείο, όμως στην αρχή ήταν επιφυλακτικοί...

Ετσι αποφάσισα και ήρθα στην Αθήνα, ζήτησα τις λίστες με τα φάρμακα που έχουν ανάγκη και τους τα πήγα. Υστερα γνώρισα εκεί ανθρώπους, άκουσα την τραγική ιστορία τους και αισθάνθηκα ότι πρέπει να βοηθήσω.

Αρχικά βέβαια συγκέντρωσα χρήματα, κάπου 3.000 ευρώ, από τον μισθό μου και από φίλους. Επειτα αρκετοί Γερμανοί έδειξαν ενδιαφέρον και δημιουργήθηκε επίσημα η ''Ομάδα''» λέει η ομογενής. Με σπουδές στον ιατρικό κλάδο, βρέθηκε ιδιοκτήτρια ελληνικού ουζερί με βιολογικά προϊόντα στο Αμβούργο. «Υπάρχουν φιλέλληνες που βοηθούν όσο μπορεί ο καθένας».

Η αντίδραση
«Στην αρχή μας φάνηκε περίεργο. Να τηλεφωνεί κάποιος λέγοντας: "είμαι η Καλλιόπη από το Αμβούργο και θέλω να σας δώσω 3.000 ευρώ". Εμείς σε όλους λέμε ότι δεν δεχόμαστε χρήματα, αλλά μπορούν να μας φέρνουν βοήθεια σε υλικά» εξηγεί ο Γ. Βήχας. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο στο Ελληνικό επισκέφθηκαν πρόσφατα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας της γερμανικής Βουλής.

«Προσφέρθηκαν να μας βοηθήσουν, αλλά απαντήσαμε ότι δεν θέλουμε τίποτα, διότι αυτό το έχουν αναλάβει οι πολίτες από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Από εκείνους ζητήσαμε να πιέσουν την κυβέρνησή τους να αλλάξει στάση απέναντι στη χώρα μας».

Η δράση του ΜΚΙΕ πρόκειται να τιμηθεί επίσημα από το Ευρωκοινοβούλιο με το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη ως αναγνώριση σε όσους αγωνίζονται για μια καλύτερη κοινωνία. «Η καλύτερη βράβευση θα είναι εάν το Ευρωκοινοβούλιο πιέσει την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ προκειμένου να εξαιρεθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας από την όποια διαπραγμάτευση και επιπλέον να χρηματοδοτηθεί ώστε να αντεπεξέρχεται στις αυξημένες ανάγκες λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα» λέει ο κ. Βήχα, σχολιάζοντας τη βράβευση.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ