Ταξίδι αλληλεγγύης στα Δωδεκάνησα

26/06/2015 - 18:00

πηγή: efsyn.gr

συντάκτρια: Αφροδίτη Τζιαντζή

Την καυτή εβδομάδα των διαπραγματεύσεων, όσο χιλιάδες Αθηναίοι συγκεντρώνονταν στο Σύνταγμα, για να απαιτήσουν τέρμα στη λιτότητα ή πάση θυσία παραμονή στο ευρώ, ο Σπύρος, ο Σαμ, η Αλίκη και δεκάδες άλλοι ακτιβιστές του διεθvούς κινήματος πολιτών Avaaz έβαζαν πλώρη για τα Δωδεκάνησα. 

Οι πρόσφυγες έχουν μόλις φτάσει στην Κω
Οι πρόσφυγες έχουν μόλις φτάσει στην Κω και περιμένουν να μεταφερθούν στο αστυνομικό τμήμα για καταγραφή στοιχείων | Γιώργος Μουτάφης/ Avaaz

Οχι για διακοπές, αλλά για να διανείμουν χιλιάδες υπνόσακους και είδη πρώτης ανάγκης στους πρόσφυγες που καταφθάνουν καθημερινά στη Λέρο και στην Κω, διαβιώντας συχνά σε άθλιες συνθήκες. 

Eθελοντές προσφέρουν βοήθεια σε μετανάστες
Διανομή ανθρωπιστικής βοηθειας: Εθελοντής με το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κω, μοιράζει είδη υγιεινής στους πρόσφυγες στο Ξενοδοχείο «Κάπτεν Ηλίας», ενώ περιμένουν τα έγγραφα τους για να φύγουν για την Αθήνα | Στεφανία Μιζάρα/ Avaaz

Τις ίδιες μέρες, ένα άλλο δίκτυο αλληλεγγύης, όχι διεθνές αλλά τοπικό, που δημιουργήθηκε από ανθρώπους που συναντήθηκαν στο Σύνταγμα στην απεργία πείνας των Σύρων προσφύγων και συντονίζονται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και το twitter με το hashtag #refugeesGr, απηύθυναν έκκληση για τρόφιμα, παιχνίδια και είδη υγιεινής που διανέμονται σε πρόσφυγες που φτάνουν στην Αθήνα, σε συνεργασία με τις μεταναστευτικές κοινότητες.

Bοήθεια στους πρόσφυγες
Εθελοντές μόλις φόρτωσαν μια νταλίκα 13 μέτρων με χιλιάδες υπνόσακους και είδη υγιεινής για τους πρόσφυγες, που ταξίδεψε από τον Πειραιά για τα Δωδεκάνησα | Στεφανία Μιζάρα/ Avaaz

Οσοι συμμετέχουν στο #refuggesGr δεν είναι επαγγελματίες αλληλέγγυοι, ούτε περιορίζονται σε προσφορά υλικής βοήθειας. Στηρίζουν τις πρωτοβουλίες, για να κλείσουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, αντιδρούν στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και κυρίως έχουν δημιουργήσει ένα άτυπο αλλά αποτελεσματικό δίκτυο ενημέρωσης και συντονισμού σε όλη την Ελλάδα, συντρέχοντας αθόρυβα μετανάστες και πρόσφυγες με προσωπική αυταπάρνηση, ενώ δεν δέχονται χορηγίες και επώνυμες δωρεές.

«Τη δουλειά του κράτους» 

Eθελοντες δάσκαλοι πρωτοστατούν στα δίκτυα αλληλεγγύης
Η αλυσίδα των εθελοντών μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε πρόσφυγες στη Λέρο, κυρίως υπνόσακους και είδη υγιεινής | Στεφανία Μιζάρα/ Avaaz

«Στηρίζουμε τις ομάδες πολιτών στα νησιά που έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά, δουλειά που δεν κάνει το κράτος. Ο,τι φέραμε διανεμήθηκε σε συνεργασία με τα δίκτυα αλληλεγγύης, ενώ περίσσεψαν πακέτα που θα τα μοιράσουν οι ομάδες», μας λέει ο Σπύρος Λημναίος από το Avaaz, που βρέθηκε στην Κω και τη Λέρο. 

Ο Μάχερ Τουρανί με το γιό του στην Κω
Ο Μάχερ Τουρανί και ο δίχρονος γιος του έφτασαν στην Κω από τη Συρια, σε μια βάρκα με 56 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 16 παιδιά. Ο Μάχερ, πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, δούλευε ως εφοριακός και θέλει να πάει στη Γερμανία όπου έχει συγγενείς | Γιώργος Μουτάφης/ Avaaz

«Δεν υπάρχουν κέντρα υποδοχής, μόνο ό,τι κάνουν οι ομάδες αλληλεγγύης. Στην Κω οι πρόσφυγες μένουν στο πάτωμα στο εγκαταλειμμένο ξενοδοχείο “Καπετάν Ηλίας” (σ.σ. που πρόσφατα έπιασε φωτιά). Στη Λέρο οι αλληλέγγυοι κατάφεραν με πολύ αγώνα να εξασφαλίσουν άτυπα ένα μικρό κτίριο που ανήκει στο νοσοκομείο του νησιού, όμως δεν έχουν άλλη στήριξη ή υποδομή. Μέχρι την επίσκεψή μας δεν είχαν καν πόσιμο νερό. Ο Δήμος Λέρου ευτυχώς ευαισθητοποιήθηκε και θα τους το παρέχει».

Η διανομή πακέτων πρώτης ανάγκης σε Κω και Λέρο είναι μέρος της καμπάνιας «Citizens’ Sanctuary» (Πολίτες για το Ασυλο»), η οποία μέσα από μικροδωρεές 39.000 ατόμων από όλο τον κόσμο συγκέντρωσε περίπου 500.000 δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια και αποστολές θαλάσσιας διάσωσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, περίπου 1.500 εθελοντές σε Γαλλία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Μάλτα και Ελλάδα δήλωσαν διαθεσιμότητα είτε για να φιλοξενήσουν πρόσφυγες είτε για να συνεργαστούν με ανθρωπιστικές οργανώσεις και κέντρα υποδοχής. 

Σαουζάν αλ Γκαζάλι από τη Ντέραα της Συρίας
Η Σαουζάν αλ Γκαζάλι, μητέρα και πρώην καθηγήτρια αγγλικών από τη Συρία, κατέφτασε την Κυριακή στη Λέρο, μετά από έξι μήνες ταξιδιού με το 12άχρονο γιο της. «Κάθε μέρα τρέμαμε τι θα πέσει από τον ουρανό. Δεν θέλαμε να φύγουμε ούτε να γίνουμε βάρος» | Γιώργος Μουτάφης/ Avaaz

«Τα μέλη μας στην Ελλάδα, περίπου 130 άτομα, δήλωσαν εθελοντές στη ΜΚΟ Μετάδραση που συνοδεύει ασυνόδευτους ανηλίκους και στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, για να γίνουν δάσκαλοι ελληνικών, παιδαγωγοί, κοινωνικοί λειτουργοί. Σε ένα άλλο επίπεδο, πιέζουμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ψηφίσουν ένα κατεπείγον ανθρωπιστικό σχέδιο για διάσωση και παροχή ασφαλούς καταφυγίου σε πρόσφυγες, κατανέμοντας το βάρος σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες ανάλογα με τις δυνατότητες της καθεμίας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώσει μόνη της το βάρος της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Πολύμορφη πίεση 

Ματίνα Κατσιβέλη, συνταξιούχος δικαστικός
Τη μέρα που οι εθελοντές του Αvaaz συνάντησαν τη Ματίνα Κατσιβέλη, συνταξιούχο δικαστικό που συμμετέχει στην Ομάδα Υποστήριξης Προσφύγων Λέρου, είχαν φτάσει στο νησί άλλοι 80 πρόσφυγες. «Μακάρι να μην υπήρχαν οι αιτίες που δημιουργούν την προσφυγιά» | Γιώργος Μουτάφης/ Avaaz

Το Avaaz, που είναι πιο γνωστό ως διαδικτυακή πλατφόρμα ηλεκτρονικών ψηφισμάτων, αλλά δεν περιορίζεται σε αυτό, έχει συγκεντρώσει ώς τώρα πάνω από 420.000 υπογραφές πολιτών που παραδόθηκαν στους ηγέτες της Ε.Ε. στη σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση, «απαιτώντας από την Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της και να σταματήσει να παίζει με τις ζωές των πιο απελπισμένων ανθρώπων».

Ως πρώτο απαραίτητο βήμα, το ψήφισμα ζητά να προχωρήσει άμεσα η πρόταση για νόμιμη και ασφαλή μετεγκατάσταση και υποδοχή 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα σε 28 χώρες της Ε.Ε., πρόταση που δυστυχώς φαίνεται να ναυαγεί, καθώς την μπλοκάρουν Βρετανία, Ισπανία και χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία που ύψωσε «τείχος» ενάντια στους μετανάστες στα σύνορα με τη Σερβία. Παράλληλα το ψήφισμα δηλώνει ότι είναι ενάντια σε κάθε είδους στρατιωτική επέμβαση που παρεμποδίζει τις προσπάθειες διάσωσης ή θέτει τις ζωές των προσφύγων σε κίνδυνο.

«Μολονότι η Ευρώπη έχει σηκώσει τοίχους και έχει θωρακίσει τα σύνορα, οι πολίτες έχουν ανοίξει την αγκαλιά τους. Μάθαμε για τις διώξεις πολιτών που βοήθησαν πρόσφυγες που βρέθηκαν στην Ελλάδα και δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε. Μας φαίνεται εξωφρενικό να ποινικοποιείται η αλληλεγγύη», μας λέει ο Σπύρος.

Η απαγόρευση της μετακίνησης προσφύγων με μέσα μεταφοράς και οι αυτόφωρες διώξεις πολιτών που μετέφεραν ανάπηρους ή ασθενείς πρόσφυγες με τα ιδιωτικά τους οχήματα καταγγέλλεται στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» («Πορείες θανάτου στην Ελλάδα της κρίσης», 23/6).

Ομάδες υποστήριξης προσφύγων σε Χίο, Μυτιλήνη και Θεσσαλονίκη και κινήσεις νομικών για τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών ζητούν να σταματήσει η ποινικοποίηση της έμπρακτης αλληλεγγύης και να παύσουν οι διώξεις όσων απλώς έπραξαν το ανθρώπινο καθήκον τους, ανοίγοντας την πόρτα του αυτοκινήτου τους σε ημιλιπόθυμες γυναίκες, εγκύους ή ανάπηρους πρόσφυγες πολέμου, παρατημένους στη μοίρα τους στον δρόμο.