Ετεροτοπία

Τροφή, Συλλογικές Κουζίνες, Ταινίες, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Ξένες Γλώσσες, Ενισχυτική Διδασκαλία
Παρουσιαση της δομης

Όλοι και όλες εμείς που αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο, έχουμε βρεθεί μαζί σε αγώνες. Έχουμε βρεθεί σε συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις διεκδικώντας δημόσια και δωρεάν τριτοβάθμια εκπαίδευση, στο κίνημα ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και το νόμο πλαίσιο της Γιαννάκου. Έχουμε ταξιδέψει μαζί στο Άμστερνταμ to 1997, στην Πράγα τo 2000 για να πάρουμε μέρος στις Ευρωπορείες και τιςαντιπολεμικές πορείες το 2003 του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Έχουμε ωριμάσει από την εξέγερση της νεολαίας το Δεκέμβρη του 2008, και έχουμε ζήσει την κρατική καταστολή ως μια παράλληλη διαδικασία με αυτήν της στέρησης πολιτικών και κοινωνικών μας δικαιωμάτων. Είμαστε μέρος μιας γενιάς που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη, είμαστε εργαζόμενοι-ες σε συνθήκες επισφάλειας, άνεργοι-ες που διεκδικούν μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Αντιπαλεύουμε οποιαδήποτε μορφή εκμετάλλευσης, αλλοτρίωσης και καταπίεσης στις παραγωγικές, κοινωνικές, πολιτικές, ιδεολογικές, πολιτιστικές σχέσεις των ανθρώπων, στις σχέσεις των φύλων, των φυλών και των εθνών.  Ταυτόχρονα, όλοι και όλες μας επιβιώνουμε καιρό σε μία πόλη αφιλόξενη. Μια πόλη χωρίς ελεύθερους χώρους, χωρίς πράσινο. Μια πόλη που έχει καταληφθεί από αυτοκίνητα. Μια πόλη, της οποίας η διοίκηση απέναντι στο κυρίαρχο πολιτισμικό πρότυπο της εμπορευματοποιημένης διασκέδασης, της υποκουλτούρας και του ευτελούς, προτείνει μεγαλεπήβολες γιορτές με διάσημους αστέρες της TV. Όλοι και όλες εμείς έχουμε μάθει αλλιώς. Έχουμε μάθει να δημιουργούμε με φαντασία, να πειραματιζόμαστε, να κάνουμε τέχνη στο δρόμο, να διεκδικούμε χώρο και χρόνο. Να συζητάμε για το χώρο, τον χρόνο και τον τρόπο που σπουδάζουμε, που ζούμε που εργαζόμαστε. Και να δρούμε συλλογικά. Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς, άλλοι και άλλες μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού και άλλοι και άλλες όχι, αποφασίσαμε ότι έχουμε ανάγκη και εμείς αλλά και η πόλη από χώρους που θα λειτουργούν σε άλλους ρυθμούς από αυτούς που μας επιβάλλει η σημερινή πραγματικότητα.

Ολοι και Όλες εμείς που συμμετέχουμε στην ΕΤΕΡΟΤΟΠΙΑ,θέλουμε απέναντι στο κυρίαρχο λόγο, να αντιτάξουμε τα δικά μας προτάγματα. Απέναντι στην εμπορευματοποίηση της τέχνης και την κατανάλωση της διασκέδασης, αλλά όχι και απέναντι στην ίδια τη διασκέδαση, να δημιουργήσουμε, να πειραματιστούμε να εκθέσουμε και να εκτεθούμε. Ενάντια, στο πρότυπο της κοινωνικής αδιαφορίας και της αδράνειας, να πληροφορηθούμε, να συζητήσουμε, να πράξουμε. Ενάντια στο μοτίβο της αποξένωσης και του μοναχικού δρόμου, να συλλογικοποιήσουμε τις αγωνίες και τα όνειρά μας. Στόχος μας είναι η Ετεροτοπία να λειτουργήσει ως ένας χώρος συνάντησης ανθρώπων, συλλογικοτήτων, ως ένας χώρος συζήτησης, δημιουργίας και έκθεσης.

Επιδιώκουμε η Ετεροτοπία να αποτελέσει ένα χώρο συγχρωτισμού κινημάτων και κινήσεων πολιτών. Ένας χώρος όπου θα αυτοοργανώνουμε και θα εξυπηρετούμε και τις ανάγκες μας. Και ξεκινάμε από το τώρα ,έχοντας ως μέσο την αλληλεγγύη. Δεν επιδιώκουμε να υποκαταστήσουμε το κράτος, ούτε να αποσιωπήσουμε τις ανεπάρκειες του. Οργανώνουμε όμως την εξυπηρέτηση των αναγκών μας, με τρόπους ισότιμης συνεισφοράς με τον διπλανό μας.

Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε δημιουργήσει ένα χώρο καφενείου, μπαρ ο οποίος φιλοξενεί ζωντανές συναυλίες αλλά και παραστάσεις, αίθουσα προβολών, αίθουσα εκδηλώσεων και εκθέσεων, βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, pc-lab, κουζίνα. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αρκεί να λέμε ότι ένας χώρος είναι ανοιχτός. Ίσως ποτέ δεν θα υπάρξει ανοιχτός χώρος σε μία κοινωνία με τείχη. Θέλουμε όμως να πάρουμε μέρος σε μία διαδικασία να σπάσουμε ακόμα και τα δικά μας δεσμά. Σε αυτή τη διαδικασία, θέλουμε συνοδοιπόρους και συγκατοίκους. Ανθρώπους και συλλογικότητες που λίγο-πολύ μοιραζόμαστε κοινές αγωνίες.

Για να κάνουμε την «Ετεροτοπία» να χωρά πολλές φωνές!  Ελάτε στην ανοιχτή συνέλευση της Ετεροτοπίας,με ιδεές και όρεξη για δράση!

τηλ επικοινωνίας: 2310-251033

email:eterotopiathess@yahoo.com

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (5)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Ι.Δραγούμη κ Πτολεμαίων 42, 2 όροφος
Π.Ε. Θεσσαλονίκης
Τηλ: 
2310251033
Υλικά