Εξι μέρες Κ.ΑΛ.Ο. στο Μετρό Συντάγματος

22/05/2018 - 14:15

πηγή: efsyn.gr

Συντάκτης: Αφροδίτη Τζιαντζή

Εκατόν είκοσι χιλιάδες άτομα υπολογίζεται ότι περνάνε καθημερινά από τον σταθμό του Μετρό Συντάγματος της Αθήνας. Γι’ αυτό και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μετρό, ιδανική για τη φιλοξενία εκδηλώσεων, είναι ίσως ο πιο περιζήτητος εκθεσιακός χώρος της Αθήνας.

Εκεί θα στηθεί από την επόμενη Δευτέρα 28 Μαΐου ώς το Σάββατο 2 Ιουνίου η 2η Coop-Expo «Eπιχειρώ Κοινωνικά», με 60 περίπτερα και ακόμα περισσότερους εκθέτες.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ένα πανόραμα κοινωνικών και συνεργατικών επιχειρήσεων από όλη την Ελλάδα, που καλύπτουν όλο το φάσμα της Κ.ΑΛ.Ο.: συνεταιρισμοί παραγωγών, προϊόντα διατροφής, χειροποίητες δημιουργίες, πολιτισμός, βιβλία, υπηρεσίες, τουρισμός, περιβάλλον, ΜΜΕ. Παρούσα όλες τις ημέρες και η συνεταιριστική «Εφημερίδα των Συντακτών», επιδιώκοντας άλλη μια φορά την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία με τους αναγνώστες-εργοδότες μας.

Η έκθεση, που βρίσκεται υπό την αιγίδα της Γραμματείας Κ.ΑΛ.Ο. του υπουργείου Εργασίας, συνδιοργανώνεται συλλογικά, με τη συνεργασία της «Αλληλεγγύης για Ολους».

Ο Μάρκος Χαρίτος από τη συντονιστική επιτροπή της Coop-Expo, και ο Κώστας Βενιώτης από την «Αλληλεγγύη για Ολους», απαντάνε στις ερωτήσεις μας.

Συνέντευξη

«Η αλληλεγγύη, η ισότητα και η δημοκρατία αποτέλεσαν το εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη των συνεργατικών εγχειρημάτων»

● Εξι μέρες για τις κοινωνικές - συνεταιριστικές επιχειρήσεις στον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα. Ποια η διαφορά από τις άλλες εμπορικές εκθέσεις που φιλοξενούνται στον ίδιο χώρο;

Η 1η Coop-Expo, που διοργανώθηκε στον ίδιο χώρο τον περασμένο Φλεβάρη, επέτρεψε την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την εικόνα που έχει το κοινό της Αθήνας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία (Κ.ΑΛ.Ο.), που τόσο λίγο είναι ανεπτυγμένη στη χώρα μας, χρειάζεται χώρους όπως ο σταθμός του Μετρό στο Σύνταγμα για να γίνει γνωστή ως θεσμός και ως πραγματικότητα στο ευρύ κοινό.

Το κοινό όμως δεν γνωρίζει μόνο μία άλλη νομική μορφή, ιδιαίτερα χρήσιμη σε καιρούς κρίσης, γνωρίζει ταυτόχρονα και μία άλλη αντίληψη για την οικονομία, έναν τρόπο παραγωγής και εμπορίας όπου η επιδίωξη των επιχειρηματικών στόχων γίνεται με όρους κοινωνικής ανταποδοτικότητας, όπου το κέντρο του ενδιαφέροντος δεν είναι το κέρδος αλλά οι εργαζόμενοι.

Εκτός από τα υψηλής ποιότητος προϊόντα και τις υπηρεσίες που θα εκτεθούν, η αλληλεπίδραση με το κοινό δεν θα περιορίζεται μόνον σε πράξεις πώλησης και αγοράς, η έκθεση θα αποτελέσει ταυτόχρονα και έναν χώρο γνωριμίας και επαφής με την Κ.ΑΛ.Ο.

● Η «Αλληλεγγύη για Ολους» ξεκίνησε μέσα στην κρίση, δικτυώνοντας τοπικά αλληλέγγυα εγχειρήματα, με έμφαση στην αλληλο-υποστήριξη από τα κάτω των ίδιων των υποκειμένων που πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας. Τώρα συμμετέχει στη διοργάνωση έκθεσης για το Κοινωνικό Επιχειρείν σε συνεργασία με τo υπουργείο Εργασίας. Πώς συνυπάρχουν αυτά τα δύο;

Από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της η «Αλληλεγγύη για Ολους» υποστήριξε με κάθε δυνατό τρόπο την ανάπτυξη της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Δημιούργησε θεματική με στόχο τη δημιουργία, ανάπτυξη και διασύνδεση εγχειρημάτων που έχουν την πρόθεση αλλά και τη δυνατότητα να οργανώσουν συνεργατικές δραστηριότητες που υπηρετούν την ιδέα της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Υποστήριξε με υλικούς και ανθρώπινους πόρους τη δημιουργία συνεδρίων, εκθέσεων, πρότυπων υποστηρικτικών και παραγωγικών δομών, τοπικών και διεθνών συνεργασιών και δικτυώσεων, ενώ σε συνεργασία με τα εγχειρήματα εντόπισε και κατέγραψε πόρους, οργάνωσε και υλοποίησε επιχειρησιακά σχέδια ανάπτυξης και προβολής της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας στη χώρα μας.

Οι αξίες της αλληλεγγύης, της ισότητας και της δημοκρατίας αποτέλεσαν το εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη και δικτύωση των συνεργατικών εγχειρημάτων, ενώ ο νόμος 4430 διεύρυνε το πεδίο δράσης τους και στους 3 τομείς της οικονομίας συμβάλλοντας στον πολλαπλασιασμό τους.

Η 2η Coop-Expo πραγματοποιείται από το συντονιστικό των συλλογικοτήτων που συμμετέχουν σε αυτήν σε συνεργασία με την «Aλληλεγγύη για Oλους», αποδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο συνεργατισμού και κοινωνικού κεφαλαίου που έχει αναπτυχθεί από τις αλληλέγγυες πρωτοβουλίες.

● Η ίδια η διοργάνωση της έκθεσης είναι συλλογική και λειτουργεί σε εθελοντική βάση. Τι συμπεράσματα βγαίνουν από αυτή την εμπειρία;

Ο συνεργατισμός και η λειτουργία με βάση τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης δεν είναι μια αυτονόητη πραγματικότητα, είναι κάτι που οικοδομείται στην πράξη, αντιμετωπίζοντας και ξεπερνώντας καθιερωμένες συνήθειες και λογικές.

Παρά τα προβλήματα και τις διαφορετικές αφετηρίες από τις οποίες ο καθένας μας ξεκινά, ο στόχος είναι καθολικά αποδεκτός και η καθιέρωση της Coop-Εxpo αποτελεί πεδίο που δοκιμάζονται αρχές και συνήθειες, φορείς και πρόσωπα, στην κατεύθυνση μιας τομής στους τρόπους με τους οποίους παραδοσιακά αντιμετωπίζουμε την παραγωγική και επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το εγχείρημα της Coop-Εxpo αποτελεί το πεδίο πειραματισμού και δοκιμασίας για όλους μας, μαθαίνουμε μέσα από τα λάθη μας, αναπτύσσουμε τους δεσμούς αλληλεγγύης αλλά και τις οργανωτικές μας ικανότητες με σημείο εκκίνησης την κοινωνική ανταποδοτικότητα και όχι την απλή επιδίωξη οικονομικού οφέλους.

Από την άλλη πλευρά η επαφή με το ευρύ κοινό επιβάλλει νέα καθήκοντα και θέτει διαρκώς ερωτήματα που απαιτούν επαρκείς απαντήσεις έτσι ώστε η Coop-Εxpo να εξελιχθεί σε έναν αξιόπιστο θεσμό του ευρύτερου οικοσυστήματος της Κ.ΑΛ.Ο.