Συχνές Ερωτήσεις για τα Κοινωνικά Ιατρεία

ΥΓΕΙΑ

Γνωρίστε το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης

               Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη

   Λίγες παρόμοιες δομές υπήρχαν ήδη και σε κάποια άλλα μέρη της Ελλάδας. Η ιδέα αυτή έρχεται στοιχειωδώς να απαντήσει στην - νομοθετημένη πια - απόσυρση του κράτους από την στοιχειώδη υποχρέωση να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλους τους πολίτες που κατοικούν στην ελληνική επικράτεια, έλληνες και μετανάστες. Αυτή τη στιγμή, μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας δεν δικαιούται δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είτε γιατί είναι άνεργοι, είτε γιατί τους αφαιρέθηκε η οικονομική δυνατότητα να πληρώνουν το ασφαλιστικό τους ταμείο.

 

           Πότε άρχισε να λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης ;

   Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης (ΚΙΑ) ξεκίνησε να λειτουργεί τη Δευτέρα 7 Νοέμβρη 2011, με Οδοντιατρείο, Παθολογικό, Παιδιατρικό, Ψυχιατρικό και Νευρολογικό ιατρείο και ένα πλήρως εξοπλισμένο Φαρμακείο

 

           Ποιοι ξεκίνησαν τη λειτουργία του ;

   Οι υγειονομικοί που συναντήθηκαν και αρμονικά συνεργάστηκαν κατά την ιατρική παρακολούθηση των 50 μεταναστών απεργών πείνας στο ΕΚΘ το 2010, εμπνεύστηκαν την ιδέα της δημιουργίας του ΚΙΑ. Η Πρωτοβουλία των Υγειονομικών που σχεδίασε και ξεκίνησε να υλοποιεί αυτή την ιδέα πλαισιώθηκε από μεγάλο αριθμό εθελοντών αλληλέγγυων υγειονομικών και μη-υγειονομικών. Το σύνολο αυτών των ανθρώπων, που αφιέρωσαν πολύτιμο προσωπικό χρόνο και εργασία, με τη καθοριστική συμβολή όλων εκείνων των πολιτών, που είτε πρόσφεραν χρήματα και εξοπλισμό, είτε έκαναν δωρεές φαρμάκων που δεν χρειάζονταν πια, κατάφεραν να ξεκινήσουν τη λειτουργία του Κοινωνικού Ιατρείου Αλληλεγγύης.

 

            Σε ποιους απευθύνεται;

   Το ΚΙΑ δέχεται και εξυπηρετεί δωρεάν ασθενείς συμπολίτες μας, Έλληνες και μετανάστες, που είναι ιατροφαρμακευτικά ανασφάλιστοι.

 

            Τι υπηρεσίες προσφέρονται στους ανασφάλιστους πολίτες που έρχονται στο ΚΙΑ;

   Στους ανασφάλιστους συμπολίτες μας προσφέρονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας από τις ειδικότητες που εμπεριέχονται στην καθημερινή λειτουργία του ιατρείου. Παράλληλα, το ΚΙΑ συνεργάζεται με ένα δίκτυο αλληλέγγυων ιατρών – ειδικοτήτων που δεν περιέχονται στο ΚΙΑ - στο οποίο ο/η ασθενής έχει τη δυνατότητα να απευθυνθεί και να λάβει τις υπηρεσίες εντελώς δωρεάν, εφόσον αυτό κριθεί σκόπιμο από τους γιατρούς του ΚΙΑ.

 

           Πόσοι γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ιατρείο;

   Οι υγειονομικοί που συμμετέχουν στην καθημερινή λειτουργία του ΚΙΑ ξεπερνούν τους 100 ανθρώπους, χωρίς σε αυτούς να συνυπολογίζεται το δίκτυο των εξωτερικών ιατρών, που έχει δημιουργηθεί από ειδικότητες που δεν περιλαμβάνονται μέσα στο ΚΙΑ.

 

           Πόσα και ποιά ιατρεία υπάρχουν;

   Το ΚΙΑ εμπεριέχει στην μηνιαία του λειτουργία τα ακόλουθα ιατρεία:

 

   •          Οδοντιατρείο

   •          Παθολογικό

   •          Παιδιατρικό

   •          Ψυχιατρικό

   •          Νευρολογικό

   •          Δερματολογικό

   •          Ωτορινολαρυγγολογικό

   •          Καρδιολογικό

 

 

            Υπάρχουν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίσατε ή αντιμετωπίζετε μέχρι σήμερα και πώς τα επιλύετε;

   Καθημερινά, παρουσιάζονται διάφορα προβλήματα στη λειτουργία του ΚΙΑ. Όλα τα προβλήματα που αφορούν στη φυσιογνωμία και τις δράσεις του ΚΙΑ αντιμετωπίζονται και λύνονται στην τακτική γενική συνέλευση του ΚΙΑ, στην οποία συμμετέχουν όλοι/ες οι εθελοντές αλληλέγγυοι/ες που εργάζονται στο χώρο αυτό. Τα ιατρικά ζητήματα που παρουσιάζονται, επιλύονται σε επιμέρους επιστημονικές συνελεύσεις, που πραγματοποιεί κάθε ειδικότητα ξεχωριστά.

 

           Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται πάντα;

   Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΚΙΑ είναι ιατρικής φύσεως και λειτουργικής. Τα περισσότερα από αυτά αντιμετωπίζονται με επιτυχία. Ωστόσο, ως ΚΙΑ θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε, πως εγγυόμαστε μόνο για την προσπάθεια. Θα καταβάλουμε προσπάθεια να κάνουμε οτιδήποτε μπορούμε για τη σωστή και πλήρη εξυπηρέτηση των ασθενών μας, μέσω της προσωπικής μας εθελοντικής εργασίας και της προσφοράς όλων των αλληλέγγυων. Ωστόσο, είμαστε μία μικρή, αυτοδιαχειριζόμενη , περιορισμένη δομή πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Είναι αδύνατο να αντικαταστήσουμε ολόκληρο κράτος, που αποσύρεται από τις στοιχειώδεις – συνταγματικά κατοχυρωμένες - υποχρεώσεις του.

 

      Με ποιους τρόπους μπορούν να συμμετέχουν οι πολίτες στη λειτουργία του ιατρείου;

   Οποιοσδήποτε συμπολίτης μας μπορεί να συμμετέχει σε αυτή τη συλλογική και αυτοδιαχειριζόμενη προσπάθεια. Οι υγειονομικοί συμπολίτες μας μπορούν να έρθουν και να συμμετάσχουν στο ΚΙΑ παρέχοντας τις ιατρικές υπηρεσίες τους. Οι συμπολίτες μας που δεν είναι υγειονομικοί μπορούν να συμμετάσχουν στο ΚΙΑ, είτε με εθελοντική δουλειά στους λοιπούς τομείς του ΚΙΑ, είτε προσφέροντας στο ΚΙΑ έστω και ένα κουτάκι φάρμακα που δεν χρειάζονται πια και δεν έχει λήξει.

 

         Ποιες είναι οι ώρες λειτουργίας του ιατρείου και πώς εξυπηρετούνται οι ανασφάλιστοι που απευθύνονται σε αυτό;

   Οι ώρες και οι μέρες λειτουργίας του ιατρείου αυτή τη στιγμή έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

Δευτέρα-Παρασκευή 10.00-14.00 και 18.00-21.00. Επίσης, το ΚΙΑ είναι ανοιχτό 2 Σάββατα τον μήνα 10.00-14.00. Οποιαδήποτε ιατρική επίσκεψη πραγματοποιείται κατόπιν ραντεβού. Ραντεβού μπορεί κανείς να κλείσει τηλεφωνικά στο 2310-520386 τις πρωινές ώρες των εργάσιμων ημερών.

 

         Με ποιον τρόπο μπορούν να ενημερώνονται οι άνεργοι-άστεγοι, που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ;

   Ακριβώς επειδή μία μερίδα συμπολιτών μας δεν έχει εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία, έγινε και εξακολουθεί να γίνεται μία συντονισμένη προσπάθεια ενημέρωσης, τόσο μέσω των ΜΜΕ, όσο και με αφισοκόλληση σχετικής αφίσας, διατυπωμένη τόσο στα ελληνικά όσο και σε 8 άλλες γλώσσες για τους μετανάστες συμπολίτες μας.

 

     Υπάρχουν ιατρεία κοινωνικής αλληλεγγύης και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας ή μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα;

   Στην Ελλάδα υπάρχουν ήδη αρκετά ιατρεία κοινωνικής αλληλεγγύης και δημιουργούνται συνεχώς περισσότερα, διότι το πλήθος των νομοθετημένα αποκλεισμένων συμπολιτών μας, που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας , διαρκώς αυξάνεται και μάλιστα ραγδαία. Εδώ και λίγα χρόνια λειτουργούν Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης στο Ρέθυμνο, στην Πρέβεζα και στο Κιλκίς. Το Νοέμβρη του 2011 ξεκίνησε να λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης στη Θεσσαλονίκη και πολύ πρόσφατα ξεκίνησε να λειτουργεί το Κοινωνικό Ιατρείο στη Δράμα, όπως και στο Δήμο Ελληνικού στην Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες από υγειονομικούς να ξεκινήσει αντίστοιχη δομή στον Αγ. Νικόλαο Κρήτης. Συνεχώς λαμβάνονται πρωτοβουλίες για τη δημιουργία και άλλων ιατρείων κοινωνικής αλληλεγγύης, που ανάλογα με τα μέσα που υπάρχουν, έχουν και διαφορετικά μοντέλα λειτουργίας. Αυτό σημαίνει πως κάποια δεν είναι αυτοδιαχειριζόμενα, αλλά γίνονται με την κάλυψη του Δήμου ή ακόμη και της Εκκλησίας που τα χρηματοδοτεί, υιοθετώντας κάποιες φορές τις ιδέες και τις αντιλήψεις των αντίστοιχων φορέων.

 

         Από πού καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας και στέγασης του ΚΙΑ;

   Ο χώρος και τα βασικά λειτουργικά του (ρεύμα και νερό) παραχωρήθηκαν ευγενικά από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Το ΚΙΑ στεγάζεται στον πρώτο όροφο στην Αισώπου 24 σε κτίριο που ανήκει στον ΟΕΚ. Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης επέλεξε να μην αποτελέσει ακόμη μια ΜΚΟ και να μην εμπλακεί με χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ – διότι επιβάλει αυτές τις σκληρές πολιτικές – ούτε του Ελληνικού Κράτους – γιατί επιλέγει να νομοθετεί έτσι, μετατρέποντας ακόμη και την Υγεία σε εμπόρευμα και θα οδηγήσει πολλούς συμπολίτες μας στην κακή ποιότητα ζωής ακόμη και στον θάνατο. Τα έξοδα λειτουργίας, που είναι κυρίως τα οδοντιατρικά υλικά και τα παιδιατρικά εμβόλια, καλύπτονται από δωρεές ιδιωτών συμπολιτών μας από τη χρηματική συμβολή συλλογικοτήτων, φορέων, συνδικάτων, σωματείων και δημοτικών συμβουλίων.

 

         Υπάρχει ενδιαφέρον από επώνυμους πολίτες ή από μεγάλες επιχειρήσεις να συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην προσπάθεια αυτή;

   Έχει υπάρξει προσέγγιση και ενδιαφέρον από εταιρείες επιστημονικές και εμπορικές να προσφέρουν κάποιο χρηματικό ποσό ή κάποια φαρμακευτικά προϊόντα. Ωστόσο, από τη μεριά μας γίνεται σαφές προς κάθε τέτοια προσέγγιση, πως δεν δεχόμαστε να αποτελέσουμε πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας ή διαφήμισης.

 

         Υπάρχει θετική αντιμετώπιση των πολιτών απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία των γιατρών;

   Η ανταπόκριση που είχαμε και έχουμε από τους συμπολίτες μας είναι πάρα πολύ μεγάλη, τόσο μεγάλη που δεν το περιμέναμε! Αν σκεφτεί κανείς πως η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε από 10-15 ανθρώπους και αυτή τη στιγμή συμμετέχουν τουλάχιστον 150 άνθρωποι, χωρίς να συνυπολογίσουμε τον τεράστιο αριθμό συμπολιτών μας, που έρχονται σε επαφή μαζί μας για να δώσουν χρήματα και φάρμακα, τότε είναι προφανές, πως η αντιμετώπιση του ΚΙΑ από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι παραπάνω από θετική.

 

          Λόγω της οικονομικής κρίσης παρατηρείται αύξηση του ποσοστού επισκεψιμότητας των πολιτών;

   Λόγω της οικονομικής κρίσης και εξαιτίας των νομοθετικών ρυθμίσεων του Υπουργείου Υγείας αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός των πολιτών που εξυπηρετεί το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης. Μόνο το 1ο τρίμηνο λειτουργίας του ΚΙΑ εξυπηρετήθηκαν πάνω από 1000 συμπολίτες μας. Η ζήτηση συνεχώς αυξάνεται δυστυχώς και αυτό αποδεικνύει με τον ποιο άμεσο τρόπο πως το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης δεν μπορεί - ακόμη κι αν το ήθελε - να υποκαταστήσει το κράτος που αποσύρεται.

 

      Είναι η γενικότερη άσχημη κατάσταση του συστήματος υγείας που ωθεί τους πολίτες σε αυτά τα κέντρα;

   Προβλήματα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας υπήρχαν πάντα, γι’αυτό και η Ελλάδα ήταν επί χρόνια η 1η χώρα σε καταστροφικές δαπάνες υγείας (δλδ νοικοκυριά που «κλείνουν» προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα ώστε να πληρώσουν την παροχή υγείας) σύμφωνα με επίσημες εκθέσεις του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, η ανάγκη απεύθυνσης των πολιτών σε τέτοιου είδους δομές προέκυψε μόλις το Υπουργείο Υγείας αποφάσισε πως δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης μόνο εκείνοι οι συμπολίτες μας που έχουν ασφάλιση. Αυτό σημαίνει, πως ακόμη και οι συμπολίτες μας που εξακολουθούν να εργάζονται, αν δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ασφαλιστικό τους ταμείο ή αν βρίσκονται σε καθεστώς «μαύρης εργασίας» - δηλαδή ο εργοδότης τους δεν τους ασφαλίζει - δεν έχουν δικαίωμα να απευθυνθούν σε κάποιο Δημόσιο Νοσοκομείο. Αν απευθυνθούν, τότε θα υποχρεωθούν από τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων να πληρώσουν το σύνολο των ιατρικών πράξεων και της νοσηλείας τους.

 

          Υπάρχει ημερολόγιο δραστηριοτήτων;

   Σχετικά με τις ιατρικές πράξεις στο ΚΙΑ σαφώς και υπάρχουν όλες εκείνες οι διαδικασίες, προκειμένου να γίνεται σωστά η ιατρική παρακολούθηση. Όποιος/α ασθενής εξυπηρετείται από το ΚΙΑ έχει την προσωπική του/της Κάρτα Υγείας και τον απαραίτητο χρόνο να συζητήσει αναλυτικά με τον/την γιατρό. Σχετικά με τις λοιπές δράσεις του ΚΙΑ οργανώνονται κατά περιόδους εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας, σχετικά με τη κατεδάφιση του ΕΣΥ, τη φυσιογνωμία, τις δράσεις και τους στόχους του ΚΙΑ. Ταυτόχρονα, οργανώνονται εκδηλώσεις οικονομικής στήριξης του ΚΙΑ.

 

      Τι είδους φάρμακα είναι περισσότερο αναγκαία

   Το ΚΙΑ αντιμετωπίζει σε πρωτοβάθμιο επίπεδο όλη την γκάμα των ασθενειών, οπότε χρειάζεται όλη τη γκάμα των φαρμάκων. Τα φάρμακα όμως που δύσκολα βρίσκουμε, γιατί δεν τα έχουν οι συμπολίτες μας σπίτι τους ώστε να μας τα δωρίσουν, είναι τα παιδιατρικά εμβόλια και τα υλικά που απαιτούνται για τις οδοντιατρικές πράξεις.

 

        Ποια η σχέση του ΚΙΑ με άλλες οργανώσεις (Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα);

   Η σχέση μας είναι αρμονική. Το γεγονός ότι δεν έχουμε τον ίδιο τρόπο λειτουργίας (δεν είμαστε δηλαδή Μ.Κ.Ο.) δεν μας εμποδίζει στο να συνεργαζόμαστε για το καλό των ασθενών μας, όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο. Π.χ. μας παραπέμπουν περιστατικά για να τα καλύψουμε οδοντιατρικά και τους παραπέμπουμε άλλα, για ειδικότητες που αυτήν τη στιγμή δεν διαθέτουμε.

 

         Υπάρχει δυνατότητα επίσκεψης κατ’οίκον;

   Αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αυτή, μια και μέχρι τώρα η δυνατότητα σωστής ιατρικής παρακολούθησης και φαρμακευτικής παροχής υπάρχει μόνο μέσα στο χώρο του ΚΙΑ.