Next Stop: Utopia – To ντοκιμαντέρ για την αυτοδιαχειριζόμενη BIO.ME. στο Φεστιβάλ του Άμστερνταμ

23/11/2015 - 13:30

πηγή: cinefreaks.gr

Τον Φεβρουάριο του 2013, μια ομάδα απολυμένων εργατών του εργοστασίου της ΒΙΟ.ΜΕ. ξανανοίγουν το ερειπωμένο εργοστάσιό που δούλευαν στην Θεσσαλονίκη. Γρήγορα θα αρχίσουν την παραγωγή προϊόντων καθαρισμού. Βασίζονται στην αρχή ότι κάθε ιεραρχία απαγορεύεται – όλοι είναι ίσοι στην κοινή προσπάθεια αυτοδιαχείρισης. Γρήγορα το εργοστάσιο και οι εργάτες του θα αποκτήσουν δημοσιότητα στην Ελλάδα αλλά και όλο τον κόσμο και θα γίνουν το σύμβολο της αλληλεγγύης κατά την διάρκεια της κρίσης.

Ο Απόστολος Καρακάσης ακολούθησε με την κάμερα του του εργάτες για δύο χρόνια σε όλη την δύσκολη προσπάθειά τους. Πρωταγωνιστές του ντοκιμαντέρ Next Stop: Utopia, που είναι ο καρπός της δουλειάς του, ο Μάκης Αναγνώστου, που λειτούργησε σαν εκπρόσωπος των εργατών, η Χριστίνα Φιλίππου, ιδιοκτήτης του εργοστασίου, που κατηγορεί τους εργάτες για χρήση της περιουσίας της, άλλοι εργάτες του εργοστασίου, αλλά και πολιτικοί, στοχαστές και υποστηρικτές του εγχειρήματος, ανάμεσά τους και ο νυν πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η Ναόμι Κλάιν.

Οι διχογνωμίες των εργατών, η καθημερινότητά τους και το ερώτημα τι βγήκε από όλη αυτή την προσπάθεια της ΒΙΟ.ΜΕ. Γίνεται τελικά τα όνειρα για έναν καλύτερο κόσμο να πετύχουν απέναντι στην σκληρή οικονομική πραγματικότητα;

Το ντοκιμαντέρ του Απόστολου Καρακάση (Εθνικός Κήπος) σε μουσική Στάυρου Γασπαράτου θα ταξιδέψει στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ που ξεκινά σήμερα 18 Νοέμβρη.