25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας-από την Πύλο εώς την Παλαιστίνη: “Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη!”

01/07/2024 - 13:00

 

Το 25ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνα επιστρέφει για να δείξει ότι από την Πύλο εώς την Παλαιστίνη: “Δεν υπάρχει ειρήνη, χωρίς δικαιοσύνη!”

Φέτος συμπληρώνονται 25 στροφές σε έναν δρόμο που άνοιξε το 1996. Πλέον, τα Αντιρατσιστικά Φεστιβάλ αποτελούν μια μοναδική γιορτή ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, μια ανάσα αντίστασης και αλληλεγγύης σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον. Μια ενότητα που απλώνεται σε όλη τη χώρα: Ηράκλειο, Λάρισα, Καλαμάτα, Τρίκαλα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα.

Μέσα από τη συμμετοχή μεταναστευτικών κοινοτήτων, συζητήσεις, προβολές, συλλογικές κουζίνες απ’ όλο το κόσμο, συναυλίες, παιδαγωγικά δρώμενα, φωτογραφικές εκθέσεις το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Αθήνας είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά και πολιτιστικά γεγονότα της πόλης. Εκκινώντας από τους αγώνες της εκάστοτε περίοδου, το Φεστιβάλ προσπαθεί να φέρει σε επαφή φυλές, γλώσσες, γεύσεις και ακούσματα διασαλεύοντας την κανονικότητα και αμφισβητώντας -όσο μπορεί- την κυριαρχία.

Μετά το περσινό μαζικότατο φεστιβάλ στο Άλσος Βεΐκου, φέτος επιστρέφουμε στο Άλσος Γουδή. Εδώ και χρόνια αντιμετωπιζουμε – όπως και άλλα φεστιβάλ- τη συντονισμένη άρνηση παραχώρησης δημόσιων χώρων – μια πλήρως συνειδητή επιλογή. Μέσα σε μια καθημερινότητα που μαστίζεται από την ακρίβεια, την επισφάλεια, την δυσανεξία στο διαφορετικό, το Φεστιβάλ λειτουργεί ως πρόταγμα για μία άλλη ζωή. Δείχνει ότι η ζώη γίνεται αξιοβίωτη μέσα από την αλληλεγγύη, τον αγώνα και την ανθρωπιά.

Είμαστε σίγουροι/ες ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για μία τέτοια ζωή σε κάθε γειτονιά, σε κάθε παρέα, σε κάθε σχολείο και χώρο δουλειάς, σε κάθε μεταναστευτική κοινότητα αλλά και μέσα σε κάθε καταπιεζόμενο/η. Στηρίζοντας το Φεστιβάλ απλώνουμε το χέρι μας έμπρακτα για να χτίσουμε ένα τείχος αλληλεγγύης για όλες/ους αυτές/ους.

Φέτος το Φεστιβάλ θα δανειστεί ένα σύνθημα που ακούγεται εδώ και δεκαετίες στους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό και τους αποκλεισμούς σ’ όλη τη Γη. Από τις κινητοποιήσεις του κινήματος για τα πολιτικά δικαίωμα στις ΗΠΑ, από τις διαμαρτυρίες ενάντια στο apartheid στην Ν. Αφρική, μέχρι τους πρόσφατους αγώνες ενάντια στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Ενώνουμε τις φωνές μας:

“Δεν Υπάρχει Ειρήνη, Χωρίς Δικαιοσύνη”.

Δικαιοσύνη και ειρήνη για την Παλαιστίνη, αλλά και για όσους/ες κυνηγιούνται λόγω του χρώματος, της καταγωγής, της σεξουαλικής τους προτίμησης, της τάξης τους.

Είμαστε εδώ για να αναδείξουμε, εκκινήσουμε, στηρίξουμε τους αγώνες ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ, ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ.

Για ένα κόσμο χωρίς πολέμους, εθνικισμούς, ρατσισμό και καταπίεση.

Μας αξίζει ένα καλύτερο μέλλον!