ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΜΕΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ - Ν. ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ - Ν. ΙΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ

Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης
Παρουσιαση της δομης

Οι δραματικές επιπτώσεις μιας τετραετίας μνημονίων στην υγεία των πολιτών είναι ξεκάθαρες: η ανασφάλεια , η φτώχεια και η κοινωνική αδικία αρρωσταίνει τους ανθρώπους – ενώ, ταυτόχρονα, οι δομές πρωτοβάθμιας περίθαλψης και τα νοσοκομεία συρρικνώνονται ή κλείνουν. Τα αποτελέσματα τα ζούμε: μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης, αύξηση περιγεννητικής θνησιμότητας, επανεμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων και επιδημίες σε πληθυσμούς υψηλού κινδύνου, αυτοκτονίες. Δεν μπορούμε ούτε θέλουμε να αντικαταστήσουμε το δημόσιο σύστημα υγείας που γκρεμίζεται από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους ανθρώπους που δεν έχουν, ουσιαστικά, πρόσβαση στις (έτσι κι αλλιώς, λειψές) υπηρεσίες υγείας, αλλά και να δημιουργήσουμε, στο βαθμό που μας αντιστοιχεί, ένα κέντρο αγώνα για τη συλλογική διεκδίκηση των κοινωνικών αγαθών.

Η λειτουργία του ιατρείου ξεκίνησε στις 15 Σεπτέμβρη, με τη συμμετοχή υγειονομικών  πολλών ειδικοτήτων, εθελοντών για την υποδοχή και γραμματειακή υποστήριξη, τη συνεργασία  διαγνωστικών κέντρων της περιοχής και τη διαρκή προσφορά υλικών και φαρμάκων από πολίτες, σωματεία και συλλογικότητες. Είναι αυτοδιαχειριζόμενο: όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται στην εβδομαδιαία ανοιχτή συνέλευση.

Ήδη, στις πρώτες εβδομάδες λειτουργίας, το ιατρείο έχει δεχθεί πάνω από 250 επισκέψεις από ανθρώπους που δεν έχουν τη δυνατότητα (και το κουράγιο) να απευθυνθούν στο σύστημα –  στη μεγάλη τους πλειοψηφία άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας, άνεργοι, κυρίως με παθολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα, τόσο από την περιοχή μας όσο και από άλλες γειτονιές της Αθήνας.

Δεν μπορούμε παρά να συνεχίσουμε. Παλεύοντας για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών  – έτσι ώστε δομές σαν το ιατρείο μας να μη χρειάζεται πλέον να υπάρχουν. Χτίζοντας ένα χώρο ταξικής αλληλεγγύης , ένα μετερίζι συμμετοχής κι αντίστασης στον αγώνα για ζωή και αξιοπρέπεια.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (1)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ελ. Βενιζέλου 131 & Χίου, (πλ. Προσκόπων Αϊδινίου)
Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας
Τηλ: 
2155053268
Υλικά