Το Σύνταγμα γέμισε ξανά με συνεταιριστικά προϊόντα

25/02/2019 - 14:00

πηγή: efsyn.gr

συντάκτρια: Λένα Κυριακίδη

Ενα υγιές κομμάτι της επιχειρηματικότητας από την εργασία και την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση αποκαλύφθηκε στη δεύτερη Πανελλήνια Εκθεση Προϊόντων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας «Παράγω-επιχειρώ κοινωνικά» στον σταθμό του Μετρό Συντάγματος, όπου γνωρίσαμε 45 ΚοινΣΕπ από πολλές περιοχές της Αττικής και της Ελλάδας, από το Αγρίνιο μέχρι τα Κύθηρα, από την Ηλεία μέχρι τις Σέρρες.

Χιλιάδες πολίτες από την περασμένη Δευτέρα μέχρι χθες είχαν την ευκαιρία να διαλέξουν μέσα από ευρεία γκάμα ξεχωριστών αγροτοδιατροφικών προϊόντων και αντικειμένων, όπως παραδοσιακές χυλοπίτες και τραχανάδες, νόστιμες μαρμελάδες και γλυκά, όσπρια σε μορφή ζυμαρικών, μέλι από έλατο, ιδιαίτερα κοσμήματα, πλεκτές τσάντες, χειροποίητα σαπούνια και βιολογικά καλλυντικά.

«Ο μόνος τρόπος για να διαφημιστούμε είναι η έκθεση, ήδη αυτό πετυχαίνει σε μεγάλο βαθμό, γιατί δεν έχουμε άλλο τρόπο επικοινωνίας με τη μεγάλη αγορά της Αθήνας και κάθε φορά που ερχόμαστε καταφέρνουμε να βρούμε κάποιο μαγαζί που να θέλει τα προϊόντα μας», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Μαρία από την «Ηλιοδώρα» στο Καλαμπάκι Δράμας, που δραστηριοποιείται στην παραγωγή και εμπορία παραδοσιακών ζυμαρικών και φυτικών καλλυντικών. «Αποκομίζουμε επίσης τη σύνδεση με πελάτες και ίσως τη συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις, ακόμα και κάποιες φιλίες».

«Εδώ εκθέτουμε τα προϊόντα μας και τους χαρακτήρες μας. Θέλουμε να είμαστε σκαλοπάτι κι όχι παράδειγμα και γι’ άλλο κόσμο. Είμαστε συνεργάτες κι όχι συνεταίροι, συμπράττουμε και θέλουμε να προσφέρουμε την τεχνογνωσία για να γίνουμε περισσότεροι», προσθέτει ο Νίκος από τις «Σταγόνες» που λειτουργούν σε τρία κτήματα της Βόρειας Εύβοιας με αντικείμενο την καλλιέργεια ροδιών, την παράγωγή χυμού ροδιού και τη φυσική δόμηση, για την οποία δίνουν επιμορφωτικά σεμινάρια.

Στον στόχο να κινηθεί ο κύκλος της οικονομίας έστω σε μικρό επίπεδο επικεντρώνεται στην κουβέντα μας η Σταυρούλα από την «Ανθεμις». «Εμείς συνεχίζουμε την παράδοση με το κέντημα δείχνοντας ότι σε μικρή κλίμακα μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαφορετικά κι ότι δεν περιορίζεται η χρήση του. Βάζουμε περισσότερο την εργασία μας, ψάχνουμε οικονομικά υλικά, κάνουμε καλές τιμές, νοικιάζουμε το κατάστημά μας, ξέρουμε ότι η αγοραστική δύναμη σε μέρος του κοινού δεν είναι όπως ήταν, αλλά προσπαθούμε να βάζουμε ένα μικρό πετραδάκι».

Ο Αντώνης Κουτσούμπας, πρόεδρος του δικτύου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και της «Επάρκειας» στην Ξάνθη, έναν από τους πρώτους κοινωνικούς συνεταιρισμούς, αναφέρει πως μπορεί να μην «έχουμε φτάσει εκεί που θα θέλαμε, αλλά πετυχαίνουμε τους στόχους που θέτουμε κάθε χρόνο. Ξεκινήσαμε μόνο με το δίκοκκο σιτάρι, σπάσαμε το μονοπώλιο, δεν είχαμε μηχανήματα και πλέον μπορούμε να παράξουμε 300 κιλά την ώρα στην καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής μας. Και προχωράμε με αυτά που γεννάμε, όμως άλλοι δεν έχουν ίδιες δυνατότητες».

Η αγωνία για το άμεσο μέλλον, η κοινή συνισταμένη των περισσότερων εκθετών, οι οποίοι εξέφρασαν την ανησυχία τους για το κατά πόσο θα εξακολουθούν να είναι βιώσιμες οι επιχειρήσεις τους, για το προβληματικό υψηλό κόστος των πιστοποιήσεων των κωδικών τους, όπως και την ανάγκη σύστασης του Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας που έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, ώστε να χρηματοδοτούν οι ίδιοι τα εγχειρήματά τους.

«Στις εκθέσεις καταφέρνουμε να κλείσουμε κάποιες οικονομικές τρύπες και ταυτόχρονα να προωθήσουμε το προϊόν. Είναι σημαντικό για εμάς που αρχίσαμε με μια κατσαρόλα και ένα πετρογκάζι και φτάσαμε εδώ», μας εξηγεί ο Δημήτρης Γεωργιάδης από την «Κερκίνης γη», η οποία πια δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια, μεταποίηση και τυποποίηση βιολογικών προϊόντων της περιοχής στη Ροδόπολη.

Ο Βασίλης από την «Ορεινή» με έδρα το Αργυρό Πηγάδι στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας σχολιάζει πως «η Κ.ΑΛ.Ο. δίνει ευκαιρία σε εμάς τους 50+ να ξαναμπούμε στην αγορά εργασίας είτε στον πρωτογενή είτε στον πολιτισμικό τομέα και μπορεί να δώσει μια εκκίνηση στους νέους με χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν υπήρχαν για να καταφέρουν να κάνουν μια βιώσιμη επιχείρηση. Η αξία μας είναι το προϊόν μας».

Στο περιθώριο της έκθεσης έγινε την Πέμπτη μια ενδιαφέρουσα συζήτηση-γνωριμία των εκθετών, όπως και ένα μικρό αγροτοδιατροφικό σεμινάριο από τον καθηγητή Ερρίκο Θανόπουλο από τo Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο ήταν παρόν με δικό του περίπτερο.