Συμμετέχοντας στο Φεστιβάλ Αλληλέγγυας Οικονομίας στην Καταλονία

04/11/2014 - 14:30

Σε μια πολύ σημαντική διοργάνωση καλέστηκε και παρευρέθηκε η Αλληλεγγύη για Όλους στις 24-26 Οκτώβρη στην Βαρκελώνη για να συμμετέχει στο 3o Fira d’economia solidaria de Catalunya που διοργανώνεται για τρίτη συνεχή χρονιά από το Δίκτυο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία XES της Καταλονίας.  Το δίκτυο αυτό δραστηριοποιείται εδώ και 10 χρόνια και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Κοινωνική και Aλληλέγγυα Oικονομία Ripess ( έτος ίδρυσης 2009 ) . Ειδική εκδήλωση με θέμα «Η αλληλέγγυα οικονομία στις περιφέρειες της Ευρώπης: Η περίπτωση τηςΕλλάδας» οργανώθηκε για την Ελλάδα την εποχή της κρίσης και των πολιτικών λιτότητας αλλά και την εποχή της αντίστασης και της έμπρακτης αλληλεγγύης που κινητοποιεί χιλιάδες κόσμου ντόπιων και μεταναστών σε όλη την χώρα.

Εκδήλωση για την Ελλάδα

Στην “ελληνική αποστολή” συμμετείχαν, εκτός από μέλη της Αλληλεγγύης για Όλους, μέλη επιτυχημένων συνεργατικών εγχειρημάτων όπως από τον  προμηθευτικό συνεταιρισμό ΣυνΑλλοις, από τον καταναλωτικό συνεταιρισμό Συν.Ζω και από την συνεταιριστική εφημερίδα Η Εφημερίδα των Συντακτών.

Στη συγκεκριμένη εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής των μνημονίων στην κοινωνία σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και την ενεργή αντίσταση του κόσμου μέσα από τη δημιουργία δικτύων και δομών αλληλεγγύης και αντίστασης όπως τα έχουμε γνωρίσει τα τελευταία τρία χρόνια. Στη συνέχεια παρουσίαστηκε μια συνολική εικόνα των πρώτων βημάτων ανάπτυξης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα, όπως την έχουμε μελετήσει μέχρι σήμερα, όπως τις τάσεις που υπάρχουν, πως εκφράζεται η κοινωνική οικονομία μέσα από τις πολιτικές της Ε.Ε και της παρούσας συγκυβέρνησης, πως μέσα από τα μάτια των κοινωνικών επιχειρηματιών, πώς μέσα από τα μάτια του κόσμου της εργασίας ή/και του ευρύτερου κινήματος.

Στην πορεία παρουσιάστηκαν αναλυτικά η λειτουργία, οι στόχοι και το όραμα των συνεταιρισμών ΣυνΑλλοις, Συν.Ζω και της Εφημερίδας των Συντακτών ως κάποια από τα επιτυχημένα παραδείγματα που μετρούν από 1 εώς 4 χρόνια λειτουργίας και ουσιαστικής παρέμβασης στα πεδία που δραστηριοποιούνται αλλά και στην ανάπτυξη της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Ελλάδα.

Ποιους συναντήσαμε

Η Έκθεση που διοργανώνεται από την XES έχει αρκετά ξεκάθαρη κατεύθυνση και αρκετά διαμορφωμένο όραμα εφόσον η παρουσία της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας στην Καταλωνία μετρά πάνω από 20 χρόνια ζωής. Σύμφωνα με την XES, η αλληλέγγυα οικονομία δεν εξαντλείται στην ανάπτυξη κοινωνικής επιχειρηματικότητας με κάποιο αόριστο κοινωνικό όφελος, είναι μια διαδικασία και μια μεθοδολογία για οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας στηριζόμενη στη δημοκρατία, στη συμμετοχή, στη δικαιοσύνη, στην αυτενέργεια. Είναι μια οικονομική δραστηριότητα που δεν έχει ως στόχο τη συσσώρευση κεφαλαίου και ιδιοκτησίας αλλά την ευημερία των μελών της και της ευρύτερης περιοχής προς όφελος των πολλών. Την ίδια στιγμή έχει ισχυρούς δεσμούς με τις κινηματικές διαδικασίες που αναφύονται από την εφαρμογή  νεοφιλελεύθερων πολιτικών για αυτό ήταν σχεδόν αυτονόητη η παρουσία στο χώρο της  Fira, του κινήματος κατά των εξώσεων PAH, πρωτοβάθμιων σωματείων, κινημάτων κατά τις ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης και άλλων πλάι σε πάνω από 180 συνεταιρισμούς εργαζομένων και καταναλωτών που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διανομή τροφής, στην  πληροφορική, στην εκπαίδευση, στην ενέργεια, στις εκδόσεις, στα μίντια, στην μεταποίηση, στην υγεία, στη νομική στήριξη, στη βιομηχανία, στα χρηματοπιστωτικά εργαλεία, σε δεκάδες εξειδικευμένες υπηρεσίες αλλά και εναλλακτικά νομίσματα και τράπεζες χρόνου.    

Την ίδια στιγμή μπορούσες να διακρίνεις και κάποιες λίγες συνεταιριστικές επιχειρήσεις που το επιχειρηματικό τους σκέλος ήταν πιο έντονο από το κοινωνικό αλλά ήταν καλοδεχούμενες στο χώρο της Fira καθότι βασική αρχή της XES είναι ότι είναι πάντα ανοιχτοί να συζητήσουν και να συνδιαμορφώσουν ένα κοινό όραμα με όσους περισσότερους φορείς γίνεται έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η φωνή της αλληλέγγυας οικονομίας στην Καταλονία.

Η διακριτική παρουσία της – όχι και τόσο προοδευτικής - δημοτικής αρχής της Βαρκελώνης ήταν επίσης εκεί, που για πρώτη φορά στήριξε τη διοργάνωση του φεστιβάλ ( με τους όρους που έθεσαν οι διοργανωτές!) εφόσον πρόκειται για ένα κομβικό γεγονός στην περιοχή.

Στο χώρο της “ελληνικής αποστολής” εκτός από το ενημερωτικό υλικό των εγχειρημάτων που παρουσίαστηκαν, επίτιμη θέση είχε το εργοστάσιο της ΒΙΟ.ΜΕ όπου προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών εγχειρημάτων παρότι στην Καταλονία υπάρχουν 200 εργοστάσια που λειτουργούν με καθεστώς αυτοδιαχείρισης και είναι μέλη της Federation of Worker Cooperatives of Catalonia.

Πλήθος εκδηλώσεων στο φεστιβάλ

Πάνω από 90 εργαστήρια, συζητήσεις, εκδηλώσεις, στρογγυλά τραπέζια, προβολές και δρώμενα έλαβαν χώρα το τριήμερο όπου το παρακολούθησαν περίπου 14.000 επισκέπτες.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες θεματικές εργαστηρίων όπως αλληλέγγυα οικονομία και κρίση, χρηματοπιστωτικά εργαλεία και ηθικές τράπεζες, παρουσίαση παραδειγμάτων στον ηθικό τουρισμό και στον αγροτικό τομέα, γυναίκες και συνεταιρισμοί, παρουσίαση οδηγού για την κοινωνική οικονομία για τις δημοτικές αρχές, παρουσίαση του νομοσχεδίου που έχει αναλάβει να εκπονήσει η XES, παρουσίαση τοπικών νομισμάτων και τραπεζών χρόνου, επανάκτηση των κοινών, εσωτερική δημοκρατία στους συνεταιρισμούς κ.α. Σημαντική θέση κατείχε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του «κοινωνικού αποτυπώματος» ενός εργαλείου αυτοελέγχου με 43 δείκτες που μπορούν να εφαρμόσουν οι συνεταιρισμοί. Όλο το πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε εδώ.

Σε μια επόμενη ενημέρωση θα παρουσιάσουμε ειδικότερα κάποια παραδείγματα μεγάλων συνεταιρισμών όπως η Ronda των δικηγόρων, το εργοστάσιο κατασκευής πρότυπων καλουπιών της  Mol Matric , τον πιστωτικό συνεταιρισμό Coop57 και τη δευτεροβάθμια δικτύωση συνεταιρισμών Ecos με τα οποία συνομιλήσαμε και έχουν πολλά να μας πουν.

Αρθρο της «Εφ.Συν.», για τη συμμετείχε στην 3η Εκθεση Αλληλέγγυας Οικονομίας της Καταλoνίας


 

Φωτογραφίες: