Κρίσιμος σταθμός το δικαστήριο της Δευτέρας για το μέλλον της ΒΙΟΜΕ

18/03/2015 - 16:45

Οι εργαζόμενοι, οι δικηγόροι και μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου στην ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ ενημερώνοντας για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον αγώνα της ΒΙΟΜΕ δηλώνοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο και πως καμια δικαστική απόφαση δεν μπορεί να παίζει με τις ανάγκες τους και με ό,τι έχει κατακτηθεί με πολλή προσπάθεια μέχρι σήμερα.

Απέναντι σε νέα εμπόδια βρίσκονται αντιμέτωποι οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ που εδώ και δύο χρόνια λειτουργούν το εγκαταλελειμμένο από την εργοδοσία εργοστάσιό τους κάτωαπό εργατικό έλεγχο. Τα εμπόδια μπαίνουν και αυτή τη φορά από την πρώην εργοδοσία καθώς στις 23 Μαρτίου θα εκδικαστεί αίτημα των συνδίκων της πτωχευμένης ΒΙΟΜΕ για εκποίηση των ακινήτων που στεγάζουν το εργοστάσιο. Η εξέλιξη αυτή, όπως είναι προφανές, ενέχει τον κίνδυνο να τιναχτεί στον αέρα το πρώτο αυτοδιαχειριστικό εγχείρημα εγκαταλλελειμένου εργοστασίου στην Ελλάδα.

Οι εργαζόμενοι, οι δικηγόροι και μέλη της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη τύπου στην ελεύθερη αυτοδιαχειριζόμενη ΕΡΤ ενημερώνοντας για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον αγώνα της ΒΙΟΜΕ δηλώνοντας παράλληλα πως δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν το εργοστάσιο και πως καμια δικαστική απόφαση δεν μπορεί να παίζει με τις ανάγκες τους και με ό,τι έχει κατακτηθεί με πολλή προσπάθεια μέχρι σήμερα .

“Πρόκειται για μια επίθεση της εργοδοσίας που στόχο έχει να ανακόψει την λειτουργία του εργοστασίου, προσπαθούν να σταματήσουν το εγχείρημα” τονίζει ο Γ. Δεληγιάννης, εργαζόμενος στην ΒΙΟΜΕ προσθέτοντας “πως θα λειτουργήσουμε το εργοστάσιο μέσα στο εργοστάσιο, δεν είμαστε διατεθειμένοι να μετακινηθούμε σε άλλο χώρο, δεδομένου πως οι μηχανές είναι κτισμένες μέσα στο χώρο του εργοστασίου και το κόστος μεταφοράς είναι πολλαπλάσιο από την σημερινή λειτουργία του εργοστασίου”

Γίναμε ένα με τα μπετά και τα σίδερα στη ΒΙΟME

“Η απόφασή μας να κρατήσουμε ζωντανό το εργοστάσιο μας έσωσε από την κατάθλιψη της ανεργίας και όλο αυτό το διάστημα έχουμε γίνει ένα με τον χώρο, δεν μπορούμε να αποκοπούμε” συμπληρώνει.

Να σημειωθεί ότι καθημερινά οι εργαζόμενοι δέχονται προτάσεις από ανέργους της πόλης να συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό στο οποίο εργάζονται προς το παρών καθημερινά 21 εργαζόμενοι, φαινόμενο ενδεικτικό των μεγάλων προοπτικών που έχει η προσπάθειά τους.

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται νομοθετική διάταξη για την ΒΙΟΜΕ

Από την πλευρά του ο δικηγόρος της ΒΙΟΜΕ Χρ. Μπακέλλας ανέφερε πως ο αγώνας της ΒΙΟΜΕ απασχολεί την κεντρική εξουσία και για τον λόγο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα έγινε συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ΒΙΟΜΕ, συνδικών και φορέων στο Υπουργείο Εργασίας παρουσία του Υπουργού Π. Σκουρλέτη όπου συζητήθηκε το μέλλον του εγχειρήματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, καθηγητές του ΑΠΘ και δικηγόροι της ΒΙΟΜΕ έχουν καταθέσει διάταξη η οποία βρίσκεται υπό επεξεργασία από το αρμόδιο υπουργείο καθώς η κυβέρνηση έχει εκφράσει την πρόθεσή της να νομοθετήσει για τις εγκαταλελλειμμμένες – πτωχευμένες επιχειρήσεις όπως η ΒΙΟΜΕ.

Παράλληλα οι δικηγόροι έχουν καταθέσει αίτημα ανακοπής της πτώχευσης της ΒΙΟΜΕ τονίζοντας πως πολλά από τα στοιχεία που οδήγησαν στην πτώχευση συνηγορούν ότι σκοπός της διαδικασίας αυτής ήταν το σταμάτημα του εγχειρήματος.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ δεν στρέφεται εναντίον των εργαζομένων της Φίλκεραμ

Ο Χρ. Μανούκας, μέλος της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης επεσήμανε ότι σκοπός της πρώην εργοδοσίας της ΒΙΟΜΕ που ταυτόχρονα συνιστά και την εργοδοσία της πτωχευμένης Φϊλκεραμ (μητρικής της ΒΙΟΜΕ) είναι να μετατρέψουν τον αγώνα των εργαζομένων της ΒΙΟΜΕ σε αγώνα εναντίον των εργαζομένων της Φίλκεραμ οι οποίοι ζητούν τα δεδουλευμένα τους από την εκποίηση ακινήτων της εταιρείας.

“Έχουν δίκιο οι εργαζόμενοι της Φίλκεραμ να ζητούν τα χρήματα τους από την οικογένεια Φιλίππου ο αντίπαλος όμως δεν είναι οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ. Εξάλλου σε όλες τις περιπτώσεις των εργοστασίων που έκλεισαν οι εργαζόμενοι περίμεναν έξω από τα κουφάρια των κλειστών εργοστασίων περιμένοντας τα χρήματά τους χωρίς ακόμη να έχουν λάβει απαντήσεις και χρήματα. “

“Ο μοναδικός δρόμος είναι αυτός που άνοιξε η ΒΙΟΜΕ με το μικρό παράδειγμά της και σε αυτόν τον αγώνα τους καλούμε όλους” προσθέτει ο Χρ. Μανούκας

Η κα Χαρπίδου επίσης δικηγόρος των εργαζόμενων υπενθύμισε πως οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ έχουν αξιώσεις για την καταβολή δεδουλευμένων ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ. Το ιδιο συμβαίνει και με τους εργαζόμενους της Φίλκεραμ στους οποίους η εργοδοσία χρωστάει δεδουλευμένα 1,3 εκατ. Ευρώ. Η ίδια τόνισε πως υπάρχει τρόπος να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι της Φίλκεραμ χωρίς να εκποιηθεί το ακίνητο της ΒΙΟΜΕ.

Την Δευτέρα συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια

Την Παρασκευή η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ διοργανώνει ανοιχτή διάθεση προϊόντων στο άγαλμα Βενιζέλου με μικροφωνική και ζωντανή μουσική. Την Δευτέρα η πρωτοβουλία καλεί όλη την κοινωνία της Θεσσαλονίκης να σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στην κρίσιμη δικαστική μάχη με συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα δικαστήρια.

Τέλος να αναφερθεί πως στα σκαριά βρίσκεται η προετοιμασία ενός καραβανιού αλληλεγγύης στην ΒΙΟΜΕ το οποίο θα ξεκινήσει από την Θεσσαλονίκη και αφού περάσει από διάφορες πόλεις της Ελλάδας θα καταλήξει στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Υπουργείο Εργασίας όπου θα ζητηθεί η τυπική νομιμοποίηση του εγχειρήματος το οποίο ήδη είναι νομιμοποιημένο από την κοινωνία της Θεσσαλονίκης ως η μοναδική απάντηση τις ανάγκες των εργαζομένων και στην ανεργία που μαστίζει την πόλη μας.

πηγή: www.left.gr