Άρθρο της πορτογαλλικής Jornal de Noticias για τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης

11/02/2015 - 12:30

Τα κοινωνικά ιατρεία αλληλεγγύης πολλαπλασιάζονται στην Αθήνα

Η φωνή του Νίκου τρεμοπαίζει όταν τον ρωτάμε για την κατάσταση στην οποία ζουν πολλοί από τους ανθρώπους που επισκέπτονται καθημερινά το Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγυής του Περιστερίου, μια γειτονιά στα δυτικά της Αθήνας.

Είναι ένας από τους 60 εθελοντές που κάθε εβδομάδα αφιερώνουν αρκετές ώρες στην εν λόγω οργάνωση, οι 20 από αυτούς είναι γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων.

"Πριν από την κρίση, η περιοχή αυτή ήταν μεσαία & εργατική τάξη, τώρα οι περισσότεροι ζουν σε συνθήκες φτώχειας."

Αυτό είναι ένα από τα 40 και πλέον κοινωνικά ιατρεία/φαρμακεία αλληλεγγύς που προέκυψαν κατά τα τελευταία δύο χρόνια σε όλη την Ελλάδα. Ο στόχος είναι να "ανακουφίσει τις συνέπειες των περικοπών που έχουν αφήσει σχεδόν τρία εκατομμύρια Έλληνες δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας», συνεχίζει ο Νίκος, που περιγράφει αυτους που προστρέχουν εκεί ως "θύματα ενός κοινωνικού πολέμου."

Ότι υπάρχει εκεί προέρχεται από δωρεές. Από τα φάρμακα εως το χώρο, το οίκημα περίπου 50 τετραγωνικών μέτρων που φιλοξενεί το ιατρείο. Δεν δέχονται χρήματα, αν κάποιος θέλει προσφέρει αγαθά ή υλικό.

Εκτός από τις κλινικές, πολλές άλλες κοινωνικές δομές γεννήθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα "ως ένας τρόπος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκύπτουν από χρόνια λιτότητας," είπε ο Χρήστος Γιοβανόπουλος, μέλος της "αλληλεγγύης για όλους", μια οργάνωση που δρα υποστηρίκτικά στις διάφορες δομές αλληλεγγύης συγκεντρώνοντας & προωθώντας πληροφορίες , δημιουργώντας δεσμούς μεταξύ τους. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο στόχος της οργάνωσης είναι να δημιουργήσει «ένα πολιτικό κίνημα που αμφισβητεί ευθέως τη μορφή της καπιταλιστικής οργάνωσης," εξηγεί.

Φαρμακεία,ιατρεία, κοινωνικά φροντιστήρια, τράπεζες τροφίμων, οι αγορές διανομής των προϊόντων χωρίς μεσάζοντες ... η "φασαρία" του κινήματος αλληλεγγύης που αναδύθηκε στην Ελλάδα με αυτές τις οργανώσεις είναι τέτοια που έχει επιστήσει την προσοχή του διεθνούς Τύπου.

Η Γεωργία Μπεκριδάκη έχει χάσει τον λογαριασμό των δημοσιογράφων και ξένων ακτιβιστών που πέρασαν την περασμένη εβδομάδα στο μικρό αρχηγείο της "αλληλεγγύης για όλους" στην οδό Ακαδημίας, στο κέντρο της Αθήνας. «Έχουμε εντυπωσιαστεί από τον αριθμό των ανθρώπων που μας έχουν δώσει υποστήριξη αυτές τις ημέρες πριν από τις εκλογές», εκμυστηρεύεται στην JN η νεαρή κοινωνιολόγος.

Yποστηρίζοντας τον Σύριζα , δεν κρύβει τον ενθουσιασμό για τις εκλογές : "Μετά από τόσα χρόνια αγωνιζόμενοι με την Αντιπολίτευση, είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτή την ιστορική ευκαιρία."

Το άρθρο στην Jornal de Noticias εδώ

 

 

Φωτογραφίες: