Ένα πολύχρωμο πλήθος με κοινές εμπειρίες και κοινές αγωνίες

12/05/2015 - 14:30

Ολοκληρώθηκαν το Σαββατοκύριακο 9-10/5, με μεγάλη συμμετοχή από όλη την Ελλάδα, οι εργασίες της 1ης πανελλαδικής συνάντησης των δομών Αλληλεγγύης.

Περισσότερες από 150 δομές, αλλά και μεγάλος αριθμός ατόμων με ενδιαφέρον για το κίνημα αλληλεγγύης,  συνομίλησαν επί δύο ημέρες στο φιλόξενο χώρο της Γεωπονικής σχολής.

Πρωτοβουλίες αγορών χωρίς μεσάζοντες, ομάδες υποστήριξης οικογενειών με τροφή, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά εκπαιδευτήρια, πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς, συνεταιρισμοί και συλλογικότητες που δουλεύουν στο πεδίο της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, από τη Βέροια, τη Χαλκίδα, τα Τρίκαλα, την Αίγινα, την Τρίπολη, την Τήνο, τα Μέθανα, την Κατερίνη, την Πάτρα, τη Ναύπακτο, το Βόλο και τον Αλμυρό, την Κέρκυρα και τη Μυτιλήνη, τα Ιωάννινα και την Άρτα, τη Δράμα, το Ρέθυμνο, τη Φωκίδα, το Ξυλόκαστρο, τη Μάνη, την Αργολίδα, τη Λέρο, τον Έβρο και τις γειτονιές της Αθήνας συναντήθηκαν και μοιράστηκαν κοινές εμπειρίες και κοινές αγωνίες.

Οι συζητήσεις προχώρησαν σε ουσιαστική εμβάθυνση των θέσεων και πλήθος νέων ιδεών για την ενδυνάμωση του κινήματος αλληλεγγύης.Συζητήθηκε ο ρόλος και η δυναμική του κινήματος στη νέα πολιτική συγκυρία, νέοι τρόποι οργάνωσης, νέα εργαλεία συγκρότησης. Σύντομα τα εργαστήρια θα κοινοποιήσουν το υλικό τους ενώ όλοι και όλες έφυγαν έχοντας σχεδιάσει νέες κοινές συναντήσεις και δράσεις.

Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 10 εργαστήρια, τα οποία ξέφυγαν από το επίπεδο της αλληλογνωριμίας των μελών των δομών. Γευτήκαμε φέτος τους καρπούς της δουλειάς που έγινε στην περυσινή πανελλαδική συνάντηση των δομών τροφής, πάλι στο Γεωπονικό, μας λέει η Μυρτώ Μπολώτα από την Αλληλεγγύη για Όλους.

Η πανελλαδική συνάντηση και η διαμόρφωση του προγράμματος έγιναν μέσα από 15 προπαρασκευαστικές συναντήσεις διαφορετικών δομών στην Αττική, από δομές τροφής μέχρι το κίνημα χωρίς μεσάζοντες και από την υγεία μέχρι τα κοινωνικά φροντιστήρια. Από αυτές τις συναντήσεις προέκυψαν, ήδη πριν από την πανελλαδική συνάντηση η διάθεση αλλά και ο πρακτικός συντονισμός τους σε τοπικό επίπεδο.

Οι προκλήσεις της περιόδου είναι μεγάλες αλλά και ενδιαφέρουσες. Παρατηρούνται ταυτόχρονα αυξημένες ανάγκες στον πληθυσμό, ενώ εξετάζεται και η προσαρμογή στα διαφορετικά δεδομένα που διαμορφώνονται με την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Διατηρώντας και ενισχύοντας τον αυτοοργανωμένο χαρακτήρα τους, οι δομές αλληλεγγύης στοχεύουν να «μεγαλώσουν» ακόμη περισσότερο, με αποτελεσματικές δράσεις, όπου, μαζί με την υποστήριξη των οικονομικά αδύναμων, θα εδραιώνουν ως νοοτροπία ένα διαφορετικό μοντέλο σκέψης και πρακτικής.

Η προσαρμογή στη νέα πολιτική κατάσταση αποτελεί καίριο ζήτημα που μπαίνει δίπλα σε όλες τις παραπάνω συζητήσεις που έγιναν. Η διατύπωση προτάσεων, η συμβολή και ο έλεγχος στην άσκηση κυβερνητικών πολιτικών συζητήθηκαν και θα συνεχίσουν να συζητώνται εκτενώς.Εκείνο που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό όλων των συζητήσεων είναι η ομόθυμη διάθεση των δομών αλληλεγγύης για περισσότερο αποτελεσματικές δράσεις που θα μπορέσουν να καλύψουν περισσότερες ανάγκες μέσα από την εξεύρεση πολύτιμων πόρων κάθε είδους.

Ταυτόχρονα οι δεξιότητες και οι γνώσεις όλων μας αποτελούν τον πολυτιμότερο πόρο που μόνο με την ανάπτυξη της αίσθησης της "αμοιβαιότητας" μπορούμε να καλλιεργήσουμε. Και για τα δύο θέματα υπήρξαν σχετικά εργαστήρια.

Στο εργαστήριό τους οι «Χωρίς Μεσάζοντες» προετοίμασαν τα επόμενα βήματά τους. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα υποβάλουν τις προτάσεις τους για νομοθετικές αλλαγές, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα απομάκρυνσης και διάλυσης των αγορών από την αστυνομία.

Τα κοινωνικά φροντιστήρια και τα αλληλέγγυα εκπαιδευτήρια διαμόρφωσαν χώρο διαλόγου ενώ τα ΚΙΦΑ συζήτησαν και κατέθεσαν, μεταξύ άλλων, τις προτάσεις τους στη διαβούλευση για την ΚΥΑ για τους ανασφάλιστους.

Στο εργαστήριο για την επικοινωνία και τα social media το ενδιαφέρον ήταν τεράστιο και οι συμμετέχοντες έμαθαν τρόπους προώθησης και επικοινωνίας των δράσεων και των εκδηλώσεων τους αλλά και τρόπους διαδικτυακής οργάνωσής τους.Για πρώτη φορά έγινε οργανωμένη συζήτηση για την αλληλεγγύη ως συστατικό στοιχείο των εργατικών χώρων και οι συμμετέχοντες προχώρησαν στη δημιουργία ειδικής ομάδας ώστε να συντονίσουν τα επόμενά τους βήματα.

Ο χώρος της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, προχωρά κι αυτός στη δημιουργία ανοιχτού φόρουμ διαλόγου και πρακτικής που θέτει τις βάσεις για την οργανωμένη δουλειά στο πεδίο.

Στο εργαστήριο για τη στέγη οι ομάδες ενάντια στους πλειστηριασμούς ασχολήθηκαν με τη δίκαιη αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Ταυτόχρονα οι ομάδες αλληλεγγύης που συμμετείχαν διατύπωσαν σκέψεις προσπαθώντας να απαντήσουν στο ερώτημα: «γιατί τόσοι πολλοί άστεγοι, γιατί τόσα πολλά σπίτια άδεια;».

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ.