Σύνδεση Κοινωνικού Παντοπωλείου με το Εργατικό Κέντρο - το παράδειγμα της Λιβαδειάς

Τροφή

Εδώ και πέντε περίπου μήνες δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο Λιβαδειάς που υποστηρίζεται από το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Ήμασταν είκοσι με εικοσιπέντε άτομα που συναντιόμασταν, κουβεντιάζαμε  και προχωράγαμε σε διάφορες δράσεις, όπως τα διόδια, οργανώναμε διαμαρτυρίες, που στη πόλη μας δεν είχαν γίνει ποτέ, ανταλλακτικά παζάρια κ.λπ.

'Ολα αυτά όμως σκόρπια και με προσπάθεια να αποκτήσουμε κάποια υπόσταση. 'Οσο προχωρούσε η κρίση και βάθαινε  το πρόβλημα έγιναν και δράσεις «χωρίς μεσάζοντες» από το Εργατικό Κέντρο με πατάτες, ενώ παράλληλα εμείς ως ομάδα επιχειρήσαμε να βρούμε και άλλα προϊόντα για να προωθηθούν στην Αθήνα. Όλα όμως ήταν πολύ σκόρπια.

Κάπως έτσι ήταν η κατάσταση όταν πήρε την πρωτοβουλία το Εργατικό Κέντρο να αναθέσει σε επιτροπή εθελοντών να ξεκινήσει το κοινωνικό παντοπωλείο το οποίο και στεγάζεται  στο κτίριό του.

Μέχρι σήμερα 80-90 οικογένειες μας έχουν ζητήσει να ενταχθούν αλλά εμείς εξυπηρετούμε μόνο 30-40 ανάλογα με τα προϊόντα που έχουμε. Η κατάσταση όμως χειροτερεύει  και απ' ό,τι φαίνεται θα χειροτερέψει και οι δυνατότητές μας λιγοστεύουν.

Μέχρι σήμερα τα τρόφιμα που συγκεντρώνουμε προέρχονται από προσφορές πολιτών, επαγγελματιών ή παραγωγών της περιοχής. Τα σούπερ μάρκετ αρνήθηκαν να συμβάλλουν ενώ δεν απευθυνθήκαμε καθόλου στους «επιφανείς». Σήμερα «ψαχνόμαστε» πάλι γιατί τα πράγματα δυσκολεύουν.

Η επιλογή των οικογενειών έγινε με βάση τα έγγραφα που μας έφεραν, δηλαδή κάρτα ανεργίας, εκκαθαριστικό, οικογενειακή κατάσταση, ΔΕΗ κ.λπ. Ως επιτροπή όμως έχουμε συμφωνήσει ότι αν πέσει στην αντίληψή μας κάποια οικογένεια που έχει πρόβλημα τη δεχόμαστε γιατί ενδέχεται κάποιος να έχει σπίτια μεν αλλά να μην έχει να φάει. Ενώ πάντα δίνουμε προτεραιότητα στις πολύτεκνες οικογένειες. Πάρτε  υπόψη σας ότι η πόλη είναι πολύ μικρή και λίγο πολύ γνωριζόμαστε.