Προφορική Ομάδα Ιστορίας Πετραλώνων και Θησείου από την Θρυαλλίδα

22/11/2019 - 11:00
Σας ενημερώνουμε και περιμένουμε την συμμετοχή σας για μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία που παίρνει η Θρυαλλίδα, την δημιουργία στις γειτονιές μας  Ομάδας Προφορικής Ιστορίας με σκοπό την καταγραφή από αυτήν την ομάδα, σημαντικών περιόδων της ιστορίας της γειτονιάς σε Πετράλωνα και Θησείο.
 
Πατώντας ΕΔΩ δείτε τις προυποθέσεις και την μεθοδολογία που θα ακολουθήσει η ομάδα όταν αυτή τελικά δημιουργηθεί.
 
Οσες και όσοι επιθυμείτε να εργαστείτε για την δημιουργία και την λειτουργία της ομάδας, επικοινωνήστε στα εξής:

τηλ:6931388523 (απαντά και σε viber ή watsapp)
στο Messenger της Θρυαλλίδας (ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ ΣΥΛΛΟΓΟΣ)
 

Οσες και όσοι δήλωσαν την επιθυμία τους να εργαστούν για την δημιουργία Ομάδας Προφορικής Ιστορίας Πετραλώνων και Θησείου που θα εδρεύει στην Θρυαλλίδα, να είναι στην πρώτη συνάντηση που θα γίνει την Πέμπτη 28/11 και ώρα 18:30 στα γραφεία του συλλόγου Ηρακλειδών 11 στο Θησείο.

Στην πρώτη αυτή συνάντηση η Τασούλα Βερβενιώτη θα μιλήσει για τη σημασία της προφορικής ιστορίας και της μνήμης και θα συναποφασίσουμε το χρονοδιάγραμμα των επόμενων συναντήσεων της ομάδας. 

 
Σημείωση για την υπεύθυνη επιστήμονα της ομάδας
 
Η κ. Τασούλα Βερβενιώτη, θα είναι η επιστήμονας που θα έχει την εποπτεία της ομάδας. 
 
Η κ.Τασούλα Βερβενιώτη είναι ιστορικός, ζει στην Αθήνα και η ερευνητική της δραστηριότητα επικεντρώνεται στην κοινωνική ιστορία της δεκαετίας 1940. Σπούδασε στο Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Aθηνών και έκανε το Διδακτορικό της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στην Εαμική Αντίσταση. Η δουλειά αυτή πρώτο-εκδόθηκε το 1994 και επανεκδόθηκε το 2013 (Η γυναίκα της αντίστασης. Η είσοδος των γυναικών στην πολιτική, Κουκκίδα). Το βιβλίο της Διπλό βιβλίο. Η αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση. Η ιστορική ανάγνωση τιμήθηκε με το κρατικό βραβείο Μαρτυρίας – Χρονικού 2004. Το Αναπαραστάσεις της Ιστορίας (Εκδόσεις Μέλισσα 2009) αναφέρεται συνολικά στα γεγονότα της δεκαετίας 1940 αναδεικνύοντας τα προβλήματα του άμαχου πληθυσμού και μέσα από 500 περίπου φωτογραφίες από τα αρχεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Το Κούλα Ξηραδάκη: «εγώ δεν τα παράτησα…» (Κουκκίδα 2012) αποτελεί μια βιογραφία και έναν φόρο τιμής της στην αυτοδίδακτη ιστορικό. Η πρόσφατη ιστορική της έρευνα εστιάζεται στον ελληνικό εμφύλιο από τη σκοπιά των παιδιών. Έχει πάρει μέρος σε πολλά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει γράψει πλήθος άρθρων σε συλλογικούς τόμους και ιστορικά περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και γερμανικά. Από το 2011 πρωτοστατεί στην οργάνωση σεμιναρίων και την ίδρυση Ομάδων Προφορικής Ιστορίας (ΟΠΙ) ο αριθμός των οποίων αυξάνεται –κυρίως στην Αθήνα– με εντυπωσιακούς ρυθμούς.