Δημιουργίες

Συνεταιρισμοί - Αλληλέγγυο Εμπόριο
Παρουσιαση της δομης

Σε μια χώρα που μαστίζεται από την ανεργία και οι επιχειρήσεις περνάνε κρίση, η Ελένη, η Εύα, η Μαρία, ο Βασίλης και ο Θεοδόσης, επιστήμονες σχεδόν όλοι τους, συναντήθηκαν επιχειρηματικά, παίρνοντας το ρίσκο μιας δυναμικής εξόδου στην πραγματική παραγωγική εργασία και έκαναν πράξη μια πρωτοποριακή ιδέα.

Ενωσαν λοιπόν τις δυνάμεις τους φτιάχνοντας μια κοινά διοικούμενη εταιρεία, χωρίς να υπάρχει η έννοια του επιχειρηματία και ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο του 2014, τις Δημιουργίες, την πρώτη Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση, που λειτουργεί στην Καλαμαριά στην οδό Χηλής 45.

Βρήκαν το χώρο, τον ανακαίνισαν και τον μεταμόρφωσαν σε ένα πρωτοπόρο και δυναμικό αρτοζαχαροπλαστείο – καφέ, με πολλές απολαυστικές χειροποίητες γλυκές και αλμυρές δημιουργίες.

Ενας χώρος ζεστός, όμορφος, φιλικός, με χρώματα, φτιαγμένος με πολύ μεράκι και αγάπη, όπου μπορεί κάποιος μόνος ή και με φίλους να τον επισκεφτεί, να πιεί ένα ρόφημα , διαβάζοντας την εφημερίδα ή και το βιβλίο του. Οι λιχουδιές που θα δοκιμάσετε είναι εξαιρετικές.

Πέρα όμως από τις δικές τους δημιουργίες , μπορεί κανείς να αγοράσει, εδώ, βιολογικά προϊόντα από γυναικείους συνεταιρισμούς και από μικρούς παραγωγούς, πετυχαίνοντας έτσι καλύτερες τιμές, αφού δεν υπάρχει μεσολάβηση μεσάζοντος.

Επίσης δέχονται παραγγελίες για γιορτές και γενέθλια (τούρτες, χειροποίητες πίτες, μπισκότα, κουλουράκια κλπ), ενώ αναλαμβάνουν να φτιάξουν και τα κεράσματα για βαφτίσια. Ακόμη στο χώρο μπορούν να γίνουν παρουσιάσεις βιβλίων, να συναντώνται Σύλλογοι, Ομάδες, με στόχο την κοινωνική συνοχή. Ακόμη στο πλαίσιο του κοινωνικού έργου που προσφέρει η επιχείρηση Δημιουργίες, πραγματοποιεί σεμινάρια οικιακής αυτάρκειας (μαθαίνοντας στους ενδιαφερόμενους πώς να φτιάχνουν τυρί, σαπούνια, κεραλοιφές και πολλά ακόμη).

Μια ακόμη πρωτοβουλία λειτουργεί στον ίδιο χώρο. Τα μέλη της επιχείρησης έφτιαξαν ένα δίκτυο, «ένας καφές σε περιμένει». ΄Ενας απλός καφές γίνεται τρόπος και αφορμή. Τρόπος, απλός και διακριτικός, να δείξουμε την αγάπη και την αλληλεγγύη μας. Αφορμή να 'ρθουν ακόμα πιο κοντά ο ένας με τον άλλον, σε επίπεδο γειτονιάς, αλλά και ως κοινωνία συνολικά.

Οσοι θέλουν να δείξουν την αγάπη τους μπορούν να πληρώσουν το αντίτιμο του καφέ εκεί και την αναρτημένη απόδειξη στο χώρο να την χρησιμοποιήσει κάποιος που δεν έχει τη δυνατότητα να τον απολαύσει.
Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση είναι μια καινοτόμο μορφή ιδιωτικής επιχείρησης που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα.

Παρέχει υποστήριξη, συμβουλευτική, δημιουργικές ιδέες και πρακτική εκπαίδευση σε νέους επιχειρηματίες, που ονειρεύονται να δημιουργήσουν τη δική τους καινοτόμο ή κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση και τους συμπαραστέκεται καθ όλη την επιχειρηματική τους διαδρομή. Διοικείται ισότιμα από τα μέλη της και η λειτουργία της βασίζεται στην επιδίωξη συλλογικού οφέλους, ενώ το κέρδος της προκύπτει από δράσεις που εξυπηρετούν αποκλειστικά το κοινωνικό συμφέρον.

 (Αναδημοσίευση από τον ανοιξιάτικο ΠΟΛΙΤΗ Κ)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (1)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Χηλής 45, Καλαμαριά
Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Τηλ: 
231 080 5212
Υλικά