Κοινωνικό Στέκι - Στέκι Μεταναστών Χανίων

Στέκια
Παρουσιαση της δομης

Έχουν ήδη κλείσει πέντε χρόνια που στο κέντρο της πόλης των Χανίων λειτουργεί το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών. Μια απόπειρα για ένα ανοιχτό, αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο, μια στέγη για τις ανάγκες έκφρασης και δημιουργίας, αλληλεγγύης και συλλογικής δράσης των μεταναστών/τριών, της νεολαίας και των κοινωνικών κινημάτων της πόλης. Η λειτουργία του Στεκιού βασίζεται μόνο στην ελεύθερη και ισότιμη συμμετοχή όσων εμπνέονται από αυτό. Την ευθύνη έχει η συνέλευση με διαδικασίες ανοιχτές και αντιιεραρχικές, με όρους αμεσοδημοκρατίας και στόχο τη συναίνεση σε κάθε απόφαση. Λειτουργώντας σα χώρος συνάντησης και όσμωσης δεν επιδιώκουμε κοινή πολιτική άποψη και έκφραση προς τα έξω. Επιδιώκουμε να στεγάσουμε δράσεις και λειτουργίες, οργανωμένες από πρόσωπα και συλλογικότητες, ανεξάρτητα αν συμμετέχουν στο Στέκι, στο βαθμό βέβαια που στηρίζουν τη λειτουργία του και σέβονται τις υπόλοιπες δράσεις.

Κείνο που είχαμε στο νου μας όταν αρχίσαμε την προσπάθεια του στεκιού ήταν

*        Ένα χώρο που δεν ενσωματώνει, που δεν εκπροσωπεί. Ένα χώρο που πρώτα από όλα εμπνέεται και προτάσσει μια κουλτούρα συλλογικής διεκδίκησης και ακηδεμόνευτου αγώνα. Αυτή η κουλτούρα συνιστά για μας μια μοναδική αναγκαία συνθήκη για την οικοδόμηση σχέσεων αλληλεγγύης και αλληλοσεβασμού μεταξύ ανθρώπων και λαών.

*        Ένας χώρος αλληλεγγύης και έμπρακτης συντροφικότητας απέναντι –και ενάντια– στην εκμετάλλευση, την καταπίεση, το ρατσισμό και την ξενοφοβία.

*        Ένας χώρος συνάντησης, όπου το «διαφορετικό» να μην είναι απλά ανεκτό, αλλά να θεωρείται πλούτος – πλούτος κοινωνικός, όχι προορισμένος για τα μουσεία της «διαφορετικότητας», αλλά για την κουλτούρα του κοινού αγώνα.

*        Ένας χώρος αλληλεπίδρασης και γιατί όχι σύνθεσης των διαφορετικών οπτικών και ιδεών, των προτάσεων και των πρακτικών, των δράσεων και των οραμάτων που φέρνουν τα κοινωνικά κινήματα, πέρα από ατομικούς και συλλογικούς μικρόκοσμους, που ανακυκλώνουν τις «βεβαιότητες» και τελικά τη μιζέρια μας.

*        Ένας χώρος συμμετοχής αυτοδιαχειριζόμενος, που να μη χωρά το κέρδος, τη συσσώρευση και τις εμπορευματικές σχέσεις. Ένας χώρος που να χωρά όλες αυτές τις κοινές επιθυμίες και ανάγκες – και ακόμα περισσότερες. Δεν ακολουθούμε καμιά συνταγή επιτυχίας, έχουμε όλη την καλή διάθεση να δουλέψουμε συλλογικά, έχουμε τον πλούτο των εμπειριών από άλλες παρόμοιες απόπειρες, έχουμε την αλληλεγγύη που αποκτούμε καθημερινά, όσο δουλεύουμε, γλεντάμε, αγωνιζόμαστε, συζητάμε μαζί.

 

Μετά από πέντε χρόνια λειτουργίας η πράξη έρχεται να επιβεβαιώσει τις αρχικές μας σκέψεις:

Το Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών έχει πλέον «κτίσει» ορισμένες ΜΟΝΙΜΕΣ Δράσεις και έχει δημιουργήσει με δικές του δυνάμεις σταθερές ομάδες και επιτροπές. Επίσης ο χώρος του Στεκιού παραχωρείται για τις συναντήσει – συζητήσεις – συνελεύσεις – εκδηλώσεις άλλων συλλογικοτήτων, σχημάτων και ομάδων, που σέβονται τη διαφορετικότητα, έχουν κινηματική δράση και στοχεύουν σε μια κοινωνία με επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

*    Καθημερινά μαθήματα Ελληνικών σε μετανάστες που συχνά επεκτείνονται και σε αίθουσες κοντινών σχολείων, λόγω του αδιαχώρητου που δημιουργείται.

*    Μαθήματα Ελληνικών αποκλειστικά σε μετανάστριες

*    Μαθήματα Ελληνικών σε ομάδες μεταναστών που κατοικούν σε κοντινά χωριά.

*    Μαθήματα Αγγλικών σε μετανάστες.

*    Μαθήματα Αραβικών σε Έλληνες και άλλους, από Άραβες μετανάστες.

*    Μαθήματα Ισπανικών σε Έλληνες και άλλους, από Ισπανούς εθελοντές.

*    Μαθήματα στους Ρομά στο χώρο του καταυλισμού τους.

Τα μαθήματα γίνονται σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Χανιών

*    Παιδικό Πρόγραμμα για παιδιά Δημοτικού στην Παιδική Βιβλιοθήκη των Συσσιτίων της Σπλάντζιας.

*    Μαθήματα φωτογραφίας από την φωτογραφική ομάδα του Πολυτεχνείου (Φωτοσκίαση).

*    Κυριακάτικες προβολές ταινιών με διάφορα αφιερώματα.

*    Αραβικός Καφενές κάθε Τετάρτη απόγευμα.

*    Καφενείο της ομάδας TERRA VERDE για το εναλλακτικό κι αλληλέγγυο εμπόριο κάθε Πέμπτη απόγευμα.

Κατά καιρούς το κυλικείο του στεκιού κρατιέται από διάφορες ομάδες (π.χ. δασκάλους), επιτροπές και πρωτοβουλίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο ή αποτελούν κομμάτι της συλλογικότητας.

Επίσης, το Στέκι πραγματοποιεί διάφορες δράσεις, εκδηλώσεις αλληλεγγύης και οικονομικής ενίσχυσης, συμμετέχει και καλεί σε συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις (για συλλήψεις, εργατικά ατυχήματα, φασιστικές επιθέσεις), διοργανώνει πολυεθνικές γιορτές με μουσική και γεύσεις από κοινότητες μεταναστών, πολιτιστικού και πολιτικού περιεχομένου εκδηλώσεις και συζητήσεις.

Στα Πλαίσια του Κοινωνικού Στεκιού – Στεκιού Μεταναστών δρουν οι παρακάτω ομάδες και επιτροπές:

*    Επιτροπή Αλληλεγγύης και Προάσπισης των Δικαιωμάτων των Κρατουμένων

*    Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Άστεγους

*    Επιτροπή στήριξης των συσσιτίων της Σπλάντζιας

*    Ομάδα δασκάλων που κάνουν τα μαθήματα στο Στέκι

*    Ομάδα για τα δικαιώματα της 2ης γενιάς μεταναστών

*    Ομάδα σύνταξης της εφημερίδας «Καραβάνι»

*    Ποδοσφαιρική ομάδα “Mikti-kosmou” (είναι ακόμα νεογνό, δεν έχει προλάβει να σημειώσει νίκες και να γίνει γνωστή στο ευρύ κοινό…)

Κάθε Πέμπτη πραγματοποιείται στο χώρο του Στεκιού η συνέλευση της Terra Verde.

Κάθε δεύτερη Κυριακή του μήνα πραγματοποιείται συνάντηση του συλλόγου μονογονεϊκών οικογενειών.

Όλη αυτή τη δράση και τη δραστηριότητα δεσμευόμαστε να προστατεύσουμε, να μεγαλώσουμε και να την επεκτείνουμε παντού στην πόλη μας. Σε αυτόν τον αγώνα χρειαζόμαστε όλοι.

Η Ανοιχτή Γενική Συνέλευση Στεκιού με Έλληνες και Μετανάστες γίνεται κάθε Δευτέρα στις 21:00 (ακόμα και τις δύσκολες μέρες των διακοπών…)

Κάθε χρόνο το 2ήμερο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων που οργανώνεται από το Στέκι αποτελεί την κορύφωση της δραστηριότητάς του. Φέτος το ραντεβού του Φεστιβάλ άλλαξε προκειμένου να συμπέσει με τα Αντιρατσιστικά της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων και θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 26 & 27 Ιουνίου 2010

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ (1)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Χ¨ Μιχάλη Νταλιάνη 5
Π.Ε. Χανίων
Τηλ: 
28210-52201
Υλικά