Στην Λαμπεντούζα των ναυαγίων και της ελπίδας

07/10/2014 - 19:00

Της Θεανώς Φωτίου*

Η Λαμπεντούζα είναι ένα μικρό νησί ανάμεσα στην Τύνιδα και την Σαρδηνία, μέσα στη Μεσόγειο. Παλιότερα φιλοξενούσε τις βίλες των πλούσιων Ιταλών. Σήμερα κοντά στο τουριστικό λιμάνι, στο παραλιακό του μέτωπο, βρίσκονται εκτεθειμένα τα ναυαγισμένα πλοιάρια της ανεκπλήρωτης φυγής. Τεκμήρια ενός ακήρυχτου πολέμου, των αδιεξόδων μεταναστευτικών πολιτικών της ΕΕ σε ανθρώπους κυνηγημένους από τη φτώχεια και τον πόλεμο. Τεκμήρια των επαλλήλων πνιγμών που δεν έχουν τέλος.
Βρισκόμαστε εδώ, πολλοί και πολλές αυτές τις μέρες, πολίτες της Μεσογείου, της ΕΕ, της Αφρικής και της Ασίας για να μην ξεχάσουμε όσα απάνθρωπα, άδικα και αδιέξοδα γίνονται μέσα στην κοινή μας θάλασσα. Για να συζητήσουμε το μεταναστευτικό ζήτημα, από τη σκοπιά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, των κοινών αγαθών και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου δεν είναι η περιφέρεια της ηπείρου, αλλά το παρελθόν και το μέλλον της.
Οι συζητήσεις, σε παράλληλα σεμινάρια, γίνονται στο αεροδρόμιο, πολύ κοντά στο κέντρο του νησιού. Όμως το φεστιβάλ διεξάγεται μέσα στην πόλη όλη την μέρα με τους κατοίκους συμμέτοχους σε κοινά δρώμενα. Επισκέπτες και κάτοικοι παρακολουθούν θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, συζητούν στα καφενεία την ιδέα της Μεσογείου, των πολιτών, για την κρίση, για τις αδιέξοδες πολιτικές της ΕΕ, για την ανάγκη αλλαγής, για την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιλαμβάνομαι για άλλη μια φορά, την τεράστια σημασία που έχουν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι και τις προσδοκίες που γεννιούνται από μια πιθανή πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα, που καλείται να παίξει στη συγκυρία τον καταλύτη εξελίξεων σε μια ευαίσθητη περιοχή.
Την Πέμπτη, η συζήτηση για τη δημοκρατία, έφερε στο συνέδριο την Λουτσιάνα Καστελίνα, πρόεδρο του ΑRCI (εκ των οργανωτών του Φεστιβάλ), η οποία ανέπτυξε την ιδέα της μεσογειακής πολιτοφροσύνης. Την ίδια μέρα στο τραπέζι με θέμα, τον πόλεμο, σύνεδροι από το Ιράκ, την Σύρια, την Παλαιστίνη, ανέπτυξαν σε μια δραματική συζήτηση τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές παραμέτρους του πολέμου στις χώρες τους, αδυνατώντας να διαγράψουν κάποια λύση.
Μια καταπληκτική εκδήλωση έγινε την Πέμπτη το βραδύ στο λιμανάκι της Λαμπεντούζα, όπου άνθρωποι από τις χώρες γύρω από τη Μεσόγειο τραγούδησαν μέσα από βάρκες και μικρά πλοιάρια τους καημούς της μετανάστευσης. Ήταν οι φωνές και οι γλώσσες της Μεσογείου, ενωμένες για τον ίδιο σκοπό.
Την Παρασκευή είναι η μέρα μνήμης όσων συνέβησαν πριν ένα χρόνο. 368 πολίτες από όλες τις χώρες άντρες γυναίκες και παιδιά θα επαναφέρουν στην πόλη τα γεγονότα. Βρίσκονται εδώ, επίσης, επιζήσαντες του ναυαγίου και συγγενείς των θυμάτων, για τον ίδιο σκοπό.
Από την Ελλάδα, παρουσιάσαμε το παράδειγμα των δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης με όλα τα στοιχεία της κρίσης προβάλλοντας τον αμεσοδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας τους. Το τεράστιο έργο που επιτελούν ως ανάχωμα της ανθρωπιστικής κρίσης, αλλά και ως τόποι κοινωνικών μετασχηματισμών, τόποι όπου η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός εγκαθιδρύονται, τόποι όπου δουλεύουν αρμονικά ντόπιοι και ξένοι, Έλληνες και μετανάστες, τόποι, όπου ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν έχουν θέση, ένα νέο παράδειγμα κοινωνικής οργάνωσης και πολιτικής παρέμβασης των από κάτω.
Το φεστιβάλ της Λαμπεντούζα θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή. Ονομάζεται sabir. Είναι η lingua franca της Μεσογείου. Η γλώσσα sabir που περιελάμβανε λέξεις από όλες τις γλώσσες της Μεσογείου ήταν ένα ιδίωμα που βοηθούσε τους λαούς να επικοινωνούν στα λιμάνια από το μεσαίωνα μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Αυτό το χαμένο ιδίωμα ανιχνεύουμε ξανά όλοι μαζί στη Λαμπεντούζα.

(δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Εποχή»)

*Βουλευτής επικρατείας ΣΥΡΙΖΑ

Στα πλαίσια του φεστιβάλ Sabir

 Το φεστιβάλ Sabir, ή αλλιώς φεστιβάλ Μεσογειακών πολιτισμών, έγινε στην λαμπεντούζα απο 1η μέχρι 5 Οκτωβρίου 2014. 


Κύριος σκοπός του φεστιβάλ είναι η προώθηση των κοινωνικών, οικονομικών και πολιτισμικών δυνατοτήτων του νησιού της Λαμπεντούζας και της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Πιο συγκεκριμένα :

·        Ενδυνάμωση του παραδοσιακού συνεκτικού ρόλου του νησιού στις σχέσεις των δύο πλευρών της Μεσογείου. Κατασκευή ανοιχτού χώρου συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου με δημοκρατικές και εφ' όλης της ύλης διαδικασίες.

·        Παρέμβαση στο θέμα της μετανάστευσης στην Ιταλία, στην Ευρώπη και στην περιοχή του Μαγκρέμπ- Μασρέκ.( η περιοχή της Μεσογειακής Αφρικής)

·        Ενδυνάμωση της ιδέας ότι οι ευρωπαϊκές χώρες της Μεσογείου δεν είναι απλά η «περιφέρεια» της Ευρώπης. Πραγματική Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση μπορεί να προέλθει από την στήριξη και το σεβασμό κάθε χώρας της Ευρώπης.

·        Ανάδειξη μιας πιθανής αλλαγής στις σχέσεις Ευρώπης - Αφρικής και προώθηση της καθιέρωσης της βάσης μιας Μεσογειακής Ιθαγένειας.

Για περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ εδώ.