Το Καρπούζι

Ταινίες - Ντοκιμαντέρ
Παρουσιαση της δομης

Το καρπούζι έρχεται στην Ευρώπη από Μαυριτανούς πειρατές τον 13ο αιώνα. Στις ΗΠΑ το 19ο αιώνα η κατανάλωσή του από αφροαμερικάνους σκλάβους συμβολίζει την πολιτισμική τους κατωτερότητα στα μάτια των λευκών και από κάποια στιγμή και μετά γινόταν στα κρυφά. Στο ελληνικό συγκείμενο είναι συνδυασμένο με την οικογένεια τα καλοκαίρια να βλέπει τηλεόραση στην οικιακή της απομόνωση. Για να δεις μια ταινία όμως δεν χρειάζεται να είσαι μόνος.

Το καρπούζι είναι μια χαλαρή δικτύωση ανθρώπων που έχουν ως αναφορά και μεράκι τα Εξάρχεια, την αριστερά και τη μεγάλη οθόνη. Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τον κινηματογραφικό λόγο και κυρίως τις λιγότερο προβεβλημένες μορφές του όπως το ντοκιμαντέρ και τις μικρού μήκους ταινίες ως αφορμές για να μιλήσουμε και να επικοινωνήσουμε.

Σε μια στιγμή που ο πολιτικός λόγος έχει χάσει το περιεχόμενό του, που ανάπτυξη είναι ο κανιβαλισμός των ηλιθίων, πλεόνασμα η αμετροέπεια των εκμεταλλευτών και άκρο η δυσφορία απέναντι στους ναζί, ο πολιτικός λόγος δυσκολεύεται να βρει το νόημά του.

Γι’ αυτό έλα μαζί μας να μιλήσουμε και αν μας βρίσκεις πολύ χαζοχαρούμενους έλα να δεις μια ταινία και φύγε. Έλα, όπως και εμείς με γνώση ότι τις λέξεις και το δρόμο θα τον βρούμε μόνο μέσα στη συλλογικότητα. Αν έχεις να μας προτείνεις καλύτερο όνομα έλα και πείσε μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (1)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δήμος Αθηναίων
Υλικά