Εκδήλωση και Συναυλία στον αίθριο χώρο της ΝΟΠΕ ΑΠΘ στα πλαίσια της καμπάνιας της "Αλληλεγγύη για Όλους" με σκοπό την αποστολή ασθενοφόρου και ιατροφαρμακευτικού υλικού στον λαό της Παλαιστίνης.

Εκδήλωση Αγώνας στα Χρώματα της Παλαιστίνης: παγκόσμια και φοιτητική "ιντιφάντα" Σάββατο 18/05 Ώρα έναρξης: 18:30 Ομιλήτριες/τες: - Λατίφ Νταρουίς, Καθηγητής πανεπιστημίου, εκπρόσωπος Παλαιστινιακής Παροικίας - Νατάσσα Ρωμανού, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης - Βιβή Παπαδοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Κτηνιατρικής Α.Π.Θ., μέλος της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών - Μέλια Γιαννακοπούλου, Φοιτήτρια, μέλος Δ.Σ. του Σ.Φ. Ηλεκτρολόγων/Μηχανολόγων Μηχανικών * Παρεμβαίνουν φοιτήτριες/τες πανεπιστημίων της Ευρώπης και των Η.Π.Α.

Συναυλία Ώρα έναρξης: 21:30 Την συναυλία θα πλαισιώσουν οι: - Αργύρης Μπακιρτζής (φωνή), Μπάμπης Παπαδόπουλος (κιθάρα), Κώστας Βόμβολος (ακορντεόν) - Νίκος Χρηστίδης - Μάκης, Τέλης, Ράφος

...και πολλοί ακόμη!

Το Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων – Solidarity Schools διοργανώνει το Σάββατο 20 Απριλίου 2024 ημερίδα με κεντρικό σύνθημα «Παιδεία χωρίς προνόμια, Μάθηση χωρίς διακρίσεις» στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου (Σολωμού 30, Μοσχάτο).

Το Δίκτυο Αλληλέγγυων Σχολείων είναι ένα εγχείρημα συντονισμού, συνεργασίας και σύμπραξης δομών που ασχολούνται με την εκπαίδευση, απαντώντας σε ένα φάσμα εκπαιδευτικών αναγκών, όπως είναι η προετοιμασία για τις πανελλαδικές, ενισχυτικά μαθήματα, η εκμάθηση ξένων γλωσσών, η εκμάθηση ελληνικής γλώσσας, αλλά και καλλιτεχνικά μαθήματα, σε σύνδεση με τις τοπικές κοινότητες.

Από την Αθήνα και τον Πειραιά μέχρι τη Χίο και από τη Θεσσαλονίκη και την Ξάνθη μέχρι την Κέρκυρα, τα Αλληλέγγυα Σχολεία συγκροτούν ένα πολύμορφο δίκτυο κοινοτήτων μάθησης, που προτάσσει τη δημοκρατία, την κοινωνική ενδυνάμωση και τη συλλογικότητα απέναντι στον ατομικισμό και την αδράνεια.

Σκοπός της εκδήλωσης Σκοπός της εκδήλωσης είναι να συζητηθεί ο ρόλος των Αλληλέγγυων Σχολείων στην ενδυνάμωση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις. Στην εποχή που η δημόσια εκπαίδευση απαξιώνεται συνεχώς, τα Αλληλέγγυα Σχολεία επιθυμούν να αποτρέψουν την «παραίτηση», δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα πλαίσιο προστατευτικό για όλους και όλες, ειδικά όταν το αίτημα για συμπερίληψη στη μάθηση παραμένει πιο επίκαιρο από ποτέ.

Θεματικές ενότητες Εκπαιδευτικά κοινά: Ισότητα και ενεργή συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία Δημόσιο σχολείο και Τεχνική Εκπαίδευση: Σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες και διεκδικήσεις Τριτοβάθμια εκπαίδευση: Η υπεράσπιση του πανεπιστημίου ως δημόσιο και κοινωνικό αγαθό Σχολεία μεταναστών και προσφύγων: Ορατότητα και αποκλεισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες και σχολικό περιβάλλον: Η ανάγκη για ασφαλείς χώρους και ολοκληρωμένο πλαίσιο σεξουαλικής εκπαίδευσης

Πρόγραμμα Ημερίδας 20/04/2024 ΕΔΩ Τρόποι πρόσβασης: https://maps.app.goo.gl/pkFYj6XEvH2D3YdRA Με ΗΣΑΠ: 10 λεπτά περπάτημα από τον σταθμό Μοσχάτο Με λεωφορεία: από Αθήνα: 040 (στάση Γυμνάσιο), 218 ή Α2 (στάση Στροφή Ν. Σμύρνης), από Πειραιά: 130, Α1, 229, 218 (στάση Γυμνάσιο) Με τραμ: 15 λεπτά περπάτημα από το σταθμό Μοσχάτο

ΔΙΚΤΥΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ – Θεσσαλονίκη: Μαθήματα για Όλους Ετεροτοπίας – Θεσσαλονίκη: Δίκτυο εθελοντών Albatros – Κερατσίνι: Σχολείο Αλληλεγγύης Κερατσινίου – Κέρκυρα: Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι – Μοσχάτο: Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας – Πειραιάς: Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά – Ταύρος: Αλληλέγγυο Σχολείο Ταύρου – Χίος: Αλληλέγγυο Κοινωνικό Φροντιστήριο Χίου Ακολουθεί πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης του Αλληλέγγυου Σχολείου Μεσοποταμίας

Η ΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΚΙ σας καλεί στο τριήμερο αντιφασιστικών και αντιρατσιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει στις 19,20 και 21 Απριλίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι :

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 Απριλίου 2024 ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ Στάση στο Καλαμάκι, Παλαμηδίου 12-16 • 6.30 μμ Εγκαίνια έκθεσης φωτογραφίας ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ της ΓΙΩΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜΙΔΟΥ • 7.30 μμ Προβολή τριών ταινιών μικρού μήκους από το 2ο Solidarity Film Festival/KILLAH P. - «Η Ιστορία του U.F · I Want To Stop This Suffering: This Is The Story Of U.F» της Neda Ahmadi, Animation, Γερμανία, 2022, διάρκεια 2’. - «ΜΑΡΚΟ · MARKO», του Marko Šantić, Μυθοπλασίας, Κροατία, 2023, διάρκεια 17’. - «Ικέτιδες», του 2ου Γυμνασίου Ηλιούπολης, διάρκεια 12’. Θα ακολουθήσει συζήτηση. Θα παρευρεθούν μέλη του Συλλόγου Πολιτισμού Παύλος “Killah P” Φύσσας και η πρόεδρός του ΜAΓΔΑ ΦΥΣΣΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 Απριλίου 2024 • 10 πμ-2 μμ ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ Στάση στο Καλαμάκι. Συνέχιση της έκθεσης φωτογραφίας. • 6.30 μμ Β΄ ΚΑΠΗ ΑΛΙΜΟΥ, Ελ. Βενιζέλου 17. Παρουσίαση του βιβλίου του Ξ. ΚΟΝΤΙΑΔΗ, καθηγητή πανεπιστημίου και δικηγόρου.

Η ΝΥΧΤΑ ΠΟΥ ΕΦΥΓΕ Ο ΠΑΥΛΟΣ Με τον συγγραφέα θα συνομιλήσει ο ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ, διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες. Θα συντονίσει η ΑΛΕΚΑ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΥ, δικηγόρος. Θα παρευρεθούν μέλη του Συλλόγου Πολιτισμού Παύλος “Killah P” Φύσσας και η πρόεδρός του ΜAΓΔΑ ΦΥΣΣΑ. ΚΥΡΙΑΚΗ 21 Απριλίου 2024 ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ Στάση στο Καλαμάκι

• 10 πμ-2 μμ και 6 μμ-9 μμ Συνέχιση της έκθεσης φωτογραφίας.

Το απόγευμα θα είναι μαζί μας η φωτογράφος. Διαβάστε περισσότερα στον ιστότοπό: https://stasistokalamaki.blogspot.com/2024/04/19-20-21-2024-1920-21.html

Η “Στάση στο Καλαμάκι” σας προσκαλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 7 Απριλίου 2024 στις 7.30 μ.μ. στο Μουσικό Σχολείο Αλίμου, Λεωφ. Κυθηρίων 69, στον Άλιμο. Θα προβληθεί η ταινία μικρού μήκους ΑΝΤΙΓΟΝΗ της Εύας Νάθενα.

Η ταινία γυρίστηκε με συντελεστές τους μαθητές του σχολείου που λειτουργεί μέσα στις φυλακές Αυλώνα (Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα - ΕΣΚΝΑ). Το σχολείο διευθύνει ο Πέτρος Δαμιανός, το έργο του οποίου είναι γνωστό και αναγνωρισμένο.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με ομιλητές τους:

Πέτρος Δαμιανός, Δ/ντής του σχολείου του ΕΣΚΝΑ και

Εύα Νάθενα, σκηνοθέτρια της ταινίας.

Το θέμα της συζήτησης είναι η ταινία αλλά και το πως είναι και τι μπορεί να κάνει ένα σχολείο που νοιάζεται για αυτούς τους νέους και για το χρέος μας, ως κράτος και κοινωνία, και να τους δώσουμε μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Γιατί, όπως μας λέει ο Π.Δαμιανός «στη φυλακή υπάρχουν ψυχές που αναλογίζονται την προηγούμενη ζωή τους και ονειρεύονται την αυριανή, για την οποία ελπίζουν να μην έχει τα λάθη που έκαναν πριν», «το πρόβλημα για όσα παιδιά περνούν τις πύλες της φυλακής είναι, όταν σκοντάφτουν, να βρουν να σηκωθούν».

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Αγγελική Τσάτση, εκπαιδευτικός.

Λίγα λόγια για την ταινία:

Η ταινία Αντιγόνη του Σοφοκλή γυρίστηκε στο Ειδικό Σωφρονιστικό Κατάστημα Νέων Αυλώνα, στις φυλακές του Αυλώνα και προέκυψε από τη μαθητεία φυλακισμένων αγοριών 18-21 ετών στο εργαστήριο Εικαστικά / Θέατρο, το οποίο δημιούργησε κατά τη διάρκεια του έτους 2021/2022 η Εύα Νάθενα στο σχολείο των φυλακών.

Τα παιδιά μαθήτευσαν στον θεατρικό Λόγο, κάνοντάς τον εικαστική πράξη, κεντώντας τα ίδια τα κουστούμια τους, που στη συνέχεια φόρεσαν και υποδύθηκαν τους ρόλους/ήρωες του έργου Αντιγόνη.

Όπως μας λέει λέει η Εύα Νάθενα «Η ταινία Αντιγόνη, στηριγμένη πάνω στην εξαιρετική μετάφραση του Νίκου Παναγιωτόπουλου, αποτυπώνει έναν στίχο- στο στόμα της Αντιγόνης- κάνοντάς τον ουσία του έργου και δημιουργώντας σε μένα την ανάγκη, να τον περάσω με όλους τους τρόπους- εικαστικά, δραματουργικά, θεατρικά- στα παιδιά των φυλακών, με τα οποία δουλέψαμε τόσο δημιουργικά. “Δεν γεννήθηκα να είμαι ένα με το μίσος, Γεννήθηκα για να ενωθώ με την αγάπη”. Η φράση της Αντιγόνης έγινε ο πυρήνας της συνεργασίας μου με αυτά τα παιδιά, μα και ο πυρήνας της ταινίας». Συντελεστές:

• Σύλληψη – Σκηνοθεσία – Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Εύα Νάθενα • Παραγωγή: View Master Films • Παραγωγός: Κώστας Λαμπρόπουλος • Διεύθυνση Φωτογραφίας: Παναγιώτης Βασιλάκης • Μουσική – Sound Design: Νίκος Καραδοσίδης • Μοντάζ: Λάμπης Χαραλαμπίδης, Τάκης Ποδαρόπουλος Εκπαιδευτικός Σύμβουλος: Πέτρος Δαμιανός • Διεύθυνση Παραγωγής: Βασίλης Τζανίδης • Μιξάζ: Κώστας Βαρυμπομπιώτης • Μετάφραση: Νίκος Παναγιωτόπουλος • Θεατρική Διδασκαλία: Μαρία Συροπούλου • Κοστούμια: Εύα Νάθενα, • Βοηθός Ενδυματολόγου – Σκηνογράφου: Δάφνη Χρυσή Φωτεινάτου • Φωτογραφίες: Έλενα Μαρκοπούλου Διάρκεια προβολής 12 λεπτά

Σύντομο βιογραφικό της σκηνοθέτριας:

Η Εύα Νάθενα, γεννήθηκε στην Κρήτη. Σπούδασε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, ζωγραφική µε τον Χρόνη Μπότσογλου και σκηνογραφία µε τον Γ. Ζιάκα. Δούλεψε σαν βοηθός του Διονύση Φωτόπουλου. Έχει σχεδιάσει σκηνικά και κοστούμια για περισσότερες από 150 θεατρικές παραστάσεις Aρχαίου δράµατος Σαίξπηρ, Μπέκετ, Στρίντµπεργκ, κ.ά., ενώ έχει συνεργαστεί µε σκηνοθέτες όπως οι Κ. Αρβανιτάκης, Β. Θεοδωρόπουλος, Δ. Καµαρωτός, Γ. Κιµούλης , Δ. Κουρτάκης, Σ. Λιβαθινός, Μ. Λυµπεροπούλου, Μ. Μαρµαρινός, Ν. Μαστοράκης, Δ. Μαυρίκιος, Γ. Μιχαηλίδης, Ρ. Πατεράκη, Jean Rene Lemoine, Ludovic Lagarde, κ.ά.Έχει εργαστεί για 19 κινηµατογραφικές ταινίες, ενώ βραβεύτηκε τρεις φορές µε το Κρατικό Βραβείο Ενδυµατολογίας. Συνεργάστηκε επίσης µε τον Κώστα Γαβρά και την τελευταία δεκαετία, ασχολείται συστηµατικά µε την 3D οπτικοποίηση της δουλειάς της. Το 2023 έκανε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία «Φόνισσα».

Οι ανελέητοι βομβαρδισμοί, τα αθώα θύματα, κυρίως παιδιά και γυναίκες, η ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας συνεχίζουν να στοιχειώνουν την καθημερινότητα μας. Από τον Οκτώβριο το Ισραήλ με την βοήθεια των ΗΠΑ και την ανοχή της Ε.Ε, συνεχίζει να καταπατά το διεθνές δίκαιο, αγνοώντας τις συστάσεις του Ο.Η.Ε και όλης της ανθρωπότητας που καταδικάζουν την γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού. Ακόμα και οι πολίτες στο ίδιο το Ισραήλ με πρώτους τους συγγενείς των ομήρων αντιδρούν στην σφαγή του παλαιστινιακού λαού. Στην δική μας λογική δεν υπάρχουν μικρές ή μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Η αλληλεγγύη είναι η απάντηση μας. Ενώνουμε την φωνή μας με τα εκατομμύρια των ανθρώπων που διαδηλώνουν για να σταματήσει η σφαγή, να δικαιωθούν οι αγώνες του παλαιστινιακού λαού να εφαρμοσθούν επιτέλους οι διεθνείς συμφωνίες και να ιδρυθεί παλαιστινιακό κράτος. Η Αλληλεγγύη για Όλους σε συνεργασία με την Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας συνεχίζει την καμπάνια αλληλεγγύης με σκοπό την αγορά ενός ασθενοφόρου και ιατροφαρμακευτικού υλικού που θα παραδοθούν στις πληγείσες περιοχές.

Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια μας καταθέτοντας στον λογαριασμό: Τράπεζα Εθνική Αρ. Λογαριασμού: 16800857829 IBAN GR91 0110 1680 0000 1680 0857 829 BIC ETHNGRAA Όνομα δικαιούχου Αλληλεγγύη για Όλους ΑΜΚΕ

Το BDS Greece, το ελληνικό τμήμα του διεθνούς κινήματος για το Μποϊκοτάζ, την Απόσυρση Επενδύσεων και τις Κυρώσεις εναντίον του κράτους του Ισραήλ, διοργανώνει ανοιχτή εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο «Παρακολουθήσεις, Καταστολή και Συλλογική Τιμωρία», το Σάββατο, 11 Νοεμβρίου, στις 18.00 στο αμφιθέατρο Παπαρρηγοπούλου της Νομικής Σχολής Αθηνών (Σόλωνος 57) Αυτές τις μέρες δεν εξελίσσονται απλώς τραγικά γεγονότα στη Γάζα. Ο μαζικός βομβαρδισμός του λαού και των υποδομών της πόλης, ο εκτοπισμός και ο βομβαρδισμός των εκτοπισμένων είναι πολιτική επιλογή εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων από το Ισραήλ, που γίνεται δυνατή λόγω των πολιτικών, οικονομικών και άλλων σχέσεων που απολαμβάνει με πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η γεωπολιτική επιλογή στήριξης του Ισραήλ από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, διαχέεται σε μια σειρά από οικονομικές σχέσεις, πολεμικούς εξοπλισμούς και προγράμματα παρακολούθησης και ελέγχου πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένου του ισραηλινού κατασκοπευτικού λογισμικού Predator, θύματα του οποίου υπήρξαν στην χώρα μας πολιτικοί, δημοσιογράφοι, στρατιωτικοί, δικαστικοί και απλοί πολίτες.

Pages