Συν-'Υπαρξη Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ψυχολογικής Στήριξης

Πολιτισμός, Μ.Κ.Ο
Παρουσιαση της δομης

Σκοπός & Μέσα Πραγματοποίησης


Α. Ο επιδιωκόμενος σκοπός του δικτύου είναι η ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ρήξη της απομόνωσης και η αντιμετώπιση των συναισθημάτων φόβου και αδυναμίας σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, καθώς και η συμβολή στην ανάπτυξη της κοινωνικότητας και της κοινωνικής αλληλεγγύης παραμερίζοντας τις κοινωνικές διακρίσεις καταγωγής, φύλου, τάξης, θρησκείας, ηλικίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, πολιτικών πεποιθήσεων, σωματικών ικανοτήτων κ.λ.π. Το έργο του δικτύου είναι ανθρωπιστικό, στηρικτικό, αναπτυξιακό, ενημερωτικό, επιμορφωτικό, εκπολιτιστικό μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το δίκτυο εμπνέεται από τις αρχές της ισότιμης συμπόρευσης, του αμοιβαίου και εθελούσιου μοιράσματος και όχι της οικονομικής συναλλαγής. Ειδικότερα αποσκοπεί στην ενίσχυση του κοινωνικού ιστού επιχειρώντας να συνδράμει στην ανάπτυξη και ανάδειξη του ατομικού δυναμικού των μελών της κοινωνίας, ενθαρρύνοντας αυτά να μοιράζονται μεταξύ τους υπηρεσίες, ειδικές γνώσεις, τεχνικές και δημιουργικές δεξιότητες, αγαθά και εμπειρίες.

Κύριο μέλημα αποτελεί η ενδυνάμωση της πράξης της αμοιβαιότητας, της αλληλοβοήθειας και της συλλογικότητας με βάση την αρχή της ισοτιμίας, του αλληλοσεβασμού και της αμοιβαίας αναγνώρισης της αυταξίας κάθε μέλους της ομάδας έξω από κάθε ενσταλαγμένη κοινωνική διάκριση.


Β. Το δίκτυο επιδιώκει την πραγματοποίηση των σκοπών της με κάθε νόμιμο μέσο και κυρίως:

  1. Να προσφέρει υπηρεσίες ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης, με γνώμονα το ελεύθερο και εθελούσιο μοίρασμα υπηρεσιών, γνώσεων, δεξιοτήτων, εμπειριών ή αγαθών (εκτός από χρήματα). Οι υπηρεσίες αυτές μπορούν να πραγματοποιηθούν άμεσα πρόσωπο με πρόσωπο ή τηλεφωνικά ή και διά μέσου οποιονδήποτε ηλεκτρονικών μέσων.
  2. Να προβαίνει σε ενημέρωση στα σχολεία, νοσοκομεία, δημοτικά ιατρεία, άλλους δημόσιους, ιδιωτικούς ή άλλους φορείς.
  3. Να προβαίνει σε ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε δημόσιους χώρους όπως πλατείες, γειτονιές, λαϊκές αγορές, χώρους εργασίας αλλά και οπουδήποτε αλλού κρίνει ότι το περιβάλλον είναι πρόσφορο.
  4. Να διοργανώνει εκδηλώσεις, διαλέξεις, σεμινάρια, ημερίδες, συμπόσια κ.λ.π.
  5. Να εκδίδει έντυπα, φυλλάδια, εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Για την επίτευξη των σκοπών της η εταιρεία μπορεί να διατηρεί ιστοσελίδα και να χρησιμοποιεί οποιοδήποτε άλλο μέσο παραγωγής, επεξεργασίας και διάδοσης της γνώσης.
  6. Να εξευρίσκει, λαμβάνει και διαχειρίζεται πόρους αποκλειστικά για τους ανωτέρω σκοπούς. Να προβαίνει σε ενέργειες και δραστηριότητες, οι οποίες επιτρέπονται εκ του παρόντος καταστατικού, ήτοι σε μία μη κερδοσκοπική εταιρεία, σύμφωνα πάντοτε με το εκάστοτε εν ενεργεία νομοθετικό πλαίσιο στο οποίο θα αναπτύσσονται οι δράσεις της.
  7. Να ενεργεί συνεργασίες με συλλογικούς φορείς, και μη κυβερνητικούς οργανισμούς τόσο σε Εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
  8. Να ενεργεί τις επιβαλλόμενες συνεργασίες με ευρύτερες ενώσεις, νομικά πρόσωπα και κρατικές. Αρχές για την προώθηση των σκοπών της.
  9. Να συνεργάζεται με άλλους φορείς ή Εταιρίες που επιδιώκουν παρεμφερείς προς τους δικούς της σκοπούς και να υλοποιεί μαζί τους κοινά προγράμματα ή έργα.

Ο Σκοπός της εταιρίας είναι πάντοτε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και χωρίς οικονομικά κέρδη.

____________________________

Από καρδιάς

Αναρωτιόμαστε. Ποιο είναι αλήθεια εκείνο το στοιχείο που κρατάει τον κόσμο μας ακόμη όρθιο; Κι όσο εμείς αναρωτιόμαστε με ειλικρίνεια, οι καρδιές μας ήδη έχουν δώσει την απάντηση. Η αγάπη μοιάζει να είναι πάντοτε μια σταγόνα παραπάνω από το μίσος. Μια μικρή, μια τόση δα σταγόνα αρκεί, και να, ένας ολόκληρος κόσμος μένει στη θέση του. Το καύσιμο για το ταξίδι στη μαγική αυλή της ζωής δεν είναι το χρήμα. Είναι μια απλή σταγόνα. Πάντοτε έτσι ήταν και πάντοτε έτσι θα είναι. Η γη γυρίζει από αγάπη.
Κι ωστόσο, αυτός ο κόσμος κάνει ακόμη πόλεμο κόντρα στη βασική του αρχή. Ένας κόσμος ενάντια στον ίδιο του τον εαυτό. Τυφλό παιδί που έχασε το δρόμο προς την ενηλικίωση. Και φοβάται, και διαχωρίζεται, και εκμεταλλεύεται, και επιβάλλεται, και ζηλεύει, και εξουσιάζει, και σκοτώνει νόμιμα, και σκοτώνει παράνομα, και παραμένει άπληστο, και παραμένει φοβισμένο και κλαίει ανήμπορο. Και θέλει να κάνει ένα βήμα, αλλά δεν ξέρει πώς.   
Μια χούφτα άνθρωποι, διαφορετικοί μεταξύ μας, και όμοιοι σαν τις σταγόνες της αγάπης, μαζευτήκαμε για να τολμήσουμε ακριβώς αυτό. Να κάνουμε ένα βήμα. Να πιάσουμε δουλειά στα χαλάσματα. Και να συμπορευτούμε με τον διαφορετικό εαυτό μας και με όλους όσους αγκομαχούν στο περιθώριο. Ένα περιθώριο που, πέρα από ιδεολογίες και βαθυστόχαστες αναλύσεις, ξέρουμε καλά πώς δημιουργήθηκε. Χρειάστηκε πολύς διαχωρισμός για να φτάσουμε μέχρι εδώ. Δεν είμαι γυναίκα, δεν είμαι άντρας, δεν είμαι μετανάστης, δεν είμαι μαύρος, δεν είμαι Τούρκος, δεν είμαι Αλβανός, δεν είμαι φτωχός, δεν είμαι πλούσιος, δεν είμαι εργάτης, δεν είμαι αστός, δεν είμαι κόκκινος, δεν είμαι πράσινος, δεν είμαι μπλε, δεν είμαι φασίστας, δεν είμαι αστυνομικός, δεν είμαι αναρχικός. Δεν είμαι, αντί είμαι όλα.  
Μια χούφτα άνθρωποι μαζευτήκαμε για να απορροφήσουμε το διαχωρισμό, κι ας ξέρουμε ότι ο πόλεμος μαίνεται. Μαζευτήκαμε για να στηρίξουμε αυτούς που  κάθε πόλεμος και κάθε κρίση πετάει στο περιθώριο. Να στηρίξουμε αυτούς που δεν τους παρέχεται καν η δυνατότητα να στηρίξουν έστω και υποτυπωδώς τον εαυτό τους. Πέρα από ιδεολογίες, επειδή τις βαρεθήκαμε, κι επειδή απέτυχαν ανεξαιρέτως. Πέρα από χρήματα, την κορωνίδα αυτής της αποτυχίας. Με μοναδικό μας όπλο μια ζωτική και κρυστάλλινη διαθεσιμότητα. Είμαστε εδώ ο ένας για τον άλλο. Κι όποιος δεν το γνωρίζει αυτό συμμετέχει, παθητικά ή ενεργητικά, στη δημιουργία τεχνητών στην πραγματικότητα κρίσεων. Δεν είμαστε εναντίον αυτών που δεν το γνωρίζουν, είμαστε απλώς υπέρ όλων. Κι όποιος είναι υπέρ όλων, είναι αρχικά και πάντα υπέρ αυτών που έχουν περισσότερη ανάγκη.
Μια χούφτα άνθρωποι επιχειρούμε να συμπορευτούμε με τους αστερίσκους της ιστορίας, με τα λεπτά της γράμματα σε ένα περιθώριο αόρατο, με τους ίδιους μας τους εαυτούς. Με τον άστεγο, τον άνεργο, τον ξένο, το παιδί στα φανάρια, την κακοποιημένη μητέρα, αυτόν που την κακοποίησε. Επιχειρούμε να συναντηθούμε εκεί, στα όρια τα όμορα, τα δίπλα. Όχι ως σωτήρες, ούτε από ενοχή. Με τη βαθιά επίγνωση ότι όσο το περιθώριο υπάρχει έξω μας, υπάρχει και μέσα μας.
Ψυχοθεραπευτές, ψυχολόγοι, ψυχίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, σύμβουλοι ψυχικής υγείας σε μια απόπειρα να σπάσουμε τους ρόλους. Σε μια απόπειρα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ¬-τη γνώση και την εμπειρία που αποκτήσαμε στη διαφορετική για τον καθένα μας διαδρομή¬- στη διάθεση όλων όσων δε θα τολμούσαν ούτε καν να σκεφτούν την πρόσβαση σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.
Όχι ως ειδικοί. Περισσότερο ως κάποιοι και κάποιες που διατίθενται να δέσουν ένα σπασμένο κόκαλο. Δε μετράει η γνώση εδώ, παρότι διατηρεί την αξία της. Μετράει μόνο εκείνη η παραπανίσια σταγόνα. Η ψυχική υγεία δεν είναι είδος πολυτελείας. Είναι ψωμί και νερό. Είναι για όλους.
Έχουμε να μάθουμε πολλά και όσα ξέρουμε τα μαθαίνουμε κάθε μέρα από την αρχή. Ας μετρηθούμε λοιπόν κι ας παίξουμε το παιχνίδι. Με χαρά ήσυχη και ζωηρή και σοβαρή μαζί. Ούτε κι αυτή είναι αγαθό πολυτελείας. Είναι ψωμί και νερό. Είναι για όλους. Μόνο έτσι ο κόσμος θα πάψει να φοβάται τη μέρα της τελικής και κάθε μικρής ή μεγαλύτερης κρίσης. Όταν θα μάθει πώς να γυρίζει για όλους.
Κάθε φορά που οι «κρίσεις» στριμώχνουν την αγάπη στη γωνία, αυτή βρίσκει πάντα την έξοδο κινδύνου. Ας γίνουμε αυτή η έξοδος. Η αγάπη είναι τέχνη, κι όπως κάθε τέτοια ζει από την έμπνευση. Και για μας έμπνευση δεν είναι το καινούργιο, είναι το αληθινό. Αληθινούς δρόμους ψάχνουμε, που δεν είναι σπαρμένοι με μίσος, ούτε με χρήμα, ούτε με φθόνο, ούτε με ψεύτικες εικόνες, ούτε με διαχωρισμό, ούτε με ιδεολογία, ούτε με πόνο, ούτε με φόβο. Είναι καθαροί και ξάστεροι. Σαν ουρανοί. Κι ας είναι και παλιοί, ας είναι και καινούργιοι.
Αυτό το στοίχημα δεν εξαρτάται από το αποτέλεσμα, εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα. Οι πιθανότητες είναι σε κάθε περίπτωση με το μέρος μας.

 

PHOTOS (2)

CONTACT INFORMATION

Πατησίων 71
Δήμος Αθηναίων
Τηλ: 
 210 72 37 863
Υλικά