Όχι στην ιδιωτικοποίηση των τεχνολογιών υγείας: Το Left.gr συζητά με την «Αλληλεγγύη για Όλους»

19/04/2021 - 18:45

Συνέντευξη με τον Μιχάλη Υδραίο, συντονιστή Αλληλεγγύη για Όλους

Με τον Μιχάλη Υδραίο σε αυτήν την 14λεπτη συνέντευξη συζητάμε το μέγα θέμα των εμβολίων κατά του COVID-19.
Δυστυχώς, η επιδημία διαρκώς φουντώνει παρά τα μέτρα της κυβέρνησης. Κάθε μέρα αυξάνουν οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί. Η κριτική προς την κυβέρνηση επικεντρώνεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν ενίσχυσε επαρκώς το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν έλαβε μέτρα κατά του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Υπάρχει ωστόσο και το μέγα θέμα των εμβολίων. Τόσο για τον αργό ρυθμό διάθεσής τους, όσο και για την αποτελεσματικότητά τους. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και την Ε.Ε. και ολόκληρο τον πλανήτη, ιδιαίτερα τις φτωχές χώρες.
Τι συμβαίνει λοιπόν με τα εμβόλια; Έχει αρχίσει να γίνεται συνείδηση ότι το πρόβλημα με τα εμβόλια είναι ότι τα ελέγχουν ιδιωτικές εταιρείες που έχουν μόνο ένα σκοπό: το υπερκέρδος μέσω της επιδημίας και της εκμετάλλευσης του ανθρώπινου πόνου.  Κοινωνικές οργανώσεις αλληλεγγύης και κοινωνικοί φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους με στόχο να απελευθερωθούν οι πατέντες των εμβολίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πάνω από εξήντα πρώην αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους άλλοτε ηγέτες της Βρετανίας και της Γαλλίας, καθώς και πάνω από εκατό νομπελίστες, απηύθυναν έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να ταχθεί υπέρ της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού. Την πρωτοβουλία για την επιστολή και τον συντονισμό της ανέλαβε η People's Vaccine Alliance («Συμμαχία των Λαών για τα Εμβόλια»), στην οποία έχουν ενταχθεί πάνω από 50 οργανώσεις και οργανισμοί. Τι είναι αυτή η πρωτοβουλία και ποιοι οι στόχοι της.
Ανάλογη είναι και η δράση της πρωτοβουλίας RIGHT2CURE στην οποία συμμετέχουν 200 οργανώσεις από την Ευρώπη, μεγάλα συνδικάτα, δομές αλληλεγγύης, ανθρωπιστικές οργανώσεις. Αντιγράφουμε από τη διακήρυξή τους:
«Υγεία για όλους»
Όλοι έχουμε δικαίωμα στην υγεία. Σε μια πανδημία, οι έρευνες και τεχνολογίες θα πρέπει να κοινοποιούνται πλατιά, τάχιστα, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Καμία ιδιωτική εταιρεία δε θα πρέπει να έχει την εξουσία να αποφασίζει ποιος θα έχει πρόσβαση στις θεραπείες ή τα εμβόλια και σε ποια τιμή. Τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας επιτρέπουν σε μια μόνο εταιρεία να έχει μονοπωλιακό έλεγχο σε βασικά φαρμακευτικά προϊόντα. Αυτό περιορίζει τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων και αυξάνει το κόστος τους για αυτούς που τα έχουν ανάγκη.
Τα στοιχεία για τα κόστη παραγωγής, τις δημόσιες συνεισφορές και την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των εμβολίων και φαρμάκων πρέπει να είναι δημόσια. Τα συμβόλαια που υπογράφονται ανάμεσα σε δημόσιες αρχές και φαρμακευτικές εταιρείας πρέπει να δημοσιοποιούνται.
Οι φορολογούμενοι έχουν πληρώσει για την έρευνα και ανάπτυξη εμβολίων και θεραπειών. Ότι έχει πληρωθεί από το λαό πρέπει να μείνει στα χέρια του λαού.  Δε μπορούμε να επιτρέψουμε στις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες να ιδιωτικοποιήσουν καίριας σημασίας τεχνολογίες υγείας οι οποίες αναπτύχθηκαν με δαπάνες του δημοσίου».
Περισσότερες πληροφορίες στο:
https://noprofitonpandemic.eu/el/

https://www.youtube.com/watch?v=t9xlXAtUAkw

Πηγή: Left