Jump to navigation
Τροφή για σκέψη (και αλληλεγγύη)
Το κίνημα «Χωρίς-Μεσάζοντες», γεννήθηκε τα χρόνια της μεγάλης κρίσης, που έπληξε και πλήττει την πατρίδα και το λαό μας.
Στο παρόν άρθρο επιχειρείται μια εννοιολογική προσέγγιση της Κ.ΑΛ.Ο. έτσι ώστε να φανεί το εύρος για το οποίο μιλάμε, ποιοι φορείς την απαρτίζουν και τι την διαφοροποιεί από την κυρίαρχη οικονομία.
Το ζήτημα της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στην κοινωνική πρακτική, τον πολιτικό λόγο και τη δημόσια συζήτηση, από πολλές απόψεις:
Η σχέση της εργασίας με το κεφάλαιο είναι μια σχέση εκμετάλλευσης, μια σχέση άντλησης υπεραξίας, αλλά είναι και μια σχέση που αφορά τον έλεγχο από την εργασία ή το κεφάλαιο της γνώσης που απαιτεί η
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν παρουσιαστεί πολλά εγχειρήματα που αναφέρονται στην Αλληλέγγυα Οικονομία[1], τα οποία φαντάζουν ως απάντηση στην οικονομική κρίση.
Η «Εφ.Συν.», το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο αυτοδιαχειριζόμενο συνεταιριστικό εγχείρημα της Ελλάδας, συμμετείχε στην 3η Εκθεση Αλληλέγγυας Οικονομίας της Καταλoνίας.