ΚΙΦΑ Δράμας :Αντιστεκόμαστε στη Διάλυση του Χώρου της Υγείας και Διεκδικούμε Δωρεάν Υγεία για Όλους

28/01/2014 - 16:30

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 30/1 ΚΑΙ ΩΡΑ 9:00

ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Σε μία περίοδο όπου βάλλονται τα εισοδήματα όλων, σε μία περίοδο όπου η υγεία των ανθρώπων επηρεάζεται άμεσα από την κρίση (κι αυτό θα φανεί σε λίγα χρόνια, όταν το προσδόκιμο ζωής για τον Έλληνα θα έχει μειωθεί δραματικά), σε αυτήν ακριβώς την περίοδο το κράτος επιλέγει να δώσει τη χαριστική βολή και να αποκλείσει τους πολίτες από την πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία.

Τι ισχύει για τους ασφαλισμένους:

  • η επίσκεψη στο νοσοκομείο στοιχίζει 5 ευρώ και πλέον υπάρχει κόστος συμμετοχής 15% στις εξετάσεις μέσα στο νοσοκομείο
  • η επίσκεψη στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ κοστίζει 10 ευρώ, ακόμη και για μια απλή συνταγογράφηση φαρμάκων
  • για κάθε εκτέλεση συνταγής σε φαρμακείο ο ασθενής πρέπει να πληρώσει 1 ευρώ επιπλέον ανά ειδικότητα γιατρού, ενώ παράλληλα το ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου για την εκτέλεση μιας συνταγής έχει αυξηθεί τεχνηέντως
  • εξαιτίας του πλαφόν συνταγογράφησης που μπαίνει στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ πλήττονται σοβαρά οι χρόνια πάσχοντες ασθενείς, καθώς δε θα μπορούν να παίρνουν το σύνολο της αγωγής τους
  • δεν καλύπτονται πολλές από τις προληπτικές εξετάσεις
  • το τηλεφωνικό ραντεβού κοστίζει 1-2 ευρώ

Τι ισχύει για τους ανασφάλιστους:
Για τους ανασφάλιστους οι πόρτες των νοσοκομείων είναι κλειστές, καθώς πλέον επωμίζονται το συνολικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψής τους. Και δεν είναι ένας, ούτε δύο. Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 3.000.000 ενώ τα ανεπίσημα αποκαλύπτουν τον αριθμό των 6.000.000 ανθρώπων. Ο αριθμός δε μας κάνει εντύπωση αν αναλογιστούμε ότι η ανεργία έχει ξεπεράσει το 28%, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες σε ποσοστό πάνω από 70% δεν μπορούν να πληρώσουν την ασφάλισή τους και ότι η μαύρη / αδήλωτη εργασία είναι καθεστώς.

Κι αν αυτό δε λέει κάτι σε όσους ήταν τυχεροί μέχρι σήμερα και δε χρειάστηκε να διαβούν το κατώφλι του νοσοκομείου, ας ρωτήσουν τον ανασφάλιστο καρδιοπαθή που νοσηλεύτηκε με έμφραγμα για 3 ημέρες σε δημόσιο νοσοκομείο και μαζί με το εξιτήριο του παραδόθηκε λογαριασμός 780 ευρώ!!! Τι κι αν δεν είχε να τα πληρώσει κι έφυγε… Ο λογαριασμός διαβιβάστηκε ως χρέος στο δημόσιο ταμείο και θα τον βρει μπροστά του στο επόμενο εκκαθαριστικό της εφορίας. Ας ρωτήσουν την ανασφάλιστη καρκινοπαθή που κάθε μήνα πρέπει να πληρώνει πάνω από 700 ευρώ για την αγωγή της.

Κι όσο για τα πολυδιαφημιζόμενα προγράμματα για ανασφάλιστους (Health Voucher) είναι μια στάλα στον ωκεανό και αποτελούν πραγματικό εμπαιγμό, καθώς καλύπτουν ελάχιστο αριθμό ανασφάλιστων (3,3%) και προσφέρουν τις λιγότερες δυνατές παροχές (3 επισκέψεις σε γιατρούς, 7 διαγνωστικές πράξεις, καθόλου νοσηλεία).

Η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Οι περικοπές δαπανών στην υγεία χτυπούν με το χειρότερο δυνατό τρόπο και το Νοσοκομείο της Δράμας. Ήδη η Α’ Παθολογική Κλινική συγχωνεύθηκε με τη Β’, ενώ υπολειτουργούν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η Οφθαλμολογική και η ΩΡΛ, σε σημείο να κλείνουν κάποια σαββατοκύριακα του μήνα γιατί δεν μπορούν να εφημερεύουν λόγω ανεπαρκούς στελέχωσης. Την εικόνα έρχεται να συμπληρώσει η έλλειψη σε συγκεκριμένες ειδικότητες (όπως του Δερματολόγου, Νευρολόγου, Ενδοκρινολόγου και Ρευματολόγου), με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παραπέμπονται στα νοσοκομεία γειτονικών νομών ή να εξωθούνται σε ιδιώτες γιατρούς. Επίσης, κατά διαστήματα λήγει η σύμβαση του φαρμακοποιού και προκύπτουν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας στο φαρμακείο του Νοσοκομείου, το οποίο έχει και σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και αναλώσιμα. Είναι πλέον καθημερινό το φαινόμενο οι ασθενείς να πληρώνουν οι ίδιοι τα αναλώσιμα που χρειάζονται αλλά και τη φαρμακευτική αγωγή τους. Άλλωστε, ανάγκες του έχει κληθεί να καλύψει το ΚΙΦΑ Δράμας εξυπηρετώντας τόσο τους ασφαλισμένους της Πρόνοιας  όσο και τις γενικότερες ελλείψεις του. Παράλληλα, προωθείται με ταχείες διαδικασίες η ιδιωτικοποίηση όλο και περισσότερων υπηρεσιών του Νοσοκομείου. Η καθαριότητα, η σίτιση, τα πλυντήρια και τα σιδερωτήρια έχουν ήδη δοθεί σε ιδιωτικά συνεργεία. Πρόσφατα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση όλων των βοηθητικών και διοικητικών υπηρεσιών των Δημοσίων Νοσκομείων.

ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Το δικαίωμα στην υγεία είναι πανανθρώπινο και ανεξάρτητο από έθνη, φυλές και θρησκείες. Ωστόσο, το κράτος καταβάλει μία συστηματική προσπάθεια εκφυλισμού του δημόσιου χαρακτήρα της υγείας με τη μετακύλιση του κόστους στον ασθενή, παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι αυτός έχει πληρώσει ήδη τις εισφορές του αλλά και υπονομεύοντας την έννοια της υγείας ως καθολικού δικαιώματος. Η απαξίωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας οδηγεί στη διάλυση της δημόσιας υγείας και στην υιοθέτηση της ιδιωτικής ασφάλισης γι’ αυτούς που έχουν χρήματα ή στον αργό ή σύντομο θάνατο για όσους δεν έχουν. Αυτή τη στιγμή συντελείται μία υγειονομική γενοκτονία κι αυτό οφείλουμε να το σταματήσουμε.