Παρέμβαση- κινητοποίηση στις 30 Γενάρη 2014 στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας στις 11πμ.

29/01/2014 - 15:30

 Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φορέων και συλλόγων, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λάρισας και του  Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Λάρισας- «Τόπος αλληλεγγύης» στο Επιμελητήριο,  με βασικό θέμα τον αποκλεισμό των ανασφάλιστων από το Σύστημα Υγείας .

       Οι φορείς που συνυπογράφουμε γνωρίζουμε από τα ίδια μας τα μέλη το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Σήμερα πάνω από 3.000.000 άνθρωποι, εξαιτίας της  οικονομικής  αδυναμίας να καλύψουν τις ασφαλιστικές εισφορές ή εξαιτίας της ανεργίας ή της ανασφάλιστης εργασίας, δεν μπορούν να θεωρήσουν βιβλιάρια υγείας και με αυτό τον τρόπο αποκλείονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας και πρέπει να πληρώσουν το σύνολο του κόστους νοσηλείας και της φαρμακευτικής αγωγής.

Η απαίτηση πληρωμής νοσηλίων και πολύ περισσότερο η αποστολή εμβασμάτων στις εφορίες, είτε αποκλείει ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν, είτε δημιουργεί μια ασφυκτική κατάσταση σε ήδη υπερχρεωμένες οικογένειες που κινδυνεύουν με κατασχέσεις και με φυλακίσεις.

Αυτός ο  αποκλεισμός, είναι εγκληματικός, κοστίζει καθημερινά αναπηρίες και θανάτους

         Για τους ασφαλισμένους επίσης, έχουμε  ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή στο κόστος περίθαλψης, αύξηση της συμμετοχής στα φάρμακα και κάθε λογής χαράτσια,  όπως το 1 ευρώ σε κάθε συνταγογράφηση. Επιπλέον εδώ και δύο χρόνια δεν υπάρχουν εμβόλια για τα παιδιά. 

          Όλα αυτά που συμβαίνουν στο χώρο της υγείας δημιουργούν ένα δραματικό τοπίο. Το κλείσιμο νοσοκομείων, η κατάργηση τμημάτων, η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ, η λειτουργική κατάρρευση των νοσοκομείων λόγω απολύσεων και υποχρηματοδότησης, οδηγούν  ταχύτατα στην κατάργηση του δικαιώματος στην Υγεία ως δωρεάν και αναφαίρετου και στην πλήρη εμπορευματοποίηση της.

         Εδώ και τέσσερα χρόνια τώρα η Τρόικα και οι μνημονιακές κυβερνήσεις θυσιάζουν βασικές ανάγκες και δικαιώματά μας για να αντιμετωπίσουν την καπιταλιστική κρίση σε βάρος των εργαζομένων και σε όφελος των δανειστών, υλοποιώντας  τα πιο ακραία νεοφιλελεύθερα  μέτρα  με τραγικά ήδη αποτελέσματα στις ζωές μας.

Αγωνιζόμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι για να επιβάλλουμε ξανά τη Δημόσια Περίθαλψη ως πρώτιστο και μη διαπραγματεύσιμο δικαίωμα και αγαθό, που θα προσφέρεται δωρεάν και καθολικά, γιατί η ζωή και η υγεία μας δεν είναι κόστος αλλά αξία

    Οργανώνουμε την πρώτη παρέμβαση- κινητοποίηση στις 30 Γενάρη 2014 στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας στις 11πμ.

Διεκδικούμε:

  • την άρση των αποκλεισμών στην περίθαλψη
  • την  δωρεάν και καθολική πρόσβαση και νοσηλεία στο ΕΣΥ
  • τον άμεσο και δωρεάν εμβολιασμό όλων των παιδιών

 Οι φορείς – σύλλογοι:

Επιμελητήριο Λάρισας

Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Λάρισας- «Τόπος αλληλεγγύης»

 Ιατρικός σύλλογος

 Ένωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων Κέντρων Υγείας Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ)

 Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Λάρισας

Νομαρχιακό τμήμα ΑΔΕΔΥ Λάρισας

 Εμπορικός σύλλογος Λάρισας

Σύλλογος Καρκινοπαθών Λάρισας

Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λάρισας «Κων/νος Κούμας»

ΤΕΕ Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας

 Επιτροπή αγώνα εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα

 ΕΛΜΕ Λάρισας

Δικηγορικός Σύλλογος

 Σύλλογος φοιτητών Βιοχημείας

ΔΣ Συλλόγου φοιτητών Ιατρικής

                 ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας