ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΙΟΥ

10/10/2019 - 11:00

                                                                                                  

Το προσφυγικό ως σύνθετο και σοβαρό ζήτημα, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται με ακροδεξιά και λαϊκιστικά χαρακτηριστικά. Με συνεχείς ενέργειες από την κυβέρνηση οι οποίες  αγνοούν το διεθνές δίκαιο, το οποίο ρητά προβλέπει την εξατομικευμένη εξέταση κάθε αιτήσεως ασύλου και το δικαίωμα αυτών των ταλαιπωρημένων ανθρώπων στην στοιχειώδη ανθρωπιστική βοήθεια.

Η πρωτοφανής αδράνεια στην διαχείριση του προσφυγικού που έχει ως αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό στα νησιά μας που ξεπερνά κάθε προηγούμενο αριθμητικό όριο με όλα τα επακόλουθα ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και την ομαλή συνέχιση της καθημερινότητας των κατοίκων των νησιών. Συγχρόνως είναι απάνθρωπο και θλιβερό  να στερούν από αυτούς τους ανθρώπους στοιχειώδη αγαθά (π.χ. σε θέματα υγείας, παιδείας, δικαιωμάτων, στέγασης) ώστε να τους αποθαρρύνουν στην απόφαση μετακίνησης τους και πολύ περισσότερο γιατί δεν ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν την ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία στο ζήτημα.

Από την προσπάθεια ένταξης των προσφύγων στην κοινωνία , φθάνουμε σε μια σειρά γεγονότων όπως τα τελευταία θλιβερά γεγονότα  στην Μόρια και την παρουσίαση από την κυβέρνηση ως  τετελεσμένων και λίγο-πολύ αναμενόμενων καταστάσεων  που αντιμετωπίζονται-δήθεν-, με κλειστά κέντρα -φυλακές ,φύλαξη θαλασσίων συνόρων και αποτροπές.

Με ακροδεξιές κορόνες  και αυταρχισμό, δεν αντιμετωπίζονται αυτά τα ζητήματα που απαιτούν ανθρωπιά, αλληλεγγύη και τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Ο χειμώνας είναι κοντά και θα αναγκάσει την κυβέρνηση να μεταφέρει βιαστικά κάποιες χιλιάδες άτομα στην ενδοχώρα. Δεδομένου ότι δεν έχουν σχέδιο, όραμα και ανθρωπιά θα οδηγηθούν σε ακραίες και πρόχειρες λύσεις. Προσπάθειες, λάθη, εμπειρίες και τεχνογνωσία τριών ετών πετάχτηκαν στα σκουπίδια.

Να μην αφήσουμε η Ελλάδα να γίνει με ευθύνη της κυβέρνησης, χώρα που θα παράγει πόνο για τους πρόσφυγες, κοινωνική ένταση και παράδειγμα προς αποφυγή.