Κοινή Αντίδραση Κινημάτων Πολιτών Για Εμπόριο Και Μεταλλαγμένα

07/06/2014 - 20:45

Διπλό χτύπημα στους παραγωγούς!

Την αντίδρασή τους στον πρόσφατο νόμο που απαγορεύει στους παραγωγούς την λιανική μαζική πώληση των προϊόντων τους και τον αναμενόμενο νόμο που θα επιτρέπει την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων σπόρων  εκδήλωσαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μέλη κινημάτων «Χωρίς Μεσάζοντες» από διάφορες πόλεις της Ελλάδας μαζί με παραγωγούς αγροτικών και μελισσοκομικών προϊόντων.

Από την καρδιά του θεσσαλικού κάμπου, τη Λάρισα, εθελοντές πολίτες και αγρότες τόνισαν ότι σε μια χώρα που όλοι συμφωνούν πως πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας παραγωγής, η κυβέρνηση προωθεί μέτρα που απειλούν με εξαφάνιση τους μικροπαραγωγούς και επιχειρούν να πλήξουν τα κινήματα «Χωρίς Μεσάζοντες» που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία δύο χρόνια σε όλη την επικράτεια.

«Τα κινήματα πολιτών, τόνισε ο Ηλίας Τσολακίδης, εκπρόσωπος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας, πετύχαμε για περισσότερα από δύο χρόνια οργανωμένες αγορές με επώνυμες προπαραγγελίες και οργανωμένη διάθεση με έλεγχο των νόμιμων παραστατικών και των αναλύσεων των προϊόντων. Βοηθήσαμε να διατεθούν τόνοι ποιοτικών προϊόντων στη χαμηλότερη τιμή της αγοράς και να διαμορφώσουμε πιο υπεύθυνους παραγωγούς, καταναλωτές και εθελοντές. Και δώσαμε το παράδειγμα ότι με την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη,  με την έμπρακτη αντίδραση μπορούμε να έχουμε αποτελέσματα».

Αναφερόμενη στο νέο νόμο 4264, που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα, η Παρασκευή Γρυπάρη, μέλος των «Ενεργών Πολιτών Λάρισας» τόνισε ότι «καταργεί όλους τους ισχύοντες νόμους για το πλανόδιο υπαίθριο εμπόριο των παραγωγών. Μεταξύ άλλων καταργείται το άρθρο 6 του Προεδρικού Διατάγματος 254/2005, που προέβλεπε έκδοση άδειας άσκησης υπαίθριου εμπορίου αποκλειστικά σε παραγωγούς με ισχύ σε όλη την επικράτεια, για την πώληση προϊόντων δικής τους παραγωγής. Πρόσθεσε δε ότι σε όλα τα άρθρα του νόμου έχει παραληφθεί επιμελώς η λέξη «παραγωγός». Όλοι οι παραγωγοί εξομοιώνονται με τους πωλητές, δηλαδή με εκείνους που μπορεί να μην παράγουν τίποτα».

«Η κυβέρνηση ουσιαστικά επιχειρεί να μπλοκάρει τη δράση του Κινήματος «Χωρίς Μεσάζοντες», που ενίσχυσε την εμπορική δραστηριότητα των παραγωγών σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Νίκος Ασλάνογλου, μέλος των «Πολιτών της Βέροιας». «Φυσικά και δεν μπορούν οι παραγωγοί να διαθέσουν όλες τις ποσότητές τους μέσω των κινημάτων. Έχουν όμως μια εναλλακτική για να αντιστέκονται στις πιέσεις που τους ασκούνται με το όπλο της εισαγωγής φθηνότερων προϊόντων και τη δυνατότητά τους να έχουν μετρητά για τις τρέχουσες οικογενειακές τους ανάγκες», πρόσθεσε. Με την διαπίστωση αυτή συμφώνησαν και οι παραγωγοί που παρευρέθηκαν στη συνέντευξη.

Σχετικά με τον αναμενόμενο ευρωπαϊκό νόμο για την καλλιέργεια γενετικώς τροποποιημένων σπόρων, ο Γιώργος Καλιαμπέτσιος από την κίνηση «Κάστρο Αλληλεγγύης - Χωρίς Μεσάζοντες Λαμίας» τόνισε ότι «αντιδρούμε, γιατί τα μεταλλαγμένα συνδέονται με ένα μοντέλο γεωργίας που ευνοεί ακόμα περισσότερο τους μεγαλοαγρότες και τις πολυεθνικές. Για αυτό εμείς συνδέουμε το κίνημα ενάντια στα μεταλλαγμένα με το κίνημα υπεράσπισης των μικρών αγροτών, αλλά και με το νόμο που απαγορεύει το υπαίθριο εμπόριο των παραγωγών. Κατά την άποψή μας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ελληνικής γεωργίας βρίσκονται στα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα,  τα οποία πρέπει να προωθηθούν και όχι στα αμφιλεγόμενα προϊόντα των πολυεθνικών της βιοτεχνολογίας».

Τόσο οι ομιλητές, όσο και οι εκπρόσωποι από τις κινήσεις «ΑΝΩΣΗ - Εθελοντές Βόλου», «Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Θέρμης», «Φιλαδελφία» Κομοτηνής, «Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης Αλεξάνδρειας», «Δίκτυο Αλληλεγγύης- Χωρίς Μεσάζοντες Ρέθυμνου», «Ομάδα Δράσης και Αλληλεγγύης Αλεξάνδρειας», «ΟΜΑΔΑ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΜΕΣΑΖΟΝΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ» και «Δίκτυο Αλληλεγγύη για όλους - Χωρίς Mεσάζοντες Τρίκαλα» τόνισαν ότι είναι αντίθετοι σε νομοθετήματα και πρακτικές που στερούν το δικαίωμα από τους αποδεδειγμένα παραγωγούς να διαθέτουν κατά προτεραιότητα τα προϊόντα τους. Για το σκοπό αυτό, θα πραγματοποιήσουν στις 14 Ιουνίου διάθεση πατάτας, προϊόν με το οποίο ξεκίνησαν τα περισσότερα κινήματα, για να στείλουν μήνυμα αποφασιστικότητας, διαμαρτυρίας και συμπαράστασης σε παραγωγούς και καταναλωτές. Παράλληλα, θα συνταχθεί ψήφισμα που θα υπογραφεί από τους πολίτες και θα αποσταλεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω κινήσεις πολιτών είναι σε συνεννόηση και με άλλα κινήματα Αττικής και Θεσσαλονίκης για μια  ευρύτερη διαμαρτυρία αναφορικά με τα δύο μέτρα που πλήττουν άμεσα παραγωγούς και καταναλωτές.