«Μαζί για την Αλληλεγγύη»: Πανελλαδική Συνάντηση Δομών Αλληλεγγύης (2-3/3)

Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2019 - 10:30 ως Κυριακή, 3 Μαρτίου, 2019 - 14:00

Σας προσκαλούμε στην Πανελλαδική Συνάντηση Δομών Αλληλεγγύης, «Μαζί για την Αλληλεγγύη», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 & την Κυριακή 3 Μαρτίου 2019, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιερά Οδός 75, κτίριο Σίδερη).

Στη διήμερη συνάντησή μας, θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να δικτυωθούμε, να σχεδιάσουμε από κοινού τα επόμενά μας βήματα, ν’ ανταλλάξουμε εμπειρίες κι απόψεις επάνω σε θέματα αλληλεγγύης που μας αφορούν όλες και όλους.

Στην Πανελλαδική Συνάντηση Δομών Αλληλεγγύης, συμμετέχουν: Δομές Τροφής, Δομές Υποστήριξης Προσφύγων - Μεταναστών, Ομάδα Ισότητας Φύλων, Αγορές Καταναλωτών, Κοινωνικά Ιατρεία – Φαρμακεία Αλληλεγγύης, Κοινωνικές Κουζίνες, Συνεργατικές Ομάδες και Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).

Το πρόγραμμα ξεκινά το Σάββατο 2 Μαρτίου μ’ ενημέρωση για τη μεθοδολογία των συζητήσεων, συνεχίζεται κατά τη διάρκεια του διημέρου με 6 θεματικά εργαστήρια κι ολοκληρώνεται την Κυριακή 3 Μαρτίου, με τα συμπεράσματα, τους προβληματισμούς και τις ιδέες που συζητήθηκαν απ’ τους συμμετέχοντες.

Σας περιμένουμε, να συναντηθούμε και να συζητήσουμε από κοντά, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών!

Ξαναβρισκόμαστε όλοι μαζί, σε μία σύνθετη περίοδο με σοβαρά στοιχεία αισιοδοξίας αλλά και υπαρκτές δυσκολίες. Για πρώτη φορά η χώρα μας έπειτα από οκτώ χρόνια βρίσκεται εκτός δημοσιονομικών προγραμμάτων, όμως οι συνέπειες της πολύχρονης κρίσης και της κονιορτοποίησης της κοινωνίας παραμένουν παρούσες.

Συνεπώς, ο ρόλος των δομών αλληλεγγύης που με αυτοοργανωμένο, πρωτότυπο τρόπο προσπάθησαν να ορθώσουν ένα τοίχος προστασίας των πιο αδύναμων στρωμάτων παραμένει αναντικατάστατος.

Η σημερινή πραγματικότητα μας δίνει την δυνατότητα να σκεφτούμε για το μέλλον του εγχειρήματός μας, μεριμνώντας για την ισχυροποίηση του μηνύματος της Αλληλεγγύης για Όλους, υψώνοντας φραγμό στο κύμα της νεοφιλελεύθερης επέλασης, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που σαρώνει την Ευρώπη, απειλώντας κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών.

Αλληλεγγύη για Όλους 

ΤΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΙΗΜΕΡΟΥ

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

10:30 - 11 30 - Έναρξη του διημέρου (Αμφιθέατρο Σίδερη)

11:30 - 14:30 - Προσφυγικό: Δικαίωμα στη ζωή και στην ελευθερία (Αίθουσα Α)

Ο έμπρακτος τρόπος παρέμβασης των δομών αλληλεγγύης στο προσφυγικό ζήτημα όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν καταλυτικός. Συζητάμε, ανταλλάσουμε εμπειρίες, ενημερωνόμαστε, καταθέτουμε προτάσεις και στο πλαίσιο του ρόλου μας, αναζητούμε λύσεις σε θέματα της σημερινής πραγματικότητας όπως: κατάσταση στα hot-spots / άσυλο / ένταξη / ξενοφοβία και ρατσισμός.

11:30 - 14:30 - Αγορές καταναλωτών: Χτίζοντας Αλληλέγγυες Αγορές (Αίθουσα Β)

Πρόσκληση ανοιχτής συζήτησης για τη συνεχή προσπάθεια μας να φέρουμε σε επαφή τους παραγωγούς διατροφικών προϊόντων με τους πολίτες. Ψάχνοντας για νέους παραγωγούς. Ελέγχοντας διαρκώς προϊόντα. Εισάγοντας κοινωνικές, διατροφικές καινοτομίες. Εμπλέκοντας ενεργούς παραγωγικούς συνεταιρισμούς. Περιορίζοντας παρασιτικά κυκλώματα. Διατηρώντας λογική σχέση ποιότητας τιμής σε βασικά διατροφικά προϊόντα. Στηρίζοντας τα κοινωνικά παντοπωλεία.

11:30 - 14:30 - Οι δομές τροφής στις νέες συνθήκες: Η επόμενη μέρα (Αμφιθέατρο Σίδερη)

Δομές τροφής. Προβλήματα και δυνατότητες. Ο ρόλος τους και η αναγκαιότητά τους στη μετά - μνημονιακή εποχή. Η αλληλεγγύη ως πρόταση απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση, τη βιώσιμη κι αειφόρο ανάπτυξη.

14:30 - 15:30 - Διάλειμμα

15:30 - 18:30 - Κοινωνικά Ιατρεία - Φαρμακεία Αλληλεγγύης: Κάνουμε την Αλληλεγγύη μεταδοτική (Αίθουσα Α)

Τα Κοινωνικά Ιατρεία Φαρμακεία Αλληλεγγύης και οι εξελίξεις στην πολιτική της Υγείας. Οι δομές αλλάζουν, μετασχηματίζονται και εξακολουθούν να λειτουργούν, επειδή η ανάγκη ακόμα δεν έχει εκλείψει. Συζητάμε για τις τελευταίες εξελίξεις στην πολιτική Υγείας, το φάρμακο ως κοινωνικό αγαθό, την υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων, τις προκλήσεις και τις διεκδικήσεις της επόμενης ημέρας.

15:30 - 18:30 - Ομάδα Ισότητας Φύλων: Η Αλληλεγγύη είναι γένους θηλυκού (Αίθουσα Β)

Στην προσπάθεια των δομών αλληλεγγύης η παρουσία των γυναικών υπήρξε καταλυτική. Οι γυναίκες συνδέθηκαν με τα αλληλέγγυα κινήματα και τις συγκεκριμένες δομές με δύο τρόπους: Πρώτα ως δραστήρια μέλη τους, αφού αποτελούν και την πλειοψηφία, ενώ έχουν κοινωνικοποιηθεί για μακρύ χρονικό και ιστορικό διάστημα ως πάροχοι φροντίδας, αλλά και ως αλληλέγγυες. Κατά δεύτερο λόγο όμως, το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού που δέχεται τις υπηρεσίες των δομών είναι γυναίκες, καθώς όλα τα στοιχεία και δεδομένα συνηγορούν στο ότι στην Ελλάδα είναι οι γυναίκες που πλήττονται από την κρίση και ότι στην χώρα μας η φτώχεια είναι γένους θηλυκού.

15:30 - 18:30 - Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία: Συλλογική Οργάνωση &  Κοινωνική Επιχειρηματικότητα. Οι προκλήσεις της ΚΑΛΟ (Αμφιθέατρο Σίδερη)

Από την αλληλοβοήθεια και τις διανομές τροφίμων στο συνεργατισμό και τη συνεταιριστική αλληλέγγυα διαχείριση. Διερεύνηση πρακτικών εξεύρεσης υλικών πόρων και αξιοποίησης ανθρώπινου δυναμικού στο πλαίσιο της κοινωνικής κι αλληλέγγυας οικονομίας από τη συσσωρευμένη εμπειρία των δομών τροφής και τις δυνατότητες που παρέχονται απ’ το νέο νομικό πλαίσιο. Από τις αυτοοργανωμένες συλλογικές δράσεις αλληλεγγύης, στα οργανωμένα καταναλωτικά, παραγωγικά και περιβαλλοντικά δίκτυα. Δυνατότητες και προϋποθέσεις.

Κυριακή 3 Μαρτίου 2019

11:00 - 14:00 - Αποτίμηση διημέρου – Συμπεράσματα (Αμφιθέατρο Σίδερη)

Facebook event: https://www.facebook.com/events/2322607461308210/

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ιερά Οδός 75, κτίριο Σίδερη)