ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΧΙΟΥ (03/03/2020)

03/03/2020 - 12:45

Βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με μια ιδιαίτερα κρίσιμη και τεταμένη κατάσταση  στην χώρα μας σε σχέση με τις αυξημένες προσφυγικές ροές  στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αυτή η κατάσταση είναι αποτέλεσμα της παντελής έλλειψη σχεδίου από πλευράς κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, της ιδεολογικής της εμμονής να αντιμετωπίζει τα πάντα με το δόγμα της ασφάλειας και της τάξης.

Ζήσαμε επίσης στην Χίο τι σημαίνει να έχεις απέναντι σου μια κυβέρνηση που στερείται ευαισθησίας, ανθρωπιάς, αλληλεγγύης  για τον συνάνθρωπο. Βιώσαμε την βία, την πρόκληση, τον εξευτελισμό της αξιοπρέπειας μας από τις δυνάμεις καταστολής που εισέβαλαν στο νησί μας.

Με το δόγμα αποτροπή και κλειστές δομές η κυβέρνηση, προσπαθεί να λύσει μια κατάσταση που δεν θα είχε δημιουργηθεί αν είχε προχωρήσει στην αποσυμφόρηση των νησιών και δεν πελαγοδρομούσε.

Ζούμε καταστάσεις ,όπου δεν  υπάρχει  ίχνος διασφάλισης των δικαιωμάτων των πολιτών και  είναι ενάντια σε κάθε κανόνα διεθνούς δικαίου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι αυτές οι καταστάσεις δημιουργούν εντάσεις στις τοπικές κοινωνίες, αφήνουν περιθώρια να ξεμυτούν ρατσιστικές και φασιστικές φωνές που δηλητηριάζουν τις ψυχές, διχάζουν τις κοινωνίες και στοχοποιούν ως εχθρό τον πρόσφυγα ή το μωρό παιδί που δεν αφήνουν να βγει από την βάρκα. Στοχοποιούν όμως και την Αλληλεγγύη και την προσφορά με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον εμπρησμό σε δομή αλληλεγγύης στην Χίο. Οδηγούμαστε σε επικίνδυνες  και μισαλλόδοξες καταστάσεις .

Δεν μας αξίζει ως κοινωνία αυτή η απανθρωπιά και εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με αλληλεγγύη και αγάπη γιατί τελικά αυτή είναι η δύναμη που έχουμε, αλλά και η βοήθεια απλών ανθρώπων που δεν σταματούν να διδάσκουν καθημερινά. Μαθήματα αλληλεγγύης και μεγάλης ανθρωπιάς μας  έδωσαν οι Μαμάδες της λαϊκής συνοικίας Πινιέτο της Ρώμης αποδεικνύοντας ότι αγαπάνε τα προσφυγόπουλα της Μόριας, της Χίου, της Κω, της Λέρου και των άλλων νησιών όπως τα δικά τους παιδιά.

Οι Μαμάδες έστειλαν στην «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης Χίου» 40 κούτες με παιδικά ρούχα, που βρίσκονται ήδη στο ΚΥΤ ΒΙΑΛ.Η μεταφορά έγινε δωρεάν με  χιακή μεταφορική εταιρεία την οποία ευχαριστούμε ολόψυχα.

 Η  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ Η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΥΝΑΜΗ