Η Θρυαλλίδα πάει θέατρο: "O κύκλος των «μάταιων» πράξεων" Από την ομάδα πείρα(γ)μα

Κυριακή, 18 Νοεμβρίου, 2018 - 19:00

Φίλες και φίλοι της ΘΡΥΑΛΛΙΔΑΣ, η θεατρική ομάδα Πείρα(γ)μα, στο πλαίσιο της επετείου του Πολυτεχνείου, μας καλεί στις 18 Νοεμβρίου στο θεατράκι Κοίλης 23 Άνω Πετράλωνα, να παρακολουθήσουμε την παράσταση «O κύκλος των «μάταιων» πράξεων», που αφορά τη ζωή και το θάνατο του αγωνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Η ομάδα προσφέρει την παράσταση ειδικά για τα μέλη του συλλόγου μας στα 6 ευρώ.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το σημείωμα της ίδιας της ομάδας προς τη ΘΡΥΑΛΛΙΔΑ και λίγα λόγια για το έργο που έχει ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και έχει συγκλονίσει το κοινό.

Παρακαλούμε μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη 15/11/2018 δηλώστε τις συμμετοχές σας στο μέιλ της Θρυαλλίδας.

Αγαπητοί φίλοι

Η ομάδα πείρα(γ)μα εδώ και οχτώ μήνες έχει μεταφέρει την έδρα της στα Α. Πετράλωνα σε έναν ζεστό χώρο επί της οδού Κοίλης 23.

Προσκαλούμε τα μέλη της «Θρυαλλίδας» να γνωρίσουν από κοντά τον χώρο μας, την ομάδα μας, τις δράσεις μας την Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018 στις 19:00.

Την συγκεκριμένη βραδιά γνωριμίας μας θα γίνει μια λεπτομερής ανάπτυξη των δράσεων της ομάδας πείρα(γ)μα, της δεκάχρονης πορείας της στα θεατρική σκηνή, τους σκοπούς και τις δράσεις του χώρου.

Στην συνέχεια θα ακολουθήσει η παρουσίαση της παράστασης «Ο κύκλος των «μάταιων» πράξεων» του Σπύρου Τζόκα σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα.

Η προσφορά μας για τα μέλη της «Θρυαλλίδας» για την συγκεκριμένη βραδιά είναι στην τιμή εισιτηρίου στα 6 ευρώ από τα 10 ευρώ.

Με εκτίμηση

Ομάδα πείρα(γ)μα

“O κύκλος των «μάταιων» πράξεων»

Από την ομάδα πείρα(γ)μα

«Μη στέκεσαι στον τάφο μου και κλαις

Δεν είμαι εκεί... Δεν κοιμάμαι...»

(στίχοι των Απάτσι) 

Η ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΕΙΡΑ(Γ)ΜΑ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ  ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΑ ΣΟΥΚΑΤΖΙΔΗ

Η παράσταση ακολουθεί το συγκλονιστικό οδοιπορικό του Ναπολέοντα Σουκατζίδη από την Προύσα που γεννήθηκε το 1909 και τη μετεγκατάσταση της οικογένειας του μετά τη μικρασιατική καταστροφή στο Αρκαλοχώρι του νομού Ηρακλείου, σκιαγραφεί τη ζωή και την πολιτική δράση του στην Ιεράπετρα και το Ηράκλειο έως και την σύλληψη του το 1936 με το «Ιδιώνυμο», τον ακολουθεί στην εξορία του στον Άη-Στράτη, στη φυλάκισή του στην Ακροναυπλία και στη μεταφορά του στα ναζιστικά στρατόπεδα Λάρισας και Χαϊδαρίου μέχρι και την εκτέλεσή του ως ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την Πρωτομαγιά του 1944, διαγράφοντας έτσι όλη την τραγική και συνάμα ηρωική διαδρομή της πατρίδας μας.

Η παράσταση διανύει τον τρίτο χρόνο παρουσίασης της,  έχοντας στο ιστορικό της έως και σήμερα 180 εμφανίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό (Κολεκτίβα «Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα» στις Βρυξέλες). Στα τρία αυτά χρόνια έχει παρουσιαστεί για δύο χρόνια στην Αθήνα στο «ΤΡΙΚΥΚΛΟ Upstage” (Νέος Κόσμος) αλλά και σε χώρους ιστορικής μνήμης και αντίστασης στη ναζιστική κατοχή κατά την περίοδο 1941-1944.

Στα πλαίσια αυτού του οδοιπορικού, η ομάδα πείρα(γ)μα επέλεξε να παρουσιάζει την παράσταση σε χώρους και τόπους όπου έζησε ο Ναπολέοντας Σουκατζίδης, όπως το Αρκαλοχώρι του Ν. Ηρακλείου, όπου έφτασε ως πρόσφυγας με την οικογένεια του, την Ιεράπετρα όπου εργάστηκε στην βιομηχανία «Μίνως» και ανέπτυξε συνδικαλιστική δράση, το Ηράκλειοόπου υπήρξε από τους πρωτεργάτες της δημιουργίας του «Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου» το 1934, το «Μπλοκ 15» στο Χαϊδάρι όπου φυλακίστηκε και βασανίστηκε, τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής όπου εκτελέστηκε μαζί με τους 200 Ακροναυπλιώτες Κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944, τη Λάρισα όπου παρέμεινε σε εκεί στρατόπεδο συγκέντρωσης κατά την διάρκεια της Ναζιστικής Κατοχής της πατρίδας μας.

Τον Οκτώβριο του 2017, η ομάδα πείρα(γ)μα παρουσίασε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής μια και μοναδική παράσταση-εγκατάσταση σε παραγωγή της τηλεόρασης της ΕΡΤ. Στην παράσταση συμμετείχαν 100 άνδρες και γυναίκες εθελοντές. Η παράσταση παρουσιάστηκε μπροστά σε 1200 περίπου θεατές, βιντεοσκοπήθηκε από την ΕΡΤ και παρουσιάστηκε από την τηλεόραση της ΕΡΤ2 την Πρωτομαγιά του 2018.

Στις 8 Σεπτέμβρη του 2018 η παράσταση παρουσιάστηκε στον ιστορικό χώρο των φυλακών της Ακροναυπλίας σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Τμήμα των Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Στην παράσταση-εγκατάσταση συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες εθελοντές από τον Νομό Αργολίδας.

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Στη σκηνή εμφανίζεται ένας νεκρός που φέρει μαζί του τη βαλίτσα της μνήμης... 

Είναι ο μικρασιάτης και ακροναυπλιώτης αγωνιστής Ναπολέοντας Σουκατζίδης...  Ένας από τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές  από τους Γερμανούς  (με τις ευλογίες πάντα των Ελλήνων φασιστών), στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής την ματωμένη Πρωτομαγιά του 1944...

Με τη σοφία, το άγρυπνο μάτι και την απέραντη τρυφερότητα των νεκρών για τους ζωντανούς, επιμένει η ιστορία του και η ιστορία των συντρόφων του να μη σβηστεί, η  μνήμη να αποκατασταθεί. Και ξαναζεί για χάρη μας το τελευταίο του βράδυ στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου με όλες τις μνήμες του από τη σύντομη ζωή του... Γνωρίζει καλά ότι τον χρειαζόμαστε πάλι σήμερα ζωντανό μέσα μας  όπως και κάθε φορά που οι καιροί απαιτούν να αγωνιζόμαστε για τη ζωή μας... Και μέσα στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό να επιμένουμε να οραματιζόμαστε έναν άλλο κόσμο ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισότητας και δημοκρατίας... Ένας νεκρός που δε ζητάει το θρήνο μας αλλά που έρχεται να μας χαρίσει δύναμη από τη δύναμη που έχουμε μέσα μας, όταν το συλλογικό ασυνείδητο καθίσταται συνειδητό..

«Γιατί έρχονται στιγμές που οι νεκροί χρειάζονται τους ζωντανούς και οι ζωντανοί τους νεκρούς...»

Αγγελική Κασόλα

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ «ΜΑΤΑΙΩΝ» ΠΡΑΞΕΩΝ

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Αγγελική Κασόλα 
Μουσική επιμέλεια: Αλέξης Βάκης 
Σκηνογραφική/Ενδυματολογική Επιμέλεια: Ευτυχία Ροδοπούλου

Φωτισμοί: ομάδα πείρα(γ)μα
Φωτογράφιση Χριστίνα Σαρλάμη

Τεχνική Διεύθυνση: Σταύρος Χασιώτης

Στο ρόλο του Ναπολέοντα Σουκατζίδη ο Γιάννης Καρούνης
Στο ρόλο της αρραβωνιαστικιάς του Χαράς Λιουδάκη – Κυπραίου: η Ειρήνη Μελά

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Κοίλης 23, 'Ανω Πετράλωνα