Παρέμβαση για συλλογή τροφίμων στις λαϊκές αγορές - το παράδειγμα του Ν.Ψυχικού

Τροφή

Όταν μια μικρή ομάδα δημιούργησε την ανοιχτή συνέλευση και την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στο Ν. Ψυχικό, θέλαμε να αρχίσουν αμέσως κάποιες δραστηριότητες , γιατί με αυτό τον τρόπο θα πλησιάζαμε και θα μας γνώριζε ο κόσμος.

Τι κάναμε για να γνωστοποιήσουμε άμεσα την παράμβασή μας;

Η πρόταση (που δεν έγινε δεκτή και με ενθουσιασμό), ήταν η διοργάνωση έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την προβολή της λαϊκής αγοράς της περιοχής μας και παράλληλα να ζητούσαμε από τους παραγωγούς της λαϊκής να μας προσφέρουν προϊόντα τους. Έγινε ανοιχτό κάλεσμα για να λάβουν μέρος στη έκθεση και όσοι συμπολίτες μας ήθελαν. Γι αυτό το σκοπό ήρθαμε σε συμφωνία με το φωτογραφείο της περιοχής και μας έκανε τιμές κόστους. (0,50 / εκτύπωση φωτογραφίας σε μέγεθος Α4). Ορίσαμε την τελική ημερομηνία παράδοσης των φωτογραφιών και τον τόπο (σε ένα καφέ ή στο φωτογραφείο, διότι δεν είχαμε γραφεία-στέκι).

Τα δύσκολα άρχισαν όταν εμφανιστήκαμε ένα πρωί στη Λαϊκή και αρχίσαμε 3-4 φωτογράφοι να φωτογραφίζουμε. Είχαμε αρνήσεις ακόμα και φραστικές επιθέσεις οι οποίες στρέφονταν εναντίον των δημοσιογράφων, του δήμου και των καναλιών. Συναντηθήκαμε αμέσως με τους δύο προέδρους, των δύο σωματείων της λαϊκής, του σωματείου παραγωγών και του σωματείου πωλητών, και τους εξηγήσαμε όλο το πρόγραμμά μας: Θέλουμε να προβάλλουμε τη Λαϊκή αγορά του Ν. Ψυχικού, με έκθεση φωτογραφίας σε ταμπλό, η οποία θα διαρκέσει 10 μέρες και θα λειτουργεί καθημερινά σε ανοιχτούς χώρους του δήμου (πλατείες, δρόμους και σε περίπτωση κακοκαιρίας σε ένα ξενοίκιαστο κατάστημα που μας είχε παραχωρηθεί). Διάφοροι φωτογράφοι θα φωτογραφίσουμε τη λαϊκή, τους ανθρώπους της, τους πάγκους της. Ζητήσαμε από τους δύο προέδρους να ενημερώσουν τα μέλη τους και να τους προτρέψουν να συνεισφέρουν από τα προϊόντα τους ό,τι μπορεί ο καθένας, (μια τσάντα τρόφιμα κάθε πάγκος) στην Αλληλεγγύη μας. Συγχρόνως μοιράσαμε ανακοίνωση στους λαϊκατζήδες, με την οποία καλούσαμε τους δημότες να ψωνίζουν από εκεί, στηρίζαμε τη λαϊκή της γειτονιάς και τους προτρέπαμε να προσφέρουν από τα είδη τους στην Αλληλεγγύη του Ν. Ψυχικού.

Με όλα τα παραπάνω, το κλίμα άλλαξε και έγινε πολύ φιλικό. Υποσχέθηκαν επίσης να προσφέρουν τρόφιμα στην Αλληλεγγύη σε εβδομαδιαία βάση. Η φωτογράφιση πραγματοποιήθηκε ομαδικά σε 2 ομάδες, για να μην γινόμαστε ενοχλητικοί .

Βγάλαμε πρόγραμμα της έκθεσης το οποίο τοιχοκολλήθηκε σε όλο το δήμο του Ν. Ψυχικού. Με αυτό προτρέπαμε όσους συμπολίτες μας την επισκέπτονταν κατά τη δεκαήμερη διάρκειά της, να προσφέρουν για τις ανάγκες οικογενειών ανέργων, τρόφιμα μακράς διαρκείας.

Η πρώτη μέρα της έκθεσης πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της λαϊκής αγοράς και από τις προσφορές των λαϊκατζήδων αλλά και συμπολιτών μας γεμίσαμε ένα φορτηγό τρόφιμα.

Η διαδικασία της συγκέντρωσης τροφίμων από τη λαϊκή πραγματοποιείται ως εξής:

Έχουμε μαζί μας δύο καροτσάκια του σούπερ μάρκετ όπου έχουμε κολλήσει στο καθένα επάνω χαρτονάκια με το λογότυπο των ΟΜΠΡΕΛΩΝ, ενώ καθένας από εμάς έχει καρφιτσωμένο και αντίστοιχο καρτελάκι. Κι αυτό γιατί κατά καιρούς εμφανίζονται διάφοροι άσχετοι με καροτσάκια και λένε για την αλληλεγγύη... Ξεκινάμε με το ένα καροτσάκι στη δεξιά πλευρά και το άλλο από την αριστερή πλευρά της λαϊκής. Σταματάμε σε κάθε πάγκο και ζητάμε ΝΑ ΠΡΟΣΦΈΡΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ. Τα καρότσια μπορεί να γεμίσουν πολλές φορές και τα αδειάζουμε σε αυτοκίνητό μας. Μας έχουν προσφερθεί τα πάντα, ακόμη και λουλούδια αλλά και καβούρια από τον ψαρά! Τα προϊόντα μεταφέρονται και μπαίνουν σε τσάντες, στην περίπτωσή μας για περίπου 20 οικογένειες, και διανέμονται αυθημερόν.

Η συγκέντρωση των φρέσκων τροφίμων γίνεται σε σταθερή βάση εδώ και ένα τρίμηνο, βδομάδα παρά βδομάδα από Ν. Ψυχικό και βδομάδα παρά βδομάδα από Π. Ψυχικό (σε συμφωνία και με τους δύο προέδρους της εκεί λαϊκής).

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της δραστηριότητάς μας είναι ότι τη συλλογή, συγκέντρωση και διανομή των τροφίμων πραγματοποιούν κάθε βδομάδα οι άνεργοι, δηλαδή αυτοί που ανήκουν στην κατηγορία των ωφελουμένων.

Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης & Πολιτισμού ΟΜΠΡΕΛΕΣ