Απεύθυνση της Λαϊκής Συνέλευσης σε τοπικά μαγαζιά για την κάλυψη αναγκών - το παράδειγμα του Περάματος

Τροφή

Ανοικτή Συνέλευση Περάματος 

Έμπρακτη υποστήριξη οικογενειών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης 

 

H Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος δραστηριοποιείται στην πόλη εδώ και δύο χρόνια. Στο πλαίσιο της έμπρακτης κοινωνικής αλληλεγγύης ξεκίνησε πριν οκτώ μήνες να υποστηρίζει οικογένειες της πόλης οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης λόγω των δολοφονικών πολιτικών του Μνημονίου. Μέσα από αυτή τη διαδικασία αλληλεγγύης αυτές οι οικογένειες άρχισαν να συμμετέχουν ενεργά σε όλες τις δράσεις της Συνέλευσης (χαράτσια – εφορίες – συγκέντρωση τροφίμων).

Μετά από πρόταση συναγωνιστών της Συνέλευσης προσεγγίσαμε αρχικά δύο μεζεδοπωλεία της πόλης, με τους ιδιοκτήτες των οποίων υπήρχε φιλική σχέση χρόνων και ήταν γνώστες της δράσης της Ανοιχτής Συνέλευσης από το ξεκίνημά της. Κατόπιν προσεγγίσαμε και άλλα μεζεδοπωλεία, ουζερί, ταβέρνες και σουβλατζίδικα της πόλης. Ορισμένοι από τους μαγαζάτορες μας πρότειναν να πηγαίνουν στα μαγαζιά τους οι συγκεκριμένες οικογένειες που θα συμφωνούσαμε, να τρώνε εκεί συγκεκριμένη ώρα και μέρα ώστε να μπορούν να τους περιποιούνται καλύτερα. Στη συνέλευση που έγινε οι ενδιαφερόμενες οικογένειες δεν θέλησαν να λειτουργήσουμε με αυτόν τον τρόπο. Αποφασίσαμε από κοινού να πηγαίνουν να παίρνουν οι ίδιοι τις μερίδες για το σπίτι τους.

Τα μαγαζιά με τα οποία ήρθαμε σε συμφωνία, μαγειρεύουν συγκεκριμένο αριθμό μερίδων και συγκεκριμένο μενού που τα ίδια επιλέγουν κάθε εβδομάδα.

Συγχρόνως απευθυνθήκαμε και σε φούρνους, με το σκεπτικό ότι στους φούρνους στο τέλος της ημέρας περισσεύει πολύ ψωμί το οποίο πετιέται . Μ’ αυτό τον τρόπο οι οικογένειες εξασφάλισαν το καθημερινό τους ψωμί.

Στη συνέχεια πήγαμε σε κρεοπωλεία από τα οποία παίρνουμε λίγα προϊόντα κρέατος κάθε εβδομάδα.

Αυτοοργανωμένα οι οικογένειες που υποστηρίζονται, με απόφαση γενικής συνέλευσης, ήρθαν σε επαφή με τους παραγωγούς και τους εμπόρους της λαϊκής αγοράς που γίνεται κάθε εβδομάδα και παίρνουν νωπά προϊόντα, τα οποία μοιράζονται μεταξύ τους με βάση τις ανάγκες της κάθε οικογένειας.

Όλες τις παραπάνω προσεγγίσεις τις κάναμε με προσωπικές επαφές και κείμενο το οποίο βγήκε μέσα από τη συνέλευση. Η διαδικασία των επαφών με τα μαγαζιά της πόλης συνεχίζεται ανοίγοντάς την σε όλα τα είδη μαγαζιών φαγητού (ζαχαροπλαστεία – σούπερ μάρκετ).

Η ενεργοποίηση σε όλη αυτή τη διαδικασία των ανθρώπων οι οποίοι συμμετέχουν, εκτός από την εξασφάλιση των ειδών πρώτης ανάγκης, τους γεμίζει σε πρώτο στάδιο με χαρά και ικανοποίηση γιατί οι ίδιοι συμμετέχουν στη λήψη των αποφάσεων και στην υλοποίησή τους και συγχρόνως σιγά- σιγά συνειδητοποιούν ότι μόνο οι ίδιοι με την ενεργοποίησή τους μπορούν να αλλάξουν τη ζωή τους.

 

Ανοιχτή Συνέλευση Περάματος