Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών: «Τρανσφοβική λεκτική κακοποίηση από τον βουλευτή Μ. Βαρβιτσιώτη»

16/10/2018 - 19:30

Με το παρόν δελτίο τύπου, το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), μη κυβερνητική οργάνωση εθελοντικού χαρακτήρα για την προαγωγή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των τρανς ανθρώπων, καταγγέλλει την τρανσφοβική λεκτική κακοποίηση από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κύριο Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Συγκεκριμένα, την Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, ο βουλευτής Μ. Βαρβιτσιώτης, ανέφερε σε πρωινή εκπομπή που συμμετείχε ότι: «Έχουμε κάνει τρανσέξουαλ την φωνή μας προς τα έξω»[1], αναπαράγοντας με τρανσφοβικό τρόπο αρνητική σημασιολογία για τα τρανς πρόσωπα, κακοποιώντας τα λεκτικά, και επιτείνοντας τον στιγματισμό που δέχεται η τρανς κοινότητα –μία κοινότητα που βιώνει στον πιο έντονο βαθμό προκαταλήψεις, μισαλλοδοξία, διακρίσεις, αποκλεισμούς και ρατσιστική βία.

Θλιβερό, ακόμη, είναι το γεγονός ότι, η τρανσφοβική λεκτική κακοποίηση από τον βουλευτή, παρέμεινε ασχολίαστη από τους τέσσερις δημοσιογράφους που συμμετείχαν στη συζήτηση, ως να ήταν κάτι φυσιολογικό να κακοποιούνται λεκτικά συμπολίτες τους που έχουν υποφέρει στον μέγιστο βαθμό από τη μισαλλοδοξία.

Πέραν αυτών, ασφαλώς θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι η ορολογία «τρανσέξουαλ» είναι λανθασμένη, καθώς συνδέει τα τρανς πρόσωπα με το βιολογικό φύλο (sex), ενώ η έννοια που τα χαρακτηρίζει είναι η ταυτότητα φύλου, καθώς επίσης είναι μία ορολογία ιατρικοποιημένη διότι συμπεριλαμβάνονταν στο παρελθόν παράγωγά της σε καταλόγους ψυχικών διαταραχών που πλέον έχουν αναθεωρηθεί[2], και ως εκ τούτου είναι και παρωχημένη.

Όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να αφήνουν αδιάφορο κάθε δημοκρατικό πολίτη που δεν θεωρεί ανεκτή τον κακοποιητικό μισαλλόδοξο λόγο που αναπαράγει προκαταλήψεις και στερεότυπα και προάγει τις διακρίσεις, τους αποκλεισμούς και τον ρατσισμό.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, καταδικάζει και βρίσκεται απέναντι σε κάθε τρανσφοβική  εκδήλωση που δηλητηριάζει τον δημόσιο διάλογο, και καλεί τον βουλευτή έστω και εκ των υστέρων να επανορθώσει και να ζητήσει συγγνώμη από τα πρόσωπα που κακοποίησε και προσέβαλε.

Παράλληλα, στην κατεύθυνση της δημόσιας ενημέρωσης έχει εκδώσει από το 2014, το βιβλίο «Ταυτότητα και Έκφραση Φύλου. Ορισμοί, στερεότυπα, μύθοι και διακρίσεις» (συγγραφέας: Μαρίνα Γαλανού)[3], με σκοπό την προαγωγή της καλής γνώσης σε θέματα έκφρασης, ταυτότητας και χαρακτηριστικών φύλου, το οποίο επανεκδόθηκε από την Εφημερίδα των Συντακτών τον Μάρτιο του 2018 με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Ορατότητας[4], ώστε να έχει μία πιο ευρεία διανομή και όλο και περισσότεροι συνάνθρωποί μας να έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν γι’ αυτά τα θέματα, καθώς και για τις παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που αντιμετωπίζει η κοινότητά μας, και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και στο πεδίο της κοινωνίας για την προαγωγή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς, φυλοδιαφορετικών και ίντερσεξ προσώπων.