Εκατομμύρια τόνοι τροφίμων στα σκουπίδια

31/05/2016 - 16:45

πηγή: efsyn.gr

συντάκτης: Μπ. Μιχάλης

Τροφή που θα μπορούσε να θρέψει 10 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως πετά στα σκουπίδια η Γαλλία, σύμφωνα με μελέτη που είδε τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον γαλλικό Οργανισμό Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ADEME) και διαπιστώνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης πετά κάθε χρόνο 10 εκατομμύρια τόνους τρόφιμα.

Ανάλογη έρευνα του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών έχει συμπεράνει ότι συνολικά το ένα τρίτο των τροφίμων που παράγονται στον πλανήτη κάθε χρόνο καταλήγει στα σκουπίδια, ενώ περισσότερα από 870 εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν καθημερινά σε όλον τον κόσμο.

Η νέα μελέτη είναι η πρώτη του είδους της καθώς συγκρίνει το ύψος των απόβλητων τροφίμων -τόσο σε όγκο όσο και σε οικονομικό κόστος- σε κάθε φάση της αλυσίδας της τροφής.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά της, το συνολικό κόστος των τροφίμων που καταλήγουν στα σκουπίδια στη Γαλλία ανέρχεται στα 16 δισ. ευρώ.

Εξ αυτών, το 13% χάνεται στη διαδικασία της παραγωγής, το 14% στο στάδιο της επεξεργασίας, το 28% στη διανομή και το 45% στη φάση της κατανάλωσης.

Σε όρους απωλειών κατά όγκο τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά: το 32% πετιέται στη διαδικασία της παραγωγής, το 21% στη διαδικασία της επεξεργασίας, το 14% στη φάση της διανομής και το 33% στη φάση της κατανάλωσης.

Η εν λόγω διαπίστωση ανατρέπει την πεποίθηση που υπάρχει σχεδόν παντού στον κόσμο ότι βασικός υπεύθυνος για τη σπατάλη και τα τρόφιμα που καταλήγουν στα σκουπίδια είναι ο καταναλωτής.

Η κατανάλωση μπορεί να ευθύνεται για το 1/3 των τροφίμων που πετιούνται στη Γαλλία, όμως το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ευθύνης το φέρουν τα εστιατόρια και οι εταιρείες catering.

Οι επιχειρήσεις αυτές πετούν συγκεκριμένα 4 φορές περισσότερα τρόφιμα απ’ ό,τι τα νοικοκυριά, 138 κιλά ανά άτομο ετησίως έναντι 34 κιλών ανά άτομο ετησίως.

Η διαπίστωση αυτή θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να αλλάξει τη στρατηγική της εκστρατείας ευαισθητοποίησης -η οποία συνεχίζει να εστιάζει σχεδόν αποκλειστικά στον καταναλωτή- και να οδηγήσει στη λήψη στοχευμένων μέτρων από το Παρίσι και τις άλλες κυβερνήσεις του κόσμου.

Τί πετάμε

Η έρευνα διαπιστώνει ακόμη ότι μεταξύ των τροφίμων, αυτά που πετιούνται περισσότερο στα σκουπίδια είναι φρούτα και λαχανικά καθώς καταστρέφονται εύκολα στο στάδιο της παραγωγής και είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις μεταβολές της αγοράς.

Κατά τα άλλα, οι καταναλωτές είναι αυτοί που πετούν τα περισσότερα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, το περισσότερο σιτάρι πετιέται από τους διανομείς στη διαδικασία παραγωγής ψωμιού, ενώ οι περισσότερες πατάτες στο στάδιο της επεξεργασίας.

Η έρευνα του ADEME αξιολογεί και την επίπτωση των απόβλητων τροφίμων στη μεταβολή του κλίματος.

Εκτιμάται ότι τα τρόφιμα που πετιούνται είναι υπεύθυνα για την παραγωγή 15,3 εκατ. τόνων διοξειδίου του άνθρακα ετησίως ή του 3% των ετήσιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της Γαλλίας.

Συνολικά στον πλανήτη τα τρόφιμα που παράγονται και καταλήγουν στα σκουπίδια είναι υπεύθυνα για την εκπομπή 3,3 δισ. τόνων αερίων του θερμοκηπίου ετησίως, ενώ καταναλίσκουν νερό ίσο με την ετήσια ροή του ποταμού Βόλγα.

Η άμεση οικονομική συνέπεια για τους παραγωγούς αυτών των τροφίμων (εκτός ψαριών και θαλασσινών) εκτιμάται από τον FAO στα 750 δισ. δολάρια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του διεθνούς οργανισμού, το 54% των απόβλητων τροφίμων πετιούνται στη διάρκεια της παραγωγής, της διαχείρισής τους μετά τη συγκομιδή και της αποθήκευσής τους, ενώ το υπόλοιπο 46% στα στάδια της επεξεργασίας, της διανομής και της κατανάλωσης.

Οσο πιο αργά χάνεται ένα τρόφιμο στην αλυσίδα αυτή τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά στο περιβάλλον.