Επίσκεψη γυναικών προσφύγων στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας

06/11/2017 - 17:15

Επίσκεψη - ξενάγηση γυναικών προσφύγων από την Ανοιχτή Δομή Φιλοξενίας του Σκαραμαγκά στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο Μουσείο της Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της ένταξης και ενσωμάτωσης τους στην τοπική κοινωνία, με πρωτοβουλία της «Αλληλεγγύης για Όλους», της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ιλίου που δραστηριοποιείται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων του Σκαραμαγκά, της Αλληλεγγύης στα Δυτικά, της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης Πολιτών Φυλής, της συλλογικότητας «Αθέατες Γυναίκες», της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, καθώς και άλλων συλλόγων και συλλογικοτήτων της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής.

Στην συνάντηση που ακολούθησε στα γραφεία της Αντιπεριφέρειας Δυτικής Αττικής, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στην ισότητα των φύλων και γενικότερων προβλημάτων που απασχολούν τις γυναίκες πρόσφυγες. «Η σημερινή επίσκεψη οργανώθηκε πρώτα από όλα ως μια συνεύρεση των ελληνίδων γυναικών με τις γυναίκες πρόσφυγες που ζουν στην χώρα μας. Αποτελεί όμως και μια ευκαιρία για αυτές τις γυναίκες να γνωρίσουν ένα κομμάτι ιστορίας της χώρας που τους φιλοξενεί και ίσως για κάποιες να γίνει και δεύτερη πατρίδα. Τέτοιες πρωτοβουλίες μας βοηθούν να γνωριστούμε καλύτερα. Η “Αλληλεγγύη για Όλους" ευχαριστεί όσες κι όσους βοήθησαν στη διοργάνωση. Ελπίζουμε να συνεργαστούμε και στο μέλλον με την ανάπτυξη δραστηριοτήτων αλληλεγγύης», σημείωσε χαρακτηριστικά η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα ισότητας και μέλος της «Αλληλεγγύης για Όλους» κα. Νικολέττα Δανιά, ενώ αναφέρθηκε στην συγκυρία της επίσκεψης που συνέπεσε με την ακραία ξενοφοβική επίθεση στον μικρό Αμίρ και την οικογένειά του.

Η κα. Αγγελική Παπάζογλου, στέλεχος της ΓΓ Ισότητας των Φύλων, αναφέρθηκε στις δράσεις που αναπτύσσει η ΓΓΙΦ για το προσφυγικό και στις υπηρεσίες που προσφέρουν τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Φιλοξενίας σε γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας και τα παιδιά τους. Τέλος, η κα. Γιώτα Παππά, Περιφερειακή Σύμβουλος από τη Δυτική Αττική, καλωσόρισε τις γυναίκες πρόσφυγες στην πόλη της Ελευσίνας και μίλησε για τις προσπάθειες που γίνονται, παρά τις αντιξοότητες και την οικονομική κρίση, για την καλύτερη δυνατή διαβίωση τους στον τόπο μας.