Με εξαιρετική επιτυχία η προβολή του ντοκιμαντέρ «Το αντίθετο του γκρι | Das gegenteil von grau»

08/01/2018 - 15:00

Κέντρισε το ενδιαφέρον του κοινού το ντοκιμαντέρ «Το αντίθετο του γκρι | Das gegenteil von grau» το οποίο προβλήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στον φιλόξενο χώρο του Joke Café το βράδυ του Σαββάτου 6 Ιανουαρίου 2018. Στον χώρο προβολής βρισκόταν πολυμελής αντιπροσωπεία από την επιτροπή αλληλεγγύης του Μπόχουμ της Γερμανίας καθώς και ο σεναριογράφος Μάρτιν Κράμερ. Αν και δημιουργήθηκε στα τέλη του ‘16, το ντοκιμαντέρ γιόρτασε την 100η προβολή του στην Αθήνα, μετά από σειρά παρουσιάσεων σε Γερμανία, Ολλανδία και Αυστρία.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της «Αλληλεγγύης για Όλους», ο Γιώργος Χονδρός, που σημείωσε ότι η κρίση δεν είναι ελληνικό φαινόμενο, αλλά ζήτημα συστημικό που αφορά ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μόνο. «Αυτό θα μας δείξουν οι αλληλέγγυοι φίλοι μας που βρίσκονται εδώ από το Μπόχουμ της Γερμανίας, μια μεσαία γερμανική πόλη στο Ρουρ. Μέσω του ντοκιμαντέρ που έχουν δημιουργήσει, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μια σειρά από αλληλέγγυα εγχειρήματα όπως αυτά που έχουν αναπτυχθεί στην χώρα μας κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η ομάδα αλληλεγγύης από το Μπόχουμ είναι από τις πιο δραστήριες σε ό,τι αφορά στην πολύπλευρη στήριξη κι επικοινωνία με την Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων. 

 

Στο ντοκιμαντέρ, διαφορετικές ομάδες που αγωνίζονται για αλληλεγγύη και οικολογική συνύπαρξη στο αστικό τοπίο, ενσαρκώνουν πρακτικές ουτοπίες για ελεύθερους χώρους, διεκδικώντας την προστασία των δημόσιων χώρων σε αστικές περιοχές, που έχουν υποστεί την πίεση του νεοφιλελευθερισμού. Ο σεναριογράφος Μάρτιν Κράμερ, εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας «Δικαίωμα στην Πόλη Ruhr», με τη βοήθεια της Σελίν από την ομάδα αλληλεγγύης του Μπόχουμ που είχε αναλάβει χρέη διερμηνείας, εξήγησε τους λόγους που τον ώθησαν να δημιουργήσει το «Το αντίθετο του γκρι | Das gegenteil von grau», που σκηνοθέτησε ο Ματίας Κερς.

«Χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι μαζί σας. Έχουμε την τιμή να προβάλλουμε για 100η φορά το ντοκιμαντέρ. Το Ρουρ απέχει 100 χλμ από την Κολωνία κι έχει πληθυσμό 5 εκατομμύρια ανθρώπους. Παλιότερα η περιοχή χαρακτηριζόταν από βιομηχανική ανάπτυξη, με δουλειές που δημιουργούνταν μέσω της χαλυβουργίας και των ανθρακωρυχείων. Μετά από μια τεράστια αποβιομηχανοποίηση, οι δουλειές έχουν πλέον αλλάξει και επικεντρώνονται στον τομέα των υπηρεσιών. Παλιότερα προορίζονταν για εξειδικευμένους εργάτες, ήταν σίγουρες και με καλές αμοιβές. Σήμερα  το 20% του πληθυσμού, ίσως και παραπάνω, βρίσκεται στο όριο της φτώχειας. Το πολύ υψηλό χρέος δε, οδηγεί σε ελάχιστες πολιτικές επιλογές. Για αυτή την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η περιοχή του Ρουρ, έχει περιγραφεί ως “η Ελλάδα της Γερμανίας”», τόνισε μεταξύ άλλων, για να συμπληρώσει ότι ένα είδος συλλογικής κατάθλιψης εκτείνεται παντού στην περιοχή και ότι αυτό που επιδιώκουν ως πρωτοβουλία είναι να θέσουν ένα διαφορετικό αφήγημα όπου η κοινωνία αναλαμβάνει δράση, παίρνοντας την πόλη στα χέρια της και συγκροτώντας αλληλέγγυες δομές.

«Από τους αγώνες για ελευθεριακούς χώρους και στέγαση, μέχρι την αυτοοργανωμένη γεωργία και τις συλλογικές κουζίνες προσφύγων, οι ανεκμετάλλευτοι χώροι, η ανωνυμία και η απραξία δεν είναι αποδεκτά από όλους. Το αντίθετο. Από το Ντόρτμουντ μέχρι το Ντούισμπουργκ, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επεμβαίνουν δυναμικά στην αστική πραγματικότητα. Ένα σαλόνι στη μέση του δρόμου, συνελεύσεις γειτονιών και συλλογικοί κήποι. Κοινωνικά κέντρα, Repair Cafés και πρωτοβουλίες ενοίκων ξεπηδούν από κάθε γωνιά της πόλης, αυτόνομα, αυτοοργανωμένα και συλλογικά», αναφέρουν οι ίδιοι οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ «Το αντίθετο του γκρι | Das gegenteil von grau».

Μετά το τέλος της προβολής, τη μετάφραση του οποίου στα ελληνικά στήριξε η «Αλληλεγγύη για Όλους», ακολούθησε πλήθος ερωτήσεων από το κοινό που είχε κατακλύσει το χώρο. Οι δημιουργοί κι εκπρόσωποι των πρωτοβουλιών από τη Γερμανία απάντησαν σε όλες τις ερωτήσεις, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ενδιαφέρων και εποικοδομητικός διάλογος για τα εγχειρήματα αλληλεγγύης στο σύνολό τους αλλά και την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Τέλος, σημειώνεται ότι προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να παρακολουθήσει το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Ματίας Κερς, η «Αλληλεγγύη για Όλους», θα οργανώσει προβολές του ντοκιμαντέρ σε ολόκληρη τη χώρα, σε συνεργασία με τοπικές δομές κοινωνικής αλληλεγγύης.