Ολοκληρώθηκε η 5η Πανελλαδική Συνάντηση των ΚΙΦΑ

06/04/2016 - 14:30

πηγή: portokaliradio.gr

Ολοκληρώθηκε η 5η Πανελλαδική Συνάντηση των αυτόνομων και αυτοδιαχειριζόμενων Κοινωνικών Ιατρείων που έγινε στην Θεσσαλονίκη το διήμερο 2 και 3 Απριλίου με την συμμετοχή περισσότερων από 25 Ιατρεία από όλη την Ελλάδα.
Στη συνάντηση κυριάρχησαν οι συζητήσεις που αφορούσαν τον νέο νόμο για την κάλυψη των ανασφάλιστων από το δημόσιο σύστημα υγείας, αλλά και το προσφυγικό.

Αναφορικά με τον νομο για τους ανασφάλιστους, τα Κοινωνικά Ιατρεία, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι στις δεδομένες συνθήκες η χρησιμότητα και η συμβολή των Κοινωνικών Ιατρείων εξακολουθεί να είναι αναγκαία αφού ήταν κοινή εκτίμηση όλων, ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις αυξημένες επισκέψεις από τους ανασφάλιστους στο επόμενο διάστημα, εξαιτίας της απαξίωσής του τα τελευταία χρόνια.
Η δεύτερη ημέρα της συνάντησης αφιερώθηκε στο προσφυγικό και τη συμβολή των Κοινωνικών Ιατρείων. Τα Κοινωνικά Ιατρεία επικαιροποίησαν την περσινή τους απόφαση για «έμπρακτη αλληλεγγύη στο πεδίο». Κοινή επίσης ήταν και η αντίθεσή τους στην εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για τις επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών αλλά και για τα κλειστού τύπου Κέντρα Κράτησης. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, τα Κοινωνικά Ιατρεία δεν θα συμμετέχουν με τις δράσεις τους σε τέτοια κέντρα.

Τέλος, για το επόμενο διάστημα αναμένεται σειρά πολιτικών παρεμβάσεων και πανελλαδικού συντονισμού με κεντρικό αίτημα την πλήρη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας για όλους αλλά και συντονισμό με αντιρατσιστικές συλλογικότητες και οργανώσεις για το προσφυγικό.

Διαβάστε το δελτίο Τύπου που εξέδωσαν τα ΚΙΦΑ μετά την Πανελλαδική εδώ