Άντα Κολάου: "Ο πόθος για αλλαγή νίκησε την εκστρατεία του φόβου και της υποταγής"

25/05/2015 - 17:30

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, υποσχέθηκε την κατάργηση των εξώσεων και τη μετατροπή των άδειων διαμερισμάτων σε κατοικίες για τους φτωχούς. Από χθες το βράδυ, η γνωστή ακτιβίστρια κατά των εξώσεων, Άντα Κολάου, είναι η νέα δήμαρχος της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης στην Ισπανία, καθώς κέρδισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές στη Βαρκελώνη.

«Θέλουμε μια πόλη δίκαιη και δημοκρατική»

«Ο πόθος για αλλαγή νίκησε την εκστρατεία του φόβου και της υποταγής. Όλοι μαζί κερδίζουμε τη Βαρκελώνη. Θέλουμε μια πόλη δίκαιη και δημοκρατική». Με αυτά τα λόγια, υποδέχτηκαν οι πολίτες τη νέα τους δήμαρχο, Άντα Κολάου, που ήρθε πρώτη σε ψήφους με το συνδυασμό Barcelona en Comu (“η Βαρκελώνη από κοινού”), έχοντας την υποστήριξη κινημάτων της Αριστεράς και των Podemos (“Μπορούμε”).

Απέναντι στο φόβο

Η 41άχρονη Άντα Κολάου συνέχισε τον πολιτικό «σεισμό» που άρχισε να εκδηλώνεται στις ευρωεκλογές του 2014 στην Ισπανία, στέλνοντας στα… τάρτατα τη ρητορική του φόβου, αλλά και τις πολιτικές λιτότητες του Λαϊκού Κόμματος.

Με τη νίκη της έφερε ένα νέο, δημοκρατικό και πολλά υποσχόμενο… αέρα αλλαγής, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, όχι μόνο για τη Βαρκελώνη και την Καταλονία, αλλά και για ολόκληρη την Ισπανία, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον προσεχή Νοέμβριο. Για την… ιστορία, η νέα δήμαρχος, κέρδισε 11 έδρες, έναντι 10 του συντηρητικού κόμματος CiU.

Επίσκεψη στην «Αλληλεγγύη για Όλους»

Η μεγάλη νικήτρια των αυτοδιοικητικών εκλογών στη Βαρκελώνη, λίγα 24ωρα πριν από τις 25 Γενάρη και τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα (συγκεκριμένα στις 22/1), είχε επισκεφθεί τα γραφεία της "Αλληλεγγύης για Όλους" μαζί με τον Τζεράρντο Πισαρέλο, εκπροσωπώντας το Ganiem και το ΡΑΗ (πρωτοβουλίες ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις).

Μαζί με τον Πισαρέλο, η Κολάου, είχε συναντηθεί με μέλη της "Αλληλεγγύης για Όλους", αλλά και εκπροσώπους κινηματικών ομάδων ενάντια στους πλειστηριασμούς. Είχε ενημερωθεί για τη δράση των δομών αλληλεγγύης, ανταλλάσοντας απόψεις και εμπειρίες, θέλοντας παράλληλα να συμπαρασταθεί στη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού για ανατροπή της μνημονιακής, σκληρής πραγματικότητας.

2009: Ιδρύοντας το PAH 

Το 2009 δημιούργησε την οργάνωση "Πλατφόρμα Πληγέντων από Εξώσεις και Κατασχέσεις" (PAH), με σκοπό να βοηθά με την παροχή νομικών κυρίως συμβουλών, τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων που κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από κατασχέσεις.

Η ίδια, σε δηλώσεις της στο BBC, είχε πει: "Όταν διοργανώσαμε τις πρώτες μας συναντήσεις με ανθρώπους που είχαν πληγεί από αυτόν τον νόμο (εννοεί για τις κατασχέσεις), περιμέναμε να δούμε συσσωρευμένη οργή. Αντίθετα, είδαμε θλίψη και ντροπή».

«Οι άνθρωποι ντρέπονταν να μιλήσουν για το πρόβλημά τους λες και έφταιγαν οι ίδιοι. Γιατί η κυβέρνηση τους είχε πείσει πως εκείνοι ευθύνονταν για τη δυσχερή οικονομική κατάσταση στην Ισπανία. Και το μήνυμα της κυβέρνησης επαναλαμβανόταν καθημερινά στις τηλεοράσεις".

Βίντεο: 

Αντίσταση κατά των πλειστηριασμών