Στο σκαμνί η αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες

07/07/2015 - 18:30

πηγή: efsyn.gr

συντάκτρια: Ανθή Παζιάνου

Στο σκαμνί και το αυτόφωρο οδηγείται η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, στη Λέσβο. 

Το Σάββατο οδηγήθηκε στο αυτόφωρο 59χρονη, επειδή μετέφερε με το ΙΧ της, πρόσφυγες και δικάζεται το πρωί της Τρίτης. Το απόγευμα της Κυριακής συνελήφθη νεαρή γυναίκα, μετά από καταγγελία, επειδή μετέφερε δύο οικογένειες προσφύγων με μικρά παιδιά και κρατήθηκε, με εισαγγελική εντολή στην ασφάλεια του Λιμενικού.

Στο μεταξύ τα καραβάνια των προσφύγων δεν μειώθηκαν λόγω των πολιτικών εξελίξεων, με τους εθελοντές να φοβούνται μελλοντικά επεισόδια, αφού οι δομές του νησιού αντικειμενικά αδυνατούν να εξυπηρετήσουν την ολοένα και αυξανόμενη εισροή μεταναστών.

Οι εθελοντές του «Χωριού του Όλοι Μαζί» απέναντι στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης και τις χιλιάδες πλέον περιπτώσεις προσφύγων που μέσα στο λιοπύρι αναγκάζονταν να περπατήσουν χιλιόμετρα από τις ακτές της Λέσβου έως ότου φτάσουν, στην πρωτεύουσα του νησιού, τη Μυτιλήνη, προκειμένου να περιμένουν τη σύλληψή τους, μέσα στον Ιούνιο με το σύνθημα «οδηγοί αλληλεγγύης» μετέφεραν μαζικά κόσμο με τα Ι.Χ. τους. «Να παύσει η ποινικοποίηση της έμπρακτης αλληλεγγύης του κόσμου της Λέσβου και οι διώξεις όσων πολιτών δεν λειτουργούν με σκοπό εκμετάλλευσης αλλά πράττουν το ανθρώπινο καθήκον τους,» σημειώνει σχετική ανακοίνωση. Δεν φαίνεται, όμως να εισακούστηκε η άποψη των εθελοντών από τις τοπικές Αρχές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας αναφορικά με τη σαββατιάτικη σύλληψη, η 59χρονη εντοπίστηκε από τους αστυνομικούς στη Μυτιλήνη, τη στιγμή που αποβίβαζε από αυτοκίνητο τύπου βαν, εννέα Αφγανούς πρόσφυγες, «οι οποίοι όπως διακριβώθηκε, στερούνταν ταξιδιωτικών εγγράφων και είχαν εισέλθει παράτυπα στη χώρα το προηγούμενο βράδυ, από μη θεσμοθετημένο σημείο. Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, η 59χρονη μετέφερε τους αλλοδαπούς μετανάστες, από την ευρύτερη περιοχή της Λέσβου, στην πόλη της Μυτιλήνης, διευκολύνοντας έτσι την κίνηση και τη διαμονή τους στο νησί».

Τα μέλη της  οργάνωσης «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» κατέθεσαν έγγραφη έκκληση προς τον Εισαγγελέα Μυτιλήνης, ζητώντας  να αφεθεί ελεύθερη η προαναφερθείσα συλληφθείσα εθελόντρια   Δάφνη Βλουμίδη – Τρουμπούνη.

Την επόμενη μέρα συνελήφθη νεαρή κοπέλα, η οποία, συνειδητά θέλησε να βοηθήσει στη μεταφορά των Αφγανών προσφύγων. Σταμάτησε, μάλιστα με το αυτοκίνητό της, στην πυροσβεστική για να ρωτήσει πού να τους παραδώσει. Οι δυο οικογένειες  που επιβιβάστηκαν στο ΙΧ της, είχαν τρία μικρά παιδιά και η μια γυναίκα ήταν έγκυος έξι μηνών. Όλοι τους φανερά εξαντλημένοι.

 

μετανάστες στη Λέσβο1.500 πρόσφυγες έφτασαν στη Λέσβο μόνο σε μία μέρα! | Ανθή Παζιάνου

«Τους βρήκα (σ.σ. αφού συνελήφθη η οδηγός) να κοιμούνται στο πάτωμα του λιμεναρχείου πεινασμένοι και σε απόλυτη εξάντληση και πήγα την έγκυο στο νοσοκομείο ώστε να διαπιστωθεί η εγκυμοσύνη και να εξετασθεί η κατάστασή της. Μετά μετέφερα όλη την οικογένεια στο ΠΙΚΠΑ (σ.σ. στις δημοτικές κατασκηνώσεις που διαχειρίζεται το «Χωριό του Όλοι μαζί» μια που η εναλλακτική ήταν να τους πάνε στο Καρά Τεπέ (σ.σ. ο νέος άτυπος χώρος φιλοξενίας που δημιούργησε ο Δήμος) όπου την ίδια ώρα γίνονταν συγκρούσεις ανάμεσα στους πρόσφυγες και επενέβη το λιμενικό με τις ειδικές δυνάμεις,» περιγράφει η εθελόντρια Έφη Λατσούδη, επισημαίνοντας ουσιαστικά το αδιέξοδο στο οποίο έχει φτάσει το προσφυγικό στη Λέσβο.

Μέχρι σήμερα, Δευτέρα, στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής που δημιουργήθηκε ατύπως κέντρο φιλοξενίας βρίσκονται 1800 μετανάστες, όταν αυτό μπορεί οριακά να χωρέσει 1000 ανθρώπους! 

Αρκεί να σημειωθεί ότι λίγο αργότερα από τα γεγονότα που αναφέρει σημειώθηκε τροχαίο στην περιοχή με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 26χρονης Αφγανής μητέρας τριών παιδιών. «Από το νοσοκομείο μας ενημέρωσαν ότι η υγεία της γυναίκας είναι καλή, αλλά ότι περιμένουν πολλά τέτοια περιστατικά αφού εκατοντάδες πρόσφυγες κοιμούνται στην μέση του δρόμου!» εξηγεί η Έφη. Άραγε οι τοπικές διωκτικές Αρχές εξαντλούν το γράμμα του νόμου στους εθελοντές, αψηφώντας τον τεράστιο κίνδυνο που διατρέχουν καθημερινά εκατοντάδες άνθρωποι;